Wymiana łożyska przedniego

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
piwosz_2005
Raczkujący
Raczkujący

Wymiana łożyska przedniego

Post autor: piwosz_2005 »

Witam wszystkich, nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na nurtujący mnie problem więc zakładam nowy wątek. W mojej Polówce strasznie huczą już łożyska i jest to już najwyższa pora aby je wymienić, łożyska już zakupiłem (2x40 zł), teraz tak się zastanawiam jak się do tego zabrać aby wymiana była skuteczna. Wiem że do tego potrzebna jest prasa do wciskania łożysk, oraz późniejsze ustawienie geometrii zawieszenia, jednak chciałbym samodzielnie się do tego zabrać, a u znajomego na prasie wcisnąć tylko łożyska. Stąd też moja prośba do wszystkich zorientowanych, proszę napiszcie (wypunktujcie) od czego zacząć wymianę, tak aby było najwygodniej, aby było najlepsze podejście, a najlepiej najmniej roboty:). Wiem że najłatwiej byłoby zaprowadzić Polówkę do mechanika, jednak wyrwały mi się extra koszty, więc ta opcja nie wchodzi w grę. Proszę o jakieś wskazówki, porady, ciekawe sugestie odnośnie przebiegu wymiany. Z góry dziękuję i pozdrawiam
VW POLO 86c 1.0 KAT AAU 45 HP/ 95/91 r.
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomasbw »

1. Odkęć centralna śrubę zanim odkrecisz kolo i zlewarujesz auto
2. odkreć kolo i zlewaruj auto
3. Odkręć śrubę trzymającą sworzeń wahacza, wybij sworzeń ze zwrotnicy (możliwe, że będziesz musiał poluzować stalijizator żeby łatwiej wyszło)
4. Odkęć śrubę końcówki i wybij ją (nigdy nie wal jabłko sworznia)
5. Teraz jak już wahacz będzie odłączony bez problemów wyciągniesz wielowypust przegubu
6. zostaje odkręcenie u góry poduszki i wyjęcie całego mcphersona
7. reszta to prasa i wyciskanie lożyska

Może ten skromny opis pomoże coś :)
Awatar użytkownika
Maciej
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Maciej »

A ma ktoś pomysł jak po kolei i najszybciej złozyć to spowrotem bo ja zawsze sie męcze ze stablizatorem i sworzniem wachacza żby je powkładac tam gdzie powinny być
Awatar użytkownika
piwosz_2005
Raczkujący
Raczkujący

czyli cała wymiana łożyska wiąże się z wyjęciem całego McPersona z tego co widzę w opisie. Będzie więc trochę roboty z tym, tym bardziej że do wymiany mam łożyska z dwóch stron, no ale nic, najbliższego wolnego dnia wezmę się za wymianę, zastosuje się do powyższych wskazówek, mam nadzieję że wymiana uda sie bez zbędnych komplikacji
Awatar użytkownika
Brzeziak_
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Brzeziak_ »

Tu masz małą ściągawkę, ja z niej korzystałem.
http://www.polo-land.fr/forum/viewtopic.php?t=1074
Obrazek

To Ona] viewtopic.php?f=28&t=15443

Pas Koronowo 03.04.2011
Toruń 0
t
tomasbw
Początkujący
Początkujący

Post autor: tomasbw »

Ehhh w moim opisie zabrakło zdjęcia zacisku hamulca :(
Awatar użytkownika
piwosz_2005
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki wielkie, właśnie o takiego manuala mi chodziło, na pewno się przyda, pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „skrzynia biegów + układ napędowy”