[6n2] Olej (?) pod silnikiem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] Olej (?) pod silnikiem

Post autor: Volterius »

Dziś wszedłem pod moje polo i zobaczyłem, że w dwóch miejscach jest mokry. Nie jestem pewien czy to olej czy jakiś inny płyn i tak samo nie wiem czy to stare czy nowe (jestem nowym właścicielem). Oto zdjęcie:
Obrazek
Zbliżenie na tego dalej przodu samochodu:
Obrazek
Dodam, że samochód codziennie stoi w garażu i na podłodze nie widzę żeby coś kapało, ale nie wiem, może tylko w czasie jazdy tak może się dziać?
Przejmować się tym? Przejechać się do mechanika? Czy obserwować i w razie pogorszenia się tego stanu podjąć ewentualne kroki (bo w końcu może to być stare i już naprawione :P ?)?
T
Tomek001
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Tomek001 »

Spróbuj tej substancji powąchać lub ewentualnie po dotknięciu konsystencja wiele o niej powie. Możesz liznąć i wypluć jak tamte metody nie pomogą.
Możesz też kontrolować poziom oleju. Skoro nie kapie to może już się nic nie leje. Spróbuj umyć to miejsce i obserwować. Prześledź też drogę kapania.
Już jesteśmy na trasie, 160 na blacie.
I tylko na Twoją prośbę nie cisnę więcej - choć da się! :P
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

na zdjęciu nr 1 z przodu coś ci się poci fragment układu wspomagania kierownicy sprawdź poziom płynu w zbiorniczku
wchodzi tam zielony płyn hydrauliczny febi bilstein 6162 0.9 Litra.lub inny zamiennik

na drugim zdjęciu masz typowe niedomagania uszczelnienia skrzyni biegów a dokładnie simering wybieraka skrzyni biegów do wymiany się kłania dlatego masz spoconą skrzynkę.
Koniecznie uzupełnij olej w skrzyni otwór górny imbus 17, olej 75W90 syntetyk GL-4, ma być na maksa.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

patrząc na foto, korpus skrzyni cały zapocony. Puścił ci ewidentnie simmering wybieraka skrzyni biegów,
Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki za szybką odpowiedź!
Co do wspomagania, to na razie płynu jest full.

Co do simmeringu :/ ! No ok, jak mus to mus, jutro pojadę i popytam ile wymiana kosztuje w warsztacie (wiem, że niektórzy to sami robią, ale boje się że brak mi umiejętności i tylko coś spieprzę :P ).
Z tego co czytałem na forum warto tą uszczelkę(?) kupić w ASO tak? Mam poprosić o: "simering wybieraka skrzyni biegów" tak :D ? Olej kupie taki jak mi doradził rat4. Dolać od razu czy dopiero po wymianie simmeringu? Nie wie ktoś ile mechanik bierze za taką robotę?
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Wspomaganiem bym się nie martwił jak płynu masz na full i nic nie cieknie. Ale skrzynią zajmij się jak najszybciej, jak wymieniałem w ASO jakieś 3 miesiące temu to wzięli 90 zł razem z tym uszczelnieniem wybieraka, pewnie teraz trochę podrożało. Olej najlepiej wymienić cały, po wymianie uszczelnienia wybieraka, 3 litry wystarczą.
Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Grzela300"]Wspomaganiem bym się nie martwił jak płynu masz na full i nic nie cieknie. Ale skrzynią zajmij się jak najszybciej, jak wymieniałem w ASO jakieś 3 miesiące temu to wzięli 90 zł razem z tym uszczelnieniem wybieraka, pewnie teraz trochę podrożało. Olej najlepiej wymienić cały, po wymianie uszczelnienia wybieraka, 3 litry wystarczą.[/quote]
O to znacznie taniej niż myślałem :) ! Czyli najdrożej wyjdzie mi olej, ponad 120zł pewnie... No trudno, kolejne ponad 300zł trzeba wpakować autko :D ! Nie długo to mi na benzynę nie starczy i będę tylko w garażu sobie autko oglądał :D !
Awatar użytkownika
Dyluś
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Dyluś »

wymieniaj simering i olej (przynajmniej dolej ) bo inaczej skrzynia ci padnie, a w tedy 300zł nie wystarczy. :bye:
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

co jak co ale na skrzyni simeringu i oleju się po prostu w tym przypadku nie oszczędza, to pięta achillesowa polo także traktuj poważnie całą sprawę poważnie.
Simering możesz kupić w aso koszuje 20 lub 30 zł i jest takiej samej jakości jak taki za 6-8 zł, moim zdaniem nie ma co przepłacać, i tak zacznie po roku się znów pocić, na to nie ma rady,
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

[quote="rat4"]
Simering możesz kupić w aso koszuje 20 lub 30 zł i jest takiej samej jakości jak taki za 6-8 zł, moim zdaniem nie ma co przepłacać, i tak zacznie po roku się znów pocić, na to nie ma rady,[/quote]

nie zgadzam się z tym
uszczelnienie za 8zł puściło po pół roku, następny zamiennik po roku. Dałem sobie spokój, kupiłem ori i spokój już przez 3 lata. To samo miałem z krućcami i termostatami - wszystkie zamienniki rozlatywały sie w rękach. Ori trzyma już kilka lat
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

możliwe że wybierak jest u mnie już zjechany na tyle że szybciej puszcza i nie ma to znaczenia czy ori czy nie,
u mnie niestety nie ma znaczenia. Nie kwestionuję jakości ori i zamienników bo na pewno się różni.
Co do króćców i termostatów no to nie ma gadania, ori wchodzi w grę tylko i wyłącznie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

Właśnie wróciłem z ASO... Kupiłem simmering - 27zł.
Niestety nie wymienili mi go :/ ! Powiedzieli, że mam mocno porysowany drążek wybieraka i trzeba go wymienić :/ , wyliczyli mi koszt takowej operacji na ponad 600 zł :shock: ...
Narazie muszę się wstrzymać bo koszt nie mały, kupię tylko ten olej i go doleje do skrzyni coby nie było gorzej :/ , popytam u innych mechaników ile by chcieli za taki coś.
Dam rade sam dolać oleju? Niemam dostępu do żadnego kanału niestety więc tylko ręczny podnośnik z bagażnika wchodzi w grę coby sobie więcej miejsca zrobić.
G
Grzela300
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Grzela300 »

Spokojnie sam dolejesz oleju, ostrożnie z tym podnośnikiem, najlepiej najechać przodem na dwie płyty z czegoś mocnego.
Ja kupiłem taką dużą strzykawkę 100ml (4zł w aptece) i kawałek wężyka który nałożyłem na nią, klucz imbus 17. Jak korek wlewu nie puści od razu, to pryśnij WD40 i poczekaj, oczywiście wszystko rób na zimnym silniku, tylko nie kup jakiegoś hipola, tylko dobry olej. Prawdę mówiąc dziwne że masz porysowany ten wałek wybieraka, sam raczej się nie porysował, ktoś nieźle spartaczył robote przy poprzedniej wymianie.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

radą na taki porysowany wybierak, jest delikatne przeszlifowanie go, tak żeby nie miał żadnych ostrych krawędzi i założenie ciaśniejszego simeringu, czyli o mniejszej średnicy wewnętrznej, ktoś z forum stosował taki patent i pomagało :)
patrząc na to jak mocno masz zaolejoną skrzynię aż boję się pomyśleć ile jest oleju w niej :niewiem:
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
Volterius
Raczkujący
Raczkujący

[quote="Toto"]patrząc na to jak mocno masz zaolejoną skrzynię aż boję się pomyśleć ile jest oleju w niej :niewiem:[/quote]
Może się zdziwicie, jak i ja się zdziwiłem ale poziom oleju jest w jak najlepszym porządku :o ! Może faktycznie to stare jest i poprzedni właściciel uzupełnił płyn :niewiem: ...
W każdym razie, podjadę na myjnie ręczną, spłucze ten cały olej co mi siedzi pod samochodem i będę obserwował co się z tym dalej dzieje bo to dziwna sprawa ;) .
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”