RADIA FABRYCZNE wszelkie problemy, pytania itd....

Forum dyskusyjne o nagłaśnianiu naszych pociech.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Alan6R »

Ślesin 2009 | Pławniowice 2009 | Pławniowice 2010
VW Polo 6R 1.2 TSI Highline.
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stat
Awatar użytkownika
Wojciechu
Członek honorowy
Kontakt:

Post autor: Wojciechu »

mocniejsze silowniki. Na jednym z filmow widac ze ma nawet pudelka w bagazniku. Pytanie czy ci kłów nie wybije jak zapomnisz o tym jakie masz silowniki...

ja do skutera sobie zrobilem kanape pneumatyczna [czesto mam zakupy i musialem je klasc na ziemi]. Zalozyklem silownik meblowy chyba 180N, i otwiera, ale jak byl 220 to az trzeszczaly plastiki a 140N nie otwieral
I kierowca zlotu Bronisławów 2006
II kierowca zlotu Kozienice 2010
I auto zlotu Bronisławów 2006
II auto zlotu Ślesin 2007
BMW 330i @18" : http://www.youtube.com/watch?v=6k5OeCIZiFs
A3 1.8T@17" & Koni gewinde
[url=http://www.czekolandia.krakow.pl
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Dziś zamontowałem do mojego Polo navi RNS 510 i mam kilka problemów. Navi, nówka z fakturką i kodem, wersja C (z gwiazdką, a nie literką i koło przycisku wyjmowania płyty) początkowo z softem 2620 następnie 2700/2720. Mam kilka problemów, tj. multifunkcyjna kierownica działa tylko jak chce ściszyć lub pogłośnić radyjko. Nie działa wyciszanie oraz zmiana utworów/stacji. Druga sprawa to taka że navi w ogóle nie ma podświetlenia klawiszy. Na włączenie świateł reaguje prawidłowo (mapa przechodzi w tryb nocny). Myślałem że to przez soft 2620 tak się dzieje i zrobiłem update do najwyższego, ale nadal kupa. Dodam że Polo z 2010 roku, rok modelowy już 2011. Ktoś może zna ten temat? Proszę o namiary na sensownych ludzi, zapłacę oby tylko grało w 100%.
Awatar użytkownika
brayanpolo
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brayanpolo »

Zadzwoń 790533228 to wgramy polski soft i lektora a przy okazji zakodujemy prawidłowo multifunkcję .
Awatar użytkownika
montere
Newbie
Newbie
Kontakt:

Post autor: montere »

Nadal myślę o rcd 200 do polo 9N. Napotkałem na info, że jeśli jest klima (a ja mam climatronic) to wszsytko będzie latać i nie trzeba nic kombinować. Czy ktoś może potwierdzić? Ewentulanie myślę o JVC KW-XR411 MP3 USB 2DIN (takim jak np. tu http://allegro.pl/item1191882064_jvc_kw ... ratis.html). A może macie inną propozycję radyjka? Chcę mieć 2DIN jak oryginał...
g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: gall_anonim_3 »

Witam właśnie pytanko bede potrzebował tego emulatora w 9N, bardzo mi zalerzy wlaśnie na takim radyjku w mojej polci.

Czy to jest ten emulator??? http://allegro.pl/emulator-can-bus-vw-d ... 57327.html
g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

Witam

Ostatnie 2 tygodnie spędziłem na przeszukiwaniu przeróżnych forów, stron internetowych, gazet motoryzacyjnych, na temat Odtwarzaczy, które były oryginalnie montowane w polo 9N. Jak wyżej pisał kolega ICEMAN o radiu RCD 200 chciałem zamontować sobie to radyjko w mojej 9N, ze względu na to że uwielbiam oryginalny wyglad VW-ejów a szczególnie mojej polci w środku, nie lubię nie dopasowanych elementów np. nie oryginalnych radioodtwarzaczy, ale oczywiście o gustach sie nie dyskutuje :grin:
Dlatego chciał bym się z forumowiczami podzielić tym czego się dowiedziałem:
Załóżmy że chcemy zamontować do Polo 9N oryginalne radio RCD 200 z nowszej wersji 9N3, ogólnie trzeba tej modyfikacji poświęcić troszke czasu i pieniedzy, ponieważ:
1. w Polo 9N nie ma magistrali CAN pociągniętej do radia, jest tam tylko linia diagnostyczna K, która na dobra sprawe i tak nic nie zmienia. W Volkswagenach ogólnie jest montowany system CAN od 2000 roku, tak samo w passatach, golfach, polówkach i tak dalej.
2. w RCD 200 jest zupełnie inna kostaka ISO 2 różni się ona od 2 kostek iso montowanych np w mojej polci z 2003 roku
3. wejście antenowe trzeba kupic przejsciówkę która umożliwi podłączenie anteny
4. oczywiście ten nieszczęsny CAN

Radio RCD 200 oczywiście da się zamontować w polo 9N, dla chętnego nic trudnego:
1. trzeba kupić zestaw przejściówek, jedna przejściówka anteny + przejście kostek z ISO na ISO2 znam pare osob które mają w sprzedaży taki zestaw, w autoryzowanym serwisie chcieli za te przejściówki 150zł
2. trzeba pamiętać ze jest to radio 2 din a z tego co się orientuje niektóre vw-eje nie sa przystosowane pod względem radi 2din ze względu na to, że półka pod radiem jest przymocowana do kokpitu, w sensie ze jest to jeden element, zapewne rzadko się to zdąża, ale warto zwrócić na to uwagę
3. CAN-bus tutaj sa dwie możliwości a właściwie trzy:

1.Najprostsze rozwiązanie, zamontować radio podłączając zestaw przejściówek, bez CAN-a, bez emulatora, po prostu podłączyć radio. Rozwiązanie to raczej nie usatysfakcjonuje nikogo ze względu na to, że istnieje możliwość, iż radio w ogóle się nie uruchomi ponieważ nie rozpozna sygnału, oczywiście radio można uruchomić przyciskiem, ale tutaj pojawiają się kolejne utrudnienia, radio po godzinie pracy samoistnie się wyłączy, nie wiem jak innych ale mnie by to strasznie irytowało. Aha i bez tego systemu nie bedzie działac funkcja GALA, czyli automatyczne podgłaśnianie się radia w czasie jazdy , podczas przyśpieszania, oraz nie będzie kompatybilne z autem regulacja podświetlenia.

2. Ta opcja jest w sumie najdroższym rozwiązaniem. Istnieje możliwość kupna "emulatora" magicznej kostki która zminia sygnał analogowy na sygnał CAN. Ale i tuta trzeba uważać, czasami emulatory te nie sprawdzaja sie w 100%, nie mam pojęcia od czego to zależy. Dlaczego to rozwiązanie jest najdroższe? Ponieważ przeciętny koszt radia RCD 200 na allegro wynosi 500zł + emulator, ceny tego urządzenia zaczynają sie od 150zł + zestaw przejściówek liczmy 100zł to wychodzi 750 zł

3. to rozwiązanie polega na tym, że można spróbować podpiąc się pod magistrale CAN która jest montowana w liczniku, dla chetnych jest dostepna instrukcja jak to zrobić, podpinając się musimy sprawdzić czy magistrala ta nada sygnal do naszego radia, jeśli tak, to ciągniemy kabelki montujemy radio na swoje miejsce i jak to mówią gitara :grin: Oczywiście magistrala ta moze nie nadac tego sygnału, dlatego w tym momencie pozostają 2 wyzej opisane rozwiązania

Ale jest i 4 wyjście z tej opresji, jeśli uwielbiamy oryginalny wygląda auta w środku, do tego chcemy mieć wykorzystane 2dinowe wejście na nasze radio, to możemy za wiele mniejszą sume kupic sobie radi VW GAMMA lub BETA (osobiscie polecam gamme) + zmieniarkę płytową, lub kolejne wyjście takie jakie zastosowałem w swojej polówce możemy kupić Radio Navigacje MCD lub MFD, radioo to jest oparte na analogowym sygnale, nie potrzebne nam sa żadne przejściówki końcowki itd. Faktem jest że nawigacje te nie należą do najtańszych, ale mi udało się znaleść taka za 400zł na allegro + ściągniecie kodu wynosiło mnie to sumując 500zł i jestem z tego rozwiązania bardzo zadowolony. Oczywiście jeszcze pozostaje sprawa navigacji,a le to juz mały problem trzeba tylko kupić antene GPS i po kłopocie.

Jesli ktos ma pytania pisać, jeśli coś jest niezrozumiałe (a może tak być) pisać, za ewentualne błędne info przepraszam i licze na poprawkę.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""gall_anonim_3""]Oczywiście jeszcze pozostaje sprawa navigacji,a le to juz mały problem trzeba tylko kupić antene GPS i po kłopocie.[/quote]
I tu się kolego grubo mylisz. Chyba ze masz biedną navi, tzn strzałkową, a dokładniej MCD.
Awatar użytkownika
montere
Newbie
Newbie
Kontakt:

no to słabo... paranoja jakaś by w aucie z 2004 roku jakieś przejściówki zakładać by fabryczne radio z cd założyć. Odpada wolę w to miejsce jakieś JVC wstawić lub Alpine -kasa ta sama wyjdzie a radio pewnie i lepsze.
g
gall_anonim_3
Raczkujący
Raczkujący

I tu się kolego grubo mylisz. Chyba ze masz biedną navi, tzn strzałkową, a dokładniej MCD.
Tak dokładnie mam ta biedna MCD, mam antene z pasata B5 nowe oprogramowanie i śmiga że aż miło
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""montere""]no to słabo... paranoja jakaś by w aucie z 2004 roku jakieś przejściówki zakładać by fabryczne radio z cd założyć. Odpada wolę w to miejsce jakieś JVC wstawić lub Alpine -kasa ta sama wyjdzie a radio pewnie i lepsze.[/quote]
Jaka paranoja? Że to radio fizycznie pasuje z Polo 9n3 do 9n, to nie znaczy że musi działać w praktyce. Technika idzie do przodu, w końcu musieli wprowadzić i do Polo pełny CAN, a jakbyś przeczytał cały temat to byś wiedział że w Polo 9n radio RCD 200 nie wychodziło seryjnie, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd.
Awatar użytkownika
montere
Newbie
Newbie
Kontakt:

nikogo nie wprowadzam w błąd, grzecznie pytam i swoją opinię wygłaszam. W necie sprzeczne informacje na ten temat można znaleźć, a gdzie lepiej się dowiedzeć jak nie na forum polo? Po to chyba jest.
W każdym razie dzięki Aoox za info, dzięki Tobie uniknąłem dodatkowych wydatków, bo już miałem zamawiać rcd 200 na allegro od sprzedawcy, który zapewniał, że będzie działać poprawnie twierdząc, że jeśli mam climatronic, to będzie działać...
b
brati85
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brati85 »

Witam. Moje pytanie brzmi: Czy do seryjnego radia RCD 200 można podłączyć dodatkowe (tylne) dwa głośniki? W moim radyjku seryjnie są tylko przednie głośniki a chciał bym dołączyć jeszcze tył. Nie wiem też czy radio jest wyposażone w wyjście na tylne głośniki. I czy ktoś wie jaka jest moc tego sprzętu?
Pozdro
Awatar użytkownika
MarioGTI
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: MarioGTI »

kolego za bardzo to sie nie znam ale poczytaj sobie w linku moze znjadziejsz tu odpowiedz http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1673602.html
1.4 TDI 80 KM --daje rade szczególnie trasa 3.7 l / 100km

Obrazek
Awatar użytkownika
Alan6R
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

[quote=""brati85""]Witam. Moje pytanie brzmi: Czy do seryjnego radia RCD 200 można podłączyć dodatkowe (tylne) dwa głośniki? W moim radyjku seryjnie są tylko przednie głośniki a chciał bym dołączyć jeszcze tył. Nie wiem też czy radio jest wyposażone w wyjście na tylne głośniki. I czy ktoś wie jaka jest moc tego sprzętu?
Pozdro[/quote]
Jest możliwość podłączenia tylnych głośników. Radio ma moc ok. 4x20W.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car audio”