stuka przy skręcaniu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

ł
łyżka
Raczkujący
Raczkujący

stuka przy skręcaniu

Post autor: łyżka »

Witam,
Mam taki problem.Ostatnio przy skręcaniu na pojstoju lub jak ruszam (na1,2 biegu) coś jakby przeskakiwało- odczuwalne jest to na kierownicy. Tak przeskauje,stuka,aż odczuwalne jest to na pedele hamulca i sprzęgła. Na początku tak działo się jak stał nie równo tzn. jednym kołem na chodniku a drugim na ulicy.Byłem u mechanika obejrzał i mówił że wszytsko ok. A tu coraz brdziej. Czy to coś z układem kierowniczym czy z zawieszeniem?
Awatar użytkownika
wilczek247
Początkujący
Początkujący

Post autor: wilczek247 »

mój ojciec miał podobną sytuację w Skodzie Fabii ze coś stykał, pukało przy skręcaniu kierownicą okazało się ze były poluzowane jakieś śruby w układzie kierowniczym ale niestety nie jestem w stanie powiedzieć dokładnie co to było.
ŁUK@$Z
b
bartolll
Newbie
Newbie

Post autor: bartolll »

sprawdź łożysko amortyzatora
ł
łyżka
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: łyżka »

Byłem u mechanika i mówił że są to luzy na kolumnie kierowniczej. W układzie kierowniczym wszytsko jet ok. Sprawdzał mi mechanik i wczoraj robiłem przegląd i nic nie wyszło. Mechanik coś mówił o trojakach na kolumnie że mogą być poluzowane. O co mu chodzi?
Patrzyłem w książke i tam pisze że luzy można zliwidować dokręcając śrubę regulacyjną, ale tylko w samochodach bez wspomagania. Ja mam wspomaganie i nie wiem czy jak jest wspomaganie to nie ma tej śruby czy jest ale nie wolno dokręcać?
Gdzie można jeszce szukać luzów na kolumnie?
b
bartolll
Newbie
Newbie

Post autor: bartolll »

Łożysko amortyzatora to jest ten kielich u góry w komorze silnika przykręcany śrubą. Miałem podobnie w Golfie.
Awatar użytkownika
wegi3
Newbie
Newbie

Post autor: wegi3 »

Witam ! Jak jak juz pisałem wczesniej ! Miałem ten sam problem przy skrecaniu cos mi biło ! Wymieniłem przegub , łożyska i sworznie i teraz mam po kłopocie ! Moze to od tego ! Pozdrawiam serdecznie ! I życzę udanej diagnostyki :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „6N / 6n2 / variant / classic”