Polo Coupe 1.0 1993 Pomocy :)

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
Jaccus
Newbie
Newbie

Polo Coupe 1.0 1993 Pomocy :)

Post autor: Jaccus »

Witam wszystkich :) Zakupiłem pół roku temu Polo 2 Coupe 1993 po wymianie filtrów, olei, rozrządu oraz pompy wody jestem bardzo zadowolony z tego samochodu.. Jedyną usterką którą miałem jak na razie była dziura pod akumulatorem co powodowało lanie się wody do środka od strony pasażera. Dziura powstała przez kwas który leciał z akumulatora tak sądzę bo chłopak który mi sprzedawał od razu powiedział żebym zmienił akumulator wiadomo nikt nie pomyślał że może pod nim być dziura. Po wyczyszczeniu i pomalowaniu sprejem zakleiłem to blaszką na nity i silikon z małym skosem do spływu wody koszt wyniósł mnie 4 godziny pracy i sprej za 3 zł gdzie blacharz od razu na wstępie powiedział mi 200zl.. Oraz przy okazji zabezpieczyłem go od dołu czyli bak bo wiadomo że jest metalowy jak i ramy farba gumową. Samochód spala mi 6-6,5l/100km benzyny w mieście niby mało ale jak ktoś jeszcze się uczy to jest zbyt dużo :P Dlatego mam Do was pytanie czy opłaca się zakładać gaz do tego samochodu tzn. czy bardzo będzie słabszy bo wiadomo za wiele mocy on nie ma przy silniku litrowym. Proszę również o wasze opinie tego wspaniałego samochodu! Pozdrawiam.. :)

Przeniosłem do 100 Technicznych/Bruczyk
Awatar użytkownika
lukas2305
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukas2305 »

Jaccus, zależy ile jeździsz. Instalacja, po założeniu, najpierw musi na siebie zarobić. Czyli im więcej będziesz jeździł tym szybciej się spłaci.
Moim zdaniem zakładanie nowej instalacji do Polo się nie opłaca. Spalanie i tak jest niskie (6-6,5l/100km to naprawdę dobry wynik jak na benzynę z tych lat produkcji) więc nie ma sensu inwestować w gaz i mieć nadzieje na duże oszczędności.
prosisz też o opinie: samochód prosty pod względem mechanicznym (dużo można samemu zrobić), części tanie i dostępne, silniki w miarę bezawaryjne (najczęściej powtarzające się na forum: usterki czujnika halla, temperatury (niebieski), silniczek krokowy). Ogólnie mówiąc to jeśli się dba to dłłługo posłuży.
Awatar użytkownika
Maciej
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Maciej »

Jesli jeździsz po miescie i dosyć dużo około 1000 km miesiacznie gaz sie opłaca.
Sam mam Polo z tym silnikiem i załozyłem gaz kosztował mnie on 1400zł a zwrócił sie po jakis 8 miesiacach z tego co pamietam co do mocy jesli jest dobrej jakości gaz i instalacja dobrze zestrojna nie czuć zbyt wielkiej róznicy powiem wiecej kiedyś zalałem na Statoilu gdzies pod Poznaniem przy 80km/h jak wciskałem gaz normlanie gnitoło w fotel nigdy tak nie miałem na beznzynie
Jeżdże też czasami z przyczepka i tez daje rade ten silnik mimo pojemności jest dośc żwawy gaz bardzo nie zamuli i silnik jest bardzo prosty dobry do gazu nie żadne sekwencje czy cos poporstu 2 tys obrotów załacza sie gaz i lecisz
Ja jestem bardzo zadowolony z gazu przede wszystkim z oszczędności raz zrobiłem za 50zł 330km co bylo jak dotąd jednym z leszpych moich wyników
I jestem zwolennikiem gazu jesli auto ma służyc do jazdy wiadomo ze nie zagazował bym jakiegoś GTI czy Vr6 jesli ma sie taki silnik trzeba lać
Ale jeśli jakas benzynka na monowtrysku do jeżdżenia na codzień to czemu nie

Więc jeśli jeździsz dużo i często gaz bedzie dobrym rozwiazaniem jezeli raczej sporadycznie to raczej sie to nie opłaca
J
Jaccus
Newbie
Newbie

No właśnie z mich obliczeń wynika że spala mi 6l/100km ale i tak to jest dożo. Miesięcznie wychodzi mi 1500km bo dojeżdżam kawałek do szkoły nie licząc jakiś niespodziewanych wyjazdów.
*Wspomniałeś Maciej że gaz przy 2tys obrotach załacza Ci się. Pytałem o koszt założenia fachowca powiedział mi 1400zl po znajomości tylko że przełączany na guzik czyli to jest ta najgorsza wersja instalacji gazowej? Czy jak są stopnie instalacji? Bo po prostu jak już coś zakładać to żeby było dobre a wiadomo jak to jest u nie których fachowców oby szybciej, a później dopiero są tego skutki..
*Mam jeszcze pytanie do was na temat uszczelki gumowej na szyber dachu jak ją wymienić? czy trzeba zdejmować tapicerkę czy po prostu od góry wyciągnąć cała tą pokrywę? Niby woda nie stoi i nie cieknie ale jest już popękana ta uszczelka i coś mi się zdaje że zimy nie wytrzyma..
Dziękuję wam za opinie mam na dzieje że i Moja Polówka będzie się tak eksploatować :)

Mam jeszcze jedno pytanie co do elektrycznego zegarka.. Zegar raz chodzi a raz są rozmazane cyfry.. Wiecie może czego jest to przyczyna? I jak ją naprawić? takie małe usterki które dopiero zauważyłem :)
Awatar użytkownika
Maciej
Mały interesant
Mały interesant

Ta którą Ci proponował to instalcja pierwszej genracji ale to głównie zakłada sie do silników zasilancyh jeszcze gaźnikiem to Twojego powinna byc II genracji przełączajaca sie przy obrotach i ja za taką dałem 1400zł ta którą Ci proponował normlanie kosztuje koło 1000zł wiec coś z nim nie halo

Także szukaj fachowca możiwe ze bedziesz musiał zapłacic nawet 1800zł ale ważne zeby to była instalcja drugiej generacji bo wtedy ona steruje sygnałem z lambdy i z komputera wtrysku jak normlany wtrysk a ta pierwsza generacja srednio by Ci sie spisała
J
Jaccus
Newbie
Newbie

Aha rozumiem dziękuję za wyjaśnienie teraz będę wiedział jaką najlepiej założyć instalację gazowa i na co patrzeć jak będzie mi tłumaczył fachowiec o co chodzi, żeby nie przepłacić za byle co ważne żeby zapłacić i być z tego zadowolonym oczywiście żeby ta Polóweczka nie ucierpiała hehe :)

*A co do wcześniejszych pytań dacie radę mi pomoc z tymi zegarami i z tą uszczelką bo wolę to sam zrobić niż płacić kolosalne sumy mechaniką. ( Wiadomo oni też muszą z czegoś żyć ale jeżeli ma się zapał i chęci to warto zaoszczędzić te parę groszy)
Awatar użytkownika
Dyluś

Post autor: Dyluś »

Też polecę Ci instalację II generacji.
Powiem tak - nie oszczędzaj jeżeli chodzi o instalację bo wydasz 200zł więcej na dobre LPG a zwróci ci się przy kosztach obsługiregulacji. Ja osobiście mam Polo w dieslu, ale poprzednie auto (Fiat Bravo 1.4 12V) miał LPG firmy BRC model Just II na pełnym kompie- bez żadnych śrubeczek do regulacji mieszanki-wszystko obliczał komp. Nie miałem z nią żadnych problemów i do samego końca spisywała się bardzo dobrze. autko paliło 1,5l więcej na 100km + jakieś 1,5l benzyny na rozgrzanie silnika- komp przełączał na gaz jak silnik miał jakieś 35'C ale i tak się opłacało. Z tego co wiem Polówki dobrze znoszą gaz, a jeżeli robisz 15000km rocznie to ci się już będzie opłacało - zostanie więcej kasy na mody.
:amen:
pozdro Rafał
Były:
Jetta Mk1'79r,Polo 86c2f'94r,Golf Mk2'89r, Golf Mk3 Cabrio'95r
Jest:
Golf mk3'97r, Sharan'02, i 125ccm :)
Awatar użytkownika
vwkas18
G-LaderMan

Post autor: vwkas18 »

moim zdaniem instalacja gazowa się nie opłaci :blush2:
1500 km miesięcznie x12 miesięcy to masz 18 tyś
gaz zwraca się średnio po ok 25 tyś km czyli 17 miesięcy
zastanów się czy warto zakładać gaz do auta wartego tyle co instalacja gazowa
moim zdaniem nie wiele zaoszczędzisz a pojawią się dodatkowe koszty.. z czasem będziesz chciał kupić nowsze auto a pieniędzy i tak nie odzyskasz które włożysz
Awatar użytkownika
Maciej
Mały interesant
Mały interesant

Jak to policzyłes że Ci wyszło 25tys km?
To chyba instalacja by musiała kosztować ponad 2000 zł
Specjalnie policzyłem jeszcze raz dla sibie czyli instalacja za 1400zł i wyszło że zwróciła mi sie po około 10 000 km
J
Jaccus
Newbie
Newbie

Panowie mam wielkie pytanie do was wie może ktoś gdzie można zamówić albo od kogoś od kopić spinki do drzwi do tapicerki bo w sklepie chcą mi sprzedać całą paczkę 10szt. za 40zł bo nie chcą sztuki sprzedać a po co mi 10szt dodatkowych..
A co do Gazu koszt wyniesie mnie 2200zł z przeglądem. A nie wiem ile jeszcze lat wytrzyma ta moją Polóweczka więc poważnie się nad tym zastanowię :)
C
Crazy
Swój
Swój

Post autor: Crazy »

Jaccus
a które spinki chcesz dokładnie? te od dołu? cze te boczne tam gdzie wkręca się śruby? te dolne bym znalazł, daj znać na priwa.
Co do gazu, moim zdaniem opłaci zakup auta już z gazem...
J
Jaccus
Newbie
Newbie

Chodzi mi o spinki od Prawych drzwi od dołu jak masz schowek takie białe tam są pod tapicerka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”