Witam mam taki problem w moim polo z 1998 roku, że podczas jazdy na stałym utrzymywaniu pedału gazu ( obroty około 2000) zaczyna szarpać samochodem najbardziej odczuwalne to jest na 2 i 3 biegu, na 4 i 5 również lecz już ciut słabiej. Jednak nie ma tego jeśli silnik jest zimny i nie spadną obroty biegu jałowego do 950 obrotów. Gdy wyłączy sie to podciśnienie zaczynają sie problemy(wszystko jest w porządku jeśli przyspieszam lub puszczam pedał gazu). Pomóżcie, nie wiem czy może to wina elektroniki czy może oddać do regulacji pompe wtryskową. Lub tez jakiś czujnik???? POMOCY!!!!
ale dzisiaj zauważyłem że przy 3000 jest to samo ale tylko przy jednostajnym trzymaniu gazu (wystepuje to niezależnie od obrotów a to jest diesel wiec 3000 obr to juz dla niego dużo)
byc moze masz przestawiony zapłon i jeśli na pełnym gazie też przerywa to moze trzeba troszeczke pogonić jeśli jest dobrze to dolej miksolu do paliwa to troszke przesmaruje sie pompa
Witam
Też tak miałem... odpiąłem recyrkulator spalin i mam spokój... można też zaślepić blaszką i też będzie OK.... z tego co wiem wyłączenie tego nie ma żadnego wpływu na prawidłowość pracy silnika.... chodzi tu o względy ekologiczne... zresztą całkiem ważne :]
to jest to:
Zobacz jeszcze na przewody paliwowe. Zapal silnik i popatrz czy czasami powietrze nie idzie razem z paliwem (widać pęcherzyki wtedy w przewodach). Może przypowietrza pompe.
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
Miałem podobny problem w VW T4 przy około 2100 obrotach słyszałem dziwne trzeszczenie. Ustępowało przy przyspieszeniu bądz puszczeniu pedału gazu. Po dokładnych oględzinach okazało się, że tłumik jest luźny i przy 2100 obrotach wpadał w jakiś dziwny rezonans i jak głupi pukał od podwozie. Zobacz może masz podobny problem.
P.S. Ktoś tam pisał, że 2000 tys w 1.9d to jest mało obrotów. Bzdura przy normalnej jeździe zmieniam bieg na około 1900 w moim polo.
[quote=""Glaca""]
P.S. Ktoś tam pisał, że 2000 tys w 1.9d to jest mało obrotów. Bzdura przy normalnej jeździe zmieniam bieg na około 1900 w moim polo.[/quote]
To akurat ja pisałem, w innym poście. Nie taka znów bzdura, mój AEF kocha wyższe obroty (2500-3000 do zmiany, 2000-2200 najlepiej mi się jedzie na takich obrotach).
Sugeruję popatrzeć na kod silnika, bo może Twój diesel to nie AEF.
Buźka.
Wracając do tematu, zapomniałem napisać. Warto również skontrolować stan przewodów paliwowych (zarówno niskiego jak i wysokiego ciśnienia) oraz tych od powrotu. Na spokojnie sprawdź, lub oddaj fachowcom do sprawdzenia. Może jak ktoś już wcześniej zauważył to błahostka i układ się gdzieś zapowietrza.
Jak filtr paliwa był X lat temu wymieniany, też może być przyczyną (może być zabrudzony albo zawierać wodę w odstojniku).
Pozdro
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem