AirBag problem

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

AirBag problem

Post autor: Joker »

Witam mam problem z poduszką powietrzną VAG pokazuje mi taki błąd. Proszę o pomoc.

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

To znaczy, że nie ma poduszki pasażera - została odpalona albo jest odpięta lub ma przerwę kabel między podsuszką a sterownikiem lub też zapłonnik poduszki uległ uszkodzeniu w wyniku, czego ma za wysoką rezystancję :)
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Poduszka jest bo wcześniej było ok. Ostatnio pokazywało mi błąd ze jest jakiś styk z masą a teraz to...
Wiec jak to można naprawić gdzie tego szukać :-(
Obrazek
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Na początek musisz sprawdzić żółtą wtyczkę czy jest podpięta do poduszki – poprawić docisnąć i wykasować błąd.
Jeżeli powróci po odpaleniu silnika to szukasz dalej, żeby sprawdzić poduszkę odepnij od niej żółtą wtyczkę i wepnij we wtyczkę rezystor 1,3 Ω do 2Ω (symulacja poduszki), skasuj błąd, jeżeli nie powróci to uszkodzone włókno poduszki, czyli poduszka do wymiany.
Opis do celów wyszukania usterki - nie do zastosowań jako prawidłowego rozwiązania !!

Wszystkie manipulacje w kwestii odpinania i zapinania poduchy przeprowadzaj bez kluczyka w stacyjce dla pewności odepnij klemę od akumulatora !!
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

jakby byla poducha odpalona to by przede wszystkim odpalilo wszystkie poduchy z danej serii czyli np czolowe albo np. boczne. Nie ma opcji odpalenia poduczki jednej a drugiej juz nie ( chyba ze jest wylacznik danej poduszki np pasazera). Do tego byl by tez blad crash daty czyli bledow bylaby spora liczba. Tuataj mamay kasyczny przypadek braku styku/przerwania obwodu idacego do poduchy.
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Czyli kabelek przerwany / kostka nie wpięta bądź nie do końca wsunięta.
Ale gdzie tego szukać ??
Obrazek
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

Czasem jest tak, że błąd pojawia się niewiadomo z jakiego powodu i skasowanie błędu rozwiązuje problem. Niedawno podobny problem miał kolega w Audi, tyle, że błąd dotyczył bocznej poduchy, a opis błędu był taki sam, po skasowaniu błędu kontrolka zgasła i narazie jest dobrze. Spróbuj skasować błąd i zobaczysz co będzie się działo.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
Awatar użytkownika
lionheart198
Początkujący
Początkujący

Post autor: lionheart198 »

Trzeba pradopodobnie wymienić taśmę poduszki w kierownicy (operacja banalna). Mam dokłądnie to samo ale olewam bo takie małe badziewie kosztuje około 100zł.

lista tematów:

search.php?keywords=ta%C5%9Bma+poduszki&terms=all&author=&sc=1&sf=all&sk=t&sd=d&sr=posts&st=0&ch=300&t=0&submit=Szukaj

Taśma:
http://allegro.pl/vw-polo-02-09-ibiza-f ... 72772.html

<edit>
SORKA NIE DOCZYTAŁEM
Ostatnio zmieniony 14 wrz 2010, 15:42 przez lionheart198, łącznie zmieniany 1 raz.
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote="lionheart198"]Trzeba pradopodobnie wymienić taśmę poduszki w kierownicy (operacja banalna).[/quote]
nie wprowadzaj w błąd - najpierw przeczytaj opis usterki zapłonnik poduszki powietrznej pasażera
Obrazek
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="Joker"]Ale gdzie tego szukać ??[/quote] jak to gdzie za poduszką pasażera :)
Musisz wykręcić schowek żeby był lepszy dostęp.
Tak wygląda wykręcony airbag i kabel połączeniowy:
Obrazek
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2010, 9:10 przez vjarecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wosches
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: wosches »

Mam podobny problem z Airbagiem,

Na komputerze w salonie Hyundaia pokazało:

"Zapalnik poduszki bezpieczeństwa ( po stronie kierowcy) -N95-
Wartosc rezystancji za duża
Sporadyczna"

Coz to?
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

[quote="Stanley"]Czasem jest tak, że błąd pojawia się niewiadomo z jakiego powodu i skasowanie błędu rozwiązuje problem. Niedawno podobny problem miał kolega w Audi, tyle, że błąd dotyczył bocznej poduchy, a opis błędu był taki sam, po skasowaniu błędu kontrolka zgasła i narazie jest dobrze. Spróbuj skasować błąd i zobaczysz co będzie się działo.[/quote]
Kolega bez obrazy ale na to sam wpadłem ;p Ale o to chodzi ze jak skasuje to wskakuje z powrotem i w kółko.
Obrazek
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

[quote="vjarecki"][quote="Joker"]Ale gdzie tego szukać ??[/quote] jak to gdzie za poduszką pasażera :)
Musisz wykręcić schowek żeby był lepszy dostęp.
Tak wygląda wykręcony airbag i kabel połączeniowy:
Obrazek[/quote]
Hmmm ale tak czy to bezpieczne takie operacje żeby mi jej nie wystrzeliło mam tylko na wyłączonym zapłonie czy ściągnąć klemę z akumulatora. I jeszcze jedno jak coś źle zrobię i podłącze to może wystrzelić po przekręceniu zapłonu czy odpaleniu silnika?
Obrazek
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote="Joker"]może wystrzelić po przekręceniu zapłonu czy odpaleniu silnika?[/quote]

Nie ma takiej opcji. Chyba ze podepniesz pod poduszke powietrzna kabel z zasilaniem to wypali. Normalnie nie zmieniajac kabli w sensie nie zamieniaajc ich to nie wypali nic. Tak naprawde to nie trzeba odpinac klem itd to tylko takie dmuchanie na zimne i bardziej rozchodzi sie oto by nie zlapac bledu w sterowniku bo potem trzeba kasowac kompem.

Poduche wypalisz tez jak odkrecisz sterownik podszek i nim zatrzasniesz a nawet tylko go przechylisz w jedna strone na przekreconym zaponie.
Awatar użytkownika
Joker
Mały interesant
Mały interesant

Hmmm a gdzie ten sterownik jest aby go omijać z daleka - za schowkiem w okolicach poduchy??

[quote="wesol"]by nie zlapac bledu w sterowniku bo potem trzeba kasowac kompem.[/quote]
znaczy się usunąć błąd VAG-em?? tak tak to nie problem bo akurat jakiś mam ;p
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”