Witam,
Mam Polo SDI 1,9 z 1999 silnik AEY. W rozrząd wchodzi rolka, napinacz z mimośrodem i pasek. Moze ktoś napisać, krok po kroku jak się wymienia rozrząd i na co zwracać szczególną uwagę?
Z góry dzięki
jak nigdy tego nie robiłes to lepiej oddaj fachowcowi przed duze F a nie jakims mechaniką co maja warsztat pod budą. Sam sobie kąta wtrysku napewno nie ustawisz chyba ze masz kabel i Vaga.
Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
To zależy czy kiedykolwiek zmieniał w czymś rozrząd. Jeśli nie to lepiej oddać mechanikowi. Wbrew pozorom może być i taki pod buda, ale żeby ogarniał temat. Ja więcej dobrego mogę powiedzieć o mechanikach z garażu w podwórzu, którzy robią auta z pasją, niż o jakichś profi serwisach. A wracając do tematu to: zdejmujesz osłonę rozrządu, blokujesz go na kołkach, ściągasz napinacz, demontujesz to co chcesz wymienić, potem montujesz to co wymieniłeś, napinasz napinacz, sprawdzasz wsio i zakładasz osłonę. Ot to było by na tyle.
Książka autodata-rozrząd i paski ma rysunki co i jak i z nią chyba byś sobie poradził jeśli oczywiście masz dryg do tego.