1,4 TDI na Bioetanol??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

f
farrel
Newbie
Newbie

1,4 TDI na Bioetanol??

Post autor: farrel »

Na stacji Bliska jest do zatankowania bioetanol po duzo korzystniejszej cenie niz ropa ale wiecie moze czy to paliwo moze byc tankowane do 6n2? dowiadywalem sie w Vw i niby tak ale macie wlasne przemyslenia albo doswiadczenia?

Mam nadzieje ze jeszcze takiego tematu nie bylo. Ja przynajmniej nie znalazlem.
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

te tdiki sa wrazliwe na jakos tankowanego paliwa, ja bym tego nie robil
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

takie wynalazki to możesz spokojnie wlewać do zwykłych starych poczciwych diesli np golf II czy polo II, ale do tdi raczej nie.
Nowsze diesle tak jak powiedział elja są wybredne i bardziej skomplikowane, do silników nowszej generacji tych z pompowtryskiwaczami i z common railem raczej się nie zalewa, na klapce wlewu powinien być znaczek BIO skreślony, jeśli takowy jest to raczej nie lej tego wynalazku.
Takiego paliwa będzie palił deczko więcej, będzie minimalnie słabszy i smrodek oleju do frytek za tobą,
już był ten temat poruszany na forum.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""rat4""]palił deczko więcej[/quote]

No ostatnio zalałem trochę tego paliwa i powiem że deczko to nie takie małe deczko. Spalanie z 5 na 6,5 ( albo i wiecej) skoczyło a to jest znaczna ilość. Samochód zamulił się głośniej pracował. Nie polecam osobiście wole tańszą ropę zalać. Co do TDI tym bardziej bym odradzał. Kolega w Toledo w TDI na pompo-wtryskach zalał raz gorsza ropę i mu kaszlał także lepiej chyba zapłacić parę groszy drożej niż potem bujać się po mechanikach ;)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
f
farrel
Newbie
Newbie

Post autor: farrel »

no tak z tego co mowiecie jesli taka jest roznica przy spalaniu to nie oplaca sie to jesli roznica jest 40 gr na litrze. znalazlem pismo vw niby oficjalne odnosnie tych paliw i niby mozna ale w call center nie potwierdzaja tego za bardzo.raczej nie bede ryzykowal.

dzieki
m
mentoch
Newbie
Newbie

Post autor: mentoch »

Szanowni koledzy zacznę od tego ze do silnika diesla nie wolno lać bioetanolu tylko jak już to bioester.
Bioetanol można za to lać do silników benzynowych.
Było już o tym na forum kilka razy.
Pisałem o tym w:
http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=14&t=18660

i na boga nie bójcie się bio paliw :grin:

Dodam tylko jeszcze że ja już na bioestrze z bliskiej zrobiłem ponad 7 tys. km i jak na razie auto śmiga jak żyleta i nie zaobserwowałem żadnych negatywnych skutków. :grin:
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

[quote=""mentoch""]Dodam tylko jeszcze że ja już na bioestrze z bliskiej zrobiłem ponad 7 tys. km i jak na razie auto śmiga jak żyleta i nie zaobserwowałem żadnych negatywnych skutków. :grin:[/quote]

Wiem wiem że bioester. No kolego to jakoś dziwny ten bioester lałeś. Ja po przejechaniu około 500, moze 700km na tym cudzie wiedziałem ze chce zmiany na normalny ON! a co do skutków może nie koniecznie negatywnych ale jakiś tam to opisałem w poście wyżej.

PS zalej normalnej ropy teraz zobaczysz jaka różnica :)
Kedy ?

m
mentoch
Newbie
Newbie

Post autor: mentoch »

Kolego kolosensei mi się wydaje ze to ty trafiłeś na jakiś trefny bioester.
Naprawdę nie widzę żadnej różnicy miedzy bioestrem a ON.
Auto spala tyle samo bio co i ON. Nie wyczuwam żadnego spadku mocy na bio.
Silnik pracuje równiej na bio (nie trzęsie tak) niż na ON.
Na początku tankowałem na zmianę bioester później ON (kilka razy tak) by sprawdzić czy jest jakaś różnica w osiągach i naprawdę różnicy w osiągach żadnej nie widze. :grin:
Te silniki są przystosowane do bioestru. Gdyby nie były VW nie pisałby w instrukcji że można tankować biodiesla. :grin:
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Mój o dziwo też jest przystosowany ale zraziłem się strasznie i pewnie prędko nie kupie tego cuda :)
Kedy ?

Awatar użytkownika
komand19
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: komand19 »

Ostatnio kolega zatankował bioester na orlenie do swojego 1.9TDI na pompowtryskiwaczach. Po przejechaniu 100km zaczęły się cuda samochód stracił moc przerywał kopcił.. dojechał do stacji kolejnej zalał do pełna ON Verva przez kilka km jeszcze nie chciał chodzić za bardzo ale potem wskoczył na obroty i już śmigał. Kolejne tankowanie do pełna też vervą i mówi że dopiero wtedy samochód zaczął pracować jak dawniej. Pompowtryski nie specjalnie przepadają za bioestrem chyba ma to związek z lepkością tego paliwa, ja bym do swojego nie lał:) Zwykłe diesle spokojnie trawią bioester jak olej po frytkach:)
Obrazek
k
kruk
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kruk »

Mentoch ma rację. kilkakrotnie tankowałem biodiesel i nic sie nie działo. co do przerywania i spadku mocy to raz mi sie zdarzyło ale właśnie na werwie. Wiele zależy od tego czy ropa nie była chrzczona. Czy na biodieslu więcej pali nie wiem bo nie mierzyłem, ale można go lać bez obaw.
D
Dirtyloop
Newbie
Newbie

Post autor: Dirtyloop »

dorzucę swoje doświadczenia
latem lałem bioester z bliskiej tak co drugie tankowanie i żadnych przykrych konsekwencji nie było. palił tyle samo, chodził tak samo. teraz jak są mrozy to trochę się obawiam (nie wiem czy słusznie), po za tym BIO mocno zdrożało, więc leje ON.
e
erykko

Post autor: erykko »

BIO 100 na stacjach Orlenu jak najbardziej się nadaje do tego silnika, co można sprawdzić w instrukcji obsługi (spełnia określone przez producenta normy). Sam mam zamiar spróbować to zatankować i przetestować. Nie wiem tylko czy teraz opłaca się lać, bo nie mam zamiaru zbyt dużo przejechać, więc może być problem z odpaleniem jeśli w nocy temp. spadnie poniżej 5 stopni. VW dopuszcza stosowanie biopaliwa do -5st. a do 5st. nie powinno być żadnych problemów.
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Wierzysz w to co napisali w instrukcji obslugi? Hehehe
No ale zalej to sie przekonasz;)
U mnie kuzyn do golfa4 1.9tdi na zwyklej pompie zalal bio i juz wiecej tego nie zrobi:)
[size=12px][/size]
e
erykko

Post autor: erykko »

A czemu mam nie wierzyć? Poza tym poprzedni właściciel kilka razy miał przygodę z takim paliwem i poleca jak najbardziej. Jedynym problemem jest jego dostępność.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”