Mam problem z nawiewem w climatronicu.
Najzwyczajniej w świecie nie działa niezależnie od tego czy włączony jest tryb auto, econ czy manual.
Po podpieciu pod komputer wyskoczyła informacja o problemie z dmuchawą świeżego powietrza.
Pytanie co może być przyczyną?? - bezpiecznik cały.
Panel wygląda na sprawny tzn reaguje na polecenia zmiany kierunku nawiewu,temperatury. Wskazuje także siłę nawiewu jednak wentylator nie dmucha.
Od czego zacząć?
Żeby dostać się do silnika wentylatora ogrzewania trzeba wymontować schowek przed pasażerem.
Odłącz wtyczkę zasilającą wentylator i podłącz do silnika bezpośrednio zasilanie z akumulatora. Jak nie zadziała to masz odpowiedz.
Ja też tak miałem, wycziściłem styki w kostce podpoiłem na nowo i póki co działa, ogólnie modele z 2003 roku mają problem z tym wentylatorem, po czasie pewnie bedzie trzeba kupić nowy.
Dmuchawa wymontowana.
Po podłączeniu na krótko do akumulatora czasami się bardzo powoli kręci gdy jej pomogę tzn zakręcę nią delikatnie.
Coś z nią ewidentnie nie tak.
Pojawia się pytanie czy trzeba wymienić całą na nową czy też warto przy niej trochę podłubać i wymienić któryś element?
Jeśli tak to, który i jak?:)
[quote="figo"]Dlaczego ,jak skręcę nawiew do 16-stopni to jest tak gorąco.
POMOCY. :banghead:[/quote]
Podłącz pod kompa. Najprawdopodobniej będziesz miał błąd silniczka V68. (zablokowany lub zwarcie do masy lub zwarcie do plusa. Nie pamiętam numeru błędu).
Przyczyna? - walnięty potencjometr w tymże silniczku.
Naprawa? - Wymiana silniczka V68.
Jak? - Demontaż deski rozdzielczej. Jest sporo info na forum. Powodzenia.
Pozdrawiam