[quote=""wwoojjttaass""]Witam wszystkich Użytkowników forum.
Opiszę mój problem. Może ktoś z Was spotkał się z takim problemem i będzie w stanie mi podpowiedzieć, co może być jego przyczyną. Otóż ostatnio zauważyłem, że podczas przyśpieszania na biegach 3,4 i 5 w zakresie obrotów 0d 1800 do 2100 z silnika wydobywa się dziwny hałas, który ciężko opisać. Jakby terkotanie, chrobotanie połączone z nutą wibracji

Nie jest to przyjemne dla ucha. Dodam, że przy obrotach powyżej 2100 i poniżej 1800 jest wszystko ok. Na biegu 2, hałas występuję lecz o mniejszym natężeniu. Czy mogą być to przeguby?? a może coś nie tak z silnikiem?? Proszę o pomoc.
Polo 6n2 1.4TDI AMF[/quote]
Też tak mam. Dzisiaj autko było u mechanika, sprawdził wszystko co mógł i nie zna przyczyny. Skrzynia jest OK, z silnikiem też wszystko wydaje się być w porządku.
Okazało się, że przyczyną była metalowa, siatkowa otulina dokoła wydechu z przodu. Po prostu zaczęła rdzewieć i odstające części wpadały w rezonans. Urwanie zardzewiałej części rozwiązało problem.
Ta metalowa siatka została wymieniona, ale to nie rozwiązało problemu dziwnego terkotania i chrobotania.
Może ktoś powiedzieć co to jest?