Cieknąca pompa Lucasa

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

m
maszekm
Newbie
Newbie

Cieknąca pompa Lucasa

Post autor: maszekm »

Witam

Prosiłbym o poradę co może by przyczyną cieknięcia ropy (dość mocno) z pompy wtryskowej Lucasa (1,9 AEF z 96 - najechane 218 tys km) po pasku rozrządu. Zaczęła cieknąć w trasie i kapnąłem się dopiero po plamie ropy pod autem na parkingu, nie było czuć spadku mocy lub coś podobnego, choć po wielkości plamy musi sporo chlapać. Z jakimi kosztami trzeba się liczyć, chciałbym się dowiedzieć coś nie coś zanim miejscowi mechanicy mnie naciągną.

Dzięki za wszelkie sugestie.
pozdr.
Tomek
D
Dziadek13
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Dziadek13 »

Miejscowi raczej nie bo to musi być już dobry warsztat specjalizujący sie w tych pompach mnie pompe z mesia też lukasa za jedną sekcje liczyli 1500 zł zakupiłem używke w gliwicach za 4tyś.Nie wiem jak z pompami w polo ale moge powiedzieć musisz wybrać warsztat który to robi jako komplet czyli wybudowanie+uszczelnienie+zabudowanie,bo jest tak że wstawisz do warsztatu tam ci wybudują potem gdzieś zawiozą do uszczelnienia potem inni ci ją zabudują a jakby coś nie tak to niema winnego czyli jeden warsztat.
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

Proponuję najpierw zadawać pytania w opcji [size=99px]Szukaj[/size].
http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 8142&hilit
Wycieki na pompie (o ile to w ogóle cieknie z pompy a nie z układu powrotnego) będą tylko podczas pracy silnika, ponieważ w układzie zasilającym nie ma ciśnienia tylko podciśnienie (vacum).
Jeżeli silnik nie pracuje to tylko pompa będzie się zapowietrzać po przez uszczelniacze dźwigni, które się wymienia.
m
maszekm
Newbie
Newbie

Post autor: maszekm »

Szukałem ale akurat o takim wycieku nic nie znalazłem.
A dziś mechanik wyciągnął pompę i wyciek był z uszczelniacza wałka napędzającego pompę od strony rozrządu (gumowa uszczelka, plastikowy walec z kołnierzem i coś na kształt zakrętki od słoika z otworem i uszczelnieniem od ośki pompy). Nie umiem fachowo tego opisać, nie znam się na mechanice. Teraz trzeba zdobyć zestaw naprawczy, złożyć i powinno być OK, reszta pompy była suchutka.
A wyciek był tylko podczas pracy silnika, ciśnienie wyrzucało ropę przez uszkodzone uszczelnienie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”