[9n] SDI klekotanie

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

z
zzajac
Newbie
Newbie

[9n] SDI klekotanie

Post autor: zzajac »

Witam. Na forum jestem nowy i niestety od razu z problemem :)
Tak szukałem na tym forum i na google jakoś z godzinę co może być przyczyną. Znalazłem parę wątków ale nie pasujących do mojego problemu chociaż podobnych.
Otóż mam Polo 9N silnik SDI. Przy uruchomieniu silnika usłyszałem jego trochę głośniejszą pracę ( wieczorem jak i dnia poprzedniego wszystko było ok) przy dodaniu gazu silnik klekocze a przy wciśniętym do końca jakby mu troszkę mocy zabrakło O.o przy czym nie kopci (zapach spalin jest trochę jakby intensywniejszy O.o) i olej jest w normie (chociaż ten i tak miałem wymienić dzisiaj) na wolnych obrotach za bardzo nic nie słychać ale też coś jest nie tak bo chodzi ciut inaczej ale pracuje raczej równo bez szarpania itp.

wg innych wypowiedzi to były problemy ze smarowaniem albo rozrząd (wymieniany jeszcze miesiąc temu a stan paska po obejrzeniu nie wskazywał na to żeby coś z paskiem było chociaż pewnie się mylę :D)
Jeżeli taki problem już istniał a ja źle korzystam z opcji szukaj to z góry przepraszam :)

Zapchany katalizator? EGR? czy to wskazuje na inne objawy?

EDIT.
Ok prawdopodobnie znalazłem przyczynę (zawór, czujnik podciśnienia? albo EGR) po odłączeniu tego czujnika wszystko wraca do normy no oprócz tego że dymi po założeniu zaczyna się znowu klekotanie. Cieszę się tylko że taka pierdółka a nie coś większego :) może... :)

Kolejny EDIT (mod mnie za to znienawidzi chyba :D)
No nic nic sie nie zmieniło jadę do serwisu niech mi podepną do kompa i sprawdzą błędy bo za diabła nic nie dam rady zrobić. Znajomy też miał podobny problem ale u niego coś przy pompie siadło jakieś malutkie coś od dołu w golfie 3 SDI.
Obrazek
z
zzajac
Newbie
Newbie

sprawdziliśmy wyskoczyły tylko 3 takie błedy
17849
19557
17660
jeden dotyczył egr a reszta nie wiem. mechanik coś wspominał o wtryskiwaczu sterującym ale nie wiem już co mam robić.
Obrazek
z
zzajac
Newbie
Newbie

ok temat do zamknięcia. Problemem był nastawnik.
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”