Szarpnięcie w momencie ruszania

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

J
Jacenty_G
Newbie
Newbie

Szarpnięcie w momencie ruszania

Post autor: Jacenty_G »

Witam,
mam Polo 6N (1.4 KAT benzyna) a 1999r. Od 2 dni obserwuję takie objawy;
przy ruszaniu samochodu z parkingu wszystko jest OK. Po dojechaniu do skrzyżowania i zatrzymaniu samochodu w momencie ruszania odczuwam szarpnięcie podobne do wjechania w dziurę w jezdni. Początkowo tak sądziłem, ale dziś obserwowałem jezdnię i nie było w niej dziury. Zjawisko to nie występuje cały czas, są momenty kiedy ruszanie odbywa się normalnie. Co może być przyczyną tej usterki? Zaczynam podejrzewać coś ze skrzynią biegów. Jesienią ub. roku była naprawiana w warsztacie. Tydzień temu samochód był na przeglądzie rejestracyjnym i nic nie stwierdzono, więc zawieszenie jest chyba OK.
J
Jacenty_G
Newbie
Newbie

Witam,
po rozmowach ze znajomymi mechanikami moje podejrzenia przesuwają się w kierunku poduszki silnika. Podobno efekt jest taki jak opisywałem. Radzą spróbować ruszyć z 2, i jeśli efekt nie będzie występował to prawdopodobnie jest to uszkodzona guma na poduszkach. Niestety samochód mogę dać do naprawy dopiero w poniedziałek. Czy z takim uszkodzeniem mogę jeździć?
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Być może wina sprzęgła :roll: ... użyj szukajki a znajdziesz coś na ten temat :good:
J
Jacenty_G
Newbie
Newbie

[quote="JarekF"]Być może wina sprzęgła... [/quote]
Możliwe, ale wtedy byłoby to zauważalne przy zmienie biegów w czasie jazdy. Nic takiego nie zauważam. Dzięki za podpowiedź.
Awatar użytkownika
waglik
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: waglik »

Jacenty_G nie zawsze przy zmianie biegów, błędne stwierdzenie. U mnie jak sprzęgło miałem stare, to szarpało podczas ruszania, a w trakcie jazdy rzadko. A pewnie dlatego, że jak ruszasz z parkingu nie szarpie bo zimne jest wszystko.
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”