widocznie za duzo głów siedziało juz wtedy przy projrktowaniu aut... moze poprostu pneumatyczny central wydawał im sie bardziej trwały... teraz to trudno powiedziec...
[quote="rolf"]co do klapki od baku to jest w instrukcji awaryjne otwieranie[/quote]
dokladnie kiedys w mk3 mi sie nie chciał central otworzyć i awaryjne ręką mozna go otworzyc, wystarczy zapchać rękę aby odciągnąć ten rygielek
wlew paliwa da się otworzyć tylko trzeba ten bolec wepchnąć do środka i już np śrubokrętem
jedyna wada tej pompki to brak izolacji na płytce,
są tam takie połączenia gdzie może łatwo skorodować, już to naprawiałem
kuknij tu są nawet foty jak to naprawić
można na przyszłość ścieżki narażone na korozję zalać stearyną ze świeczki i mamy już pompę bez awaryjną (teoretycznie) viewtopic.php?f=20&t=7029&p=58885&hilit=centralny+nie+dzia%C5%82a#p58885
Centralny zamek pneumatyczny posiada mniej części mechanicznych (budowa siłownika jest bardzo prosta) przez co w odróżnieniu do elektrycznego powinien pracować długo, długo. Oczywiście jeśli go woda nie zaleje :acute:
Pneumatyczny zamek centralny to IMHO "spadek" od firmy Audi - był montowany w Audi o wiele wcześniej.
Pracuje bardziej "aksamitnie" - osobiście wolę mruczenie pompki od trzaskania elektromagnesów.
Moim zdaniem ze względu na małą ilość elementów mechaniczno-elektrycznych jest właściwie bezawaryjny.
Są jednak problemy jak zamarznie. U mnie stało się to 1 raz przy -32*C. Jednak dało radę otworzyć kluczykiem.
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee