Witam wszystkich serdecznie , mam na imię Łukasz i jestem "świeżym" posiadaczem WV Polo 1.4 D ` 93 . Chciałbym wymienić pasek rozrządu wraz z pompą wody , w związku z tym mam pytanie . Czy dobrze by było wymienić przy okazji pasek pompy wtryskowej , wraz z rolką napinacza tegoż paska , nawiasem mówiąc rolka ta nie występuje w w wykazach części firm , które przeszukiwałem(może jej się po prostu nie wymienia?) Pozdrawiam.
Witam wszystkich.Również jestem świeżakiem.Dziś stałem się posiadaczem Polo 86cf2 kombi z silnikiem 1.0 rok 94.Moje pytanie jest takie czy we wszystkich typach silników ustawienie rozrządu jest takie samo czy w 1.0 jest inaczej?Bo jak zdjąłem obudowę to już widać że jest do wymiany....
witam mam pytanko rozrząd w polo jest kolizyjny czy bezkolizyjny chodzi o silnik 1.0 hz. proszę o pilną odp bo przestawił mi się i strasznie zaczoł silnik stukać i trzaskać ? czy do wymiany bd zawory ?
Znów nikt mi nie odp na pytanie ale dobra sam sobie poradziłem.Musiałem silnik podnieść bo nie mogłem tego kółka na dole odkręcić ani też pompy.Moje nowe pytanie ile km można zrobić na nowym rozrządzie?
Witam
Mam problem z ustawieniem rozrządu w silniku 1.4D. Pytanko wstępne czy w tym silniku nie ma klinów na zębatkach wałka rozrządu ??
Do ustawienia przystąpiłem tak że wsadziłem blachę w wycięcie w wałku rozrządu tak żeby oparła się o głowicę i przykręciłem wałek i teraz mam problem z ustawieniem wału korbowego, znalazłem wycięcie w plastikowej obudowie paska rozrządu ale nie mam żadnego znaku na kole pasowym (pasek klinowy do alternatora) i teraz pytanie jak ustawić wał ??
kozak Na górze skrzyni biegów masz zaślepkę ( biała). Patrzysz przez wizjer na koło zamachowe i obudowę skrzyni biegów. Oba wycięcia powinny się zgrywać.
Dzięki. Znaki faktycznie są na kole i na skrzyni tylko na początku ich nie zauważyłem bo patrzyłem przez wizjer z góry a trzeba od strony błotnika. Pompy nie blokowałem a co to ma na celu ??
Witam
mam polo z 94 roku 1,4 Diesel i na obudowie paska mam napisane 276 000 km podejrzewam ze to przebieg przy którym został wymieniony pasek obecnie mam 330 000 i zaczynam się zastanawiać czy nie musiał bym go wymienić bo jak się pytam niektórzy mi mówią ze po 60 000 a niektórzy ze po 100 000 a niestety dostępu do instrukcji nie mam za odp. z góry dziękuje
najbezpieczniej wymienić co 4 lata lub po przebiegu 60-70 tyś, ja wymieniałem po 76 tyś i też było wszystko cacy ale dla pewności to i tak trzeba to wymienić wraz z rolkami napinającymi i pompą wody.
Siemka w 2f w benzynce wystarczy pompa i pasek bo napinaczy niema;P odradzam wymianę samego paska!! najbezpieczniej wymienić komplet, wymiana tak jak kolega wyżej napisał 4-5 lat, lub 60-70tyś.
Dodam jeszcze że nie warto oszczedzać kasy na tanią pompę, pasek, lepiej dołożeć trochę i kupić porządny zestaw!! żeby cyrków nie było.