W gorące dni (nagrzane wnętrze) i przy zimnym silniku, Climatronik niekiedy startuje z chłodzeniem kabiny dopiero po 5 - 10 minutach i później jest już OK. Po krótkim postoju albo w zimne dni wszystko pracuje poprawnie. Czy ktoś miał taki problem, a może to normalne zachowanie klimy (wpierw przedmuchuje nagrzane kanały).
jurek200 myślę, że gdzieś coś nie działa. Może nagrzewnica, może jakiś czujnik. Trudno mi to zdiagnozować.
U mnie klima (z tym, że manual) wali zimnem po 2-3 sek. Po 5 minutach już marznę.
Jak wygląda sprawa na innych ustawieniach?
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee
Nie mają znaczenia ustawienia. Przy mocno nagrzanej kabinie 50 - 55 stopni (mam osobno termometr wewnętrzny) dmucha powietrzem niezależnie czy nastawię chłodzenie na full czy na konkretną temperaturę, czy dam ustawienia na AUTO, czy sam sobie poustawiam kierunki nadmuchu ręcznie. Kiedu już ruszy wszystko chodzi jak trzeba. Przy 30 stopniach na dworze schłodzi kabinę do wyraźnego odczucia zimna. Mam okularnika dwa lata i ciągle tak było. Pozdrowienia z Koszalina.
Czy może ktoś mnie wspomoże z odpowiedzią, dlaczego climatronic startuje z opóźnieniem? Niezależnie od temperatury, ustawień, wentylator włącza się z opoźnieniem. Chodzi mi o samą dmuchawę, zwykły nawiew, bez Auto.
Climatronik jest wyposażony w diagnostykę, można sprawdzić ewentualne błędy w taki sam sposób jak błędy silnika czy abs.
Radze ci to zrobić, nikt tu nie jest wróżką, ani inżynierem VW, choć pewnie i Ci posłużyli by się komputerem diagnostycznym, bo po to go wprowadzono.
Test climatronika można przeprowadzić wciskając dwa przyciski naraz. Po teście wyświetlają się ewentualne kody błędów. Komputer jest niepotrzebny. Listy kodów i jak aktywować test można znaleźć w necie.