[6n2] jak podłączyć wentylator "na krótko"?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Areck1
Raczkujący
Raczkujący

[6n2] jak podłączyć wentylator "na krótko"?

Post autor: Areck1 »

Witam.

Dzisiaj zaczęło mi łapać wysoka temperaturę - 110-120 stopni po dość krótkiej jeździe.

Poczytałem na forum i najczęściej piszecie o:
-uszkodzony czujnik temperatury cieczy
-uszkodzony wiatrak
- pompa wody (wymieniona 2 miesiące temu , obieg działa)
Faktycznie mój się nie uruchamia nawet przy 100 stopniach - jak go sprawdzić - tzn podłączyć na krótko. Poproszę o dokładną instrukcje jaki kabelek gdzie itp.

Model samochodu jak w avatarze.
Obrazek
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

To za mało jeszcze tematów przeczytałeś. Nie znalazłeś tego o termostacie. Sprawdź czy jak temperatura przekroczy 90 stopni (wtedy termostat powinien się otworzyć i puścić chłodziwo na chłodnicę i powinien włączyć się wentylator) czy chłodnica jest ciepła czy zimna i czy góny wąż (od silnika do chłodnicy) jest ciepły czy zimny. Jeżeli chłodnica jest zimna i wąż jest zimny to znaczy że termostat nie puszcza wody na chłodnicę.
Resztę znajdziesz w innych tematach :)
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

takie coś na krótko to tylko i wyłącznie jak masz podejrzenie że wiatrak ci nie działa w korkach,
przyczyny szukałbym w termostacie, masz zablokowany termostat który nie pozwala cieczy na obieg, dlatego po kilku chwilach jazdy zagrzewa się do 110-120 stopni, napraw to szybko bo zacznie ci żłopać olej jak tak przegrzejesz kilka razy ten silnik.
Poczytaj o termostacie na forum to po pierwsze,
co do podpięcia na krótko tego wiatraka to ja mam tak zrobione, ale muszę to sprawdzić, chyba do lewego pinu podłączam plusa na żabce i tyle.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Areck1
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Areck1 »

siemka.
Termostat działa bo jak napisałem "obieg działa"- ryry z plynem są gorące. dzisiaj jade do mechanika i się okaże co i jak.
Wentylator działa bo udało mi się późną nocą podłączyć na krótko:)
Stawiam na czujnik temperatury lub włącznik wentylatora.

dzięki za szybką odpowiedz.

to był zacinający się termostat - działał tylko czasami i dlatego jak się zaglądało pod maskę i sprawdzało przewody to były ciepłe.

pozdro
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”