[9n]świecąca kontrolka silnika

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

S
SNOP19
Newbie
Newbie

[9n]świecąca kontrolka silnika

Post autor: SNOP19 »

WITAM MAM VW POLO 9N Z 2005R OKULARNIK,OSTATNIO ZAPALA MI SIĘ KONTROLKA SILNIKA,KASOWAŁEM BŁEDY ZA POMOCĄ PROGRAMU VAG 4.9,MYŚLE CZY TO NIE CZASEM WINA MOJEGO ZABEZPIECZENIA Z ODCIĘCIA ZAPŁONU,BO NIERAZ ZAPOMINAM GO WŁACZYC,CO INNEGO GDYBY BŁĘDY BYŁY TAKIE SAME,A ZA KAŻDYM RAZEM SĄ INNE.POMÓŻCIE :banghead:
Awatar użytkownika
Cooyon
Swój
Swój

Post autor: Cooyon »

Po pierwsze wyłącz CapsLock'a.
Po drugie - skoro pojawiają się błędy, to chyba od nich należy wystartować, a dopiero później szukać gdzie indziej.
Z rzeczy oczywistych: zapalona kontrolka silnika oznacza właśnie występowanie błędów.

Cooyon.
Interfejs VAG - na stanie i co się stanie? Nic kuna... VAG cudów nie czyni. On tylko zwiększa poczucie niepewności.
Szukam literatury fachowej...

"To nie są programy wpisane w stylu \'\' if \'silnik\' jest zmulony then więcej \'wachy\' "." (by Dee Jay Gucio)
i
inginio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: inginio »

Jakbyś mógl to podaj nam te blędy a będzie dużo latwiej pomóc.
KUPIE KATALIZATORY GLÓWNIE Z TDI oraz HDi
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

tak na ślepo to kontrolka silnika na pierwszą myśl może wskazywać uszkodzoną sondę lambda u ciebie są dwie, prawdopodobnie jedna się skończyła, a jeśli na gazie jeździsz to jeszcze większe prawdopodobieństwo uwalonej sondy.
Tak jak koledzy wyżej piszą, więcej będzie się dało powiedzieć jeśli przed skasowaniem zapiszesz te błędy i podasz tu w poście.
Wtedy coś się wyczaruje :wizard:
civic r18a2/407 1,6 HDi
u
ultra38
Newbie
Newbie

Post autor: ultra38 »

Witam!

Kolego mam ten sam rocznik 1.4TDI. U mnie też zapalała się kontrolka check engine. W serwisie VW Kulikowski, Gdynia, kasowano ją, mówiąc, że to od paliwa. Po chwili się zapalała znowu.

Zajrzałem pod maskę i okazało się, że przetarł się wężyk, który prowadzi spaliny do takiej skrzyneczki, nie znam się, chyba jakiś analizator??

Po wymianie wężyka, kontrolka sama znikła. Podobno jeśli błąd przestaje się pojawiać, po iluś odpaleniach sam się kasuje.

Pozdrawiam, życzę równie banalnej usterki

ultra38
j
jacap
Newbie
Newbie

Post autor: jacap »

u mnie niestety ta sama kontrolka oznaczała popsuty katalizator i teraz kombinuje jak go jak najtaniej wymienić
S
SNOP19
Newbie
Newbie

dzieki dzis własnie podam dokładny błąd,a więc fajnie bedzie jak mi pomożecie!
c
caro
Początkujący
Początkujący

Post autor: caro »

U mnie w 1.4TDi również paliła się lampka i błąd przekroczonej ilości spalin. Kasowałem go ale i tak lampka się włączała. Po długim dochodzeniu jakie przeprowadziłem stwierdziłem, że wężyk który połączony jest do filtru powietrza miał minimalne pęknięcie u nasady filtru. Skróciłem go, nałożyłem i teraz jak ręką odjąć. Zrobiłem około 20000km i spokój. W układzie było po prostu fałszywe powietrze
S
SNOP19
Newbie
Newbie

witam wszystkich!mój błąd to:16804 system katalizatora poniżej progu wydajności strona 1,brak osprzętu/nie zwiazany ze sprzetem??oc chodzi :banghead: za pomoc z góry dziekuje:)

-- Wto Gru 01, 2009 1:05 pm --

JUZ WSZYSTKO WIEM DIAGNOZA:wymiana katalizatora:(
c
cezaryA
Newbie
Newbie

Post autor: cezaryA »

Mam pytanie. Ta kontrolka zapala się u mnie po włączeniu zapłonu, po uruchomieniu silnika gaśnie. Tak ma być, czy zbadać to w serwisie? (polo 2004 , 1.9 tdi )
S
SNOP19
Newbie
Newbie

Tak ma być!wszystkie kontrolki mają się świecić po włączeniu zaplonu!
D
Donia
Newbie
Newbie

Post autor: Donia »

a mi ta kontrolka zapaliła się dziś podczas jazdy po strasznie zakurzonej typowo polnej drodze. jestem daleko od mojego mechanika i mam teraz problem: czy to moze być jakaś "błahostka" czy tez musze z tym lecieć do najbliższego warsztatu. nie chciałabym po prostu żeby mi grzebali przy samochodzie rozmaici mechanicy, mam swojego jednego sprawdzonego i mu ufam. nigdy wcześniej nic mi się nie zapalalo.
D
Donia
Newbie
Newbie

[quote=""Donia""]a mi ta kontrolka zapaliła się dziś podczas jazdy po strasznie zakurzonej typowo polnej drodze. jestem daleko od mojego mechanika i mam teraz problem: czy to moze być jakaś "błahostka" czy tez musze z tym lecieć do najbliższego warsztatu. nie chciałabym po prostu żeby mi grzebali przy samochodzie rozmaici mechanicy, mam swojego jednego sprawdzonego i mu ufam. nigdy wcześniej nic mi się nie zapalalo.[/quote]

dziś byłam u mechanika i powiedziano mi, ze komputer pokazał: błąd P0420 Katalizator (rząd 1) niedostateczne działanie. Błąd skasowano, teraz czekam, czy zapali się znowu. :banghead:
D
Donia
Newbie
Newbie

[quote=""Donia""][quote=""Donia""]a mi ta kontrolka zapaliła się dziś podczas jazdy po strasznie zakurzonej typowo polnej drodze. jestem daleko od mojego mechanika i mam teraz problem: czy to moze być jakaś "błahostka" czy tez musze z tym lecieć do najbliższego warsztatu. nie chciałabym po prostu żeby mi grzebali przy samochodzie rozmaici mechanicy, mam swojego jednego sprawdzonego i mu ufam. nigdy wcześniej nic mi się nie zapalalo.[/quote]

dziś byłam u mechanika i powiedziano mi, ze komputer pokazał: błąd P0420 Katalizator (rząd 1) niedostateczne działanie. Błąd skasowano, teraz czekam, czy zapali się znowu. :banghead:[/quote]

minął miesiąc i kontrolki nie ma :) :piwo: a autko jest w ciągłym ruchu :)
D
Donia
Newbie
Newbie

[quote=""Donia""][quote=""Donia""][quote=""Donia""]a mi ta kontrolka zapaliła się dziś podczas jazdy po strasznie zakurzonej typowo polnej drodze. jestem daleko od mojego mechanika i mam teraz problem: czy to moze być jakaś "błahostka" czy tez musze z tym lecieć do najbliższego warsztatu. nie chciałabym po prostu żeby mi grzebali przy samochodzie rozmaici mechanicy, mam swojego jednego sprawdzonego i mu ufam. nigdy wcześniej nic mi się nie zapalalo.[/quote]

dziś byłam u mechanika i powiedziano mi, ze komputer pokazał: błąd P0420 Katalizator (rząd 1) niedostateczne działanie. Błąd skasowano, teraz czekam, czy zapali się znowu. :banghead:[/quote]

minął miesiąc i kontrolki nie ma :) :piwo: a autko jest w ciągłym ruchu :)[/quote]

a dziś sie znowu pokazala... wredna malpa
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”