[6n2] brudne reflektory,

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

B
Buzka23
Newbie
Newbie

[6n2] brudne reflektory,

Post autor: Buzka23 »

Witam Wszystkich,
mam pytanie. Czy ktoś z was miał podobny problem i wie jak go załatwic.
1) Mam problem z reflektorami przednimi, są bardzo zabrudzone, zaśniedziałe. Próbowałem je oczywiscie wypolerowac, ale efekt jest bardzo dziwny. Kiedy reflektor jest mokry jest przezroczysty kiedy wysycha znowu jest zaśniedziały.
Nie dość ze wyglada to bardzo brzydko to dodatkowo rozprasza swiatlo przez co widocznosc na pewno nie jest bezpieczna.
Wiem, że sa takie firmy, które niby to czyszcza, ale nie wiem szczerze mówiac czy gdzies w mojej okolicy. Jestem Z Torunia.
Wiem, że cos takiego jest w Poznaniu. Czy ktos miał podobny problem?
2) Drugą sprawa która chcialbym się zając to sprawa rączek w drzwiach. Normalnie są one nagumowane i wygląda to ładnie, natomiast bardzo szybko sie zużywają i teraz wyglada to bardzo brzydko, czy coś takiego można nagumować lub kupić nowe?

Pozdrawiam
Jak będę miał chwilę kiedyś to wrzuce fotki swojej Polówki:)))))
B
Buzka23
Newbie
Newbie

Widzę, że nikt się nie zainteresował moją sprawą. Osobiście znalazłem tylko jedną firmę w miarę blisko od Torunia:

http://moto.allegro.pl/item1157853506_r ... torow.html

może komuś się przyda. Wrzucę zdjęcia z przed i po.
pozdrawiam
B
Buzka23
Newbie
Newbie

Witam, udało mi się wyczyścić reflektory:
przed:
Obrazek

Uploaded with ImageShack.us
Obrazek

po:
Obrazek

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us.

Efekt jest bardzo duzy, może tego aż tak nie widac, bo wczoraj wróciłem z Poznania i po prostu reflektory sie ubrudziły podczas drogi, zreszta pod nimi widać jeszcze brud po ich regeneracji, ale i tak jest o niebo lepiej. Lewy reflektor wygląda zupelnie jak nowy, prawy natomiast jest tak w 80%, ponieważ zostały malutkie slady ale są one od wewnatrz wiec juz sie nic z nimi nie da zrobic:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: mateuszz117 »

to opisz ladnie jak to zrobiles jak mozesz bo ja swoje tez musze wyczyscic...;/ i przyda sie to mysle wielu uzytkownikom..
Jeżdże nisko..leże na glebie..grunt to zawieszenie..<!-- s]
B
Buzka23
Newbie
Newbie

Powiem wprost, ze nie robiłem tego sam.
Jak napisałem w pierwszym poście pojechałem do goscia w Swarzedzu(poznan), ktory sie ogłasza na allegro.
Koszt za obie lampy to 100zł.
Próbowałem robic to samemu, po prostu wziąc papier ścierny zerówke i paste do szlifowania szkła etc.
Niestety efekt jest bez połysku i bardzo krótki. Kiedy lampy są mokre jest wszystko ładnie kiedy wysychaja robia sie spowrtorem matowe.
Podobno ten gosc po szlifowaniu nakłada na to jeszcze jakąś warstwe ochronna. Niby teraz jest duzo duzo lepiej, chociaz wciąż widac na jednej lampie, są tam jakies mazy, a druga wyglada jak nówka. Podobno jak jest juz od srodka brudna i nic sie nie da zrobic.
Generalnie koszt 100, ale chyba warto.
:cool:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

[quote=""Buzka23""]papier ścierny zerówke[/quote]
nie istnieje papier ścierny "zerówka" - im wyższy numer tym drobniejszy papier... ale to tak nawiasem
Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

wlasnie...sa papiery wodne..i moze poprostu clarem czy akrylem jakis je prysnal..;p
Awatar użytkownika
TOFIK_6n2
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: TOFIK_6n2 »

Panowie sa specialne pasty i sie poprostu mechanicznie poleruje i efekt jest taki jak widac u kolegi :)
Tofolot 6n2 1.4 16V AUA ~120 KM 146 Nm

Moje Polo: http://www.vwpoloklub.pl/forum/viewtopi ... 12&start=0

-Zlot PKP Ślesin 2012 2 miejsce Auto Zlotu
-Zlot PKP Ślesin 2012 1 miejsce najniższe Polo 6n2
-1 Zlot Miłośn
Awatar użytkownika
mateuszz117
Mały interesant
Mały interesant

a wie ktos jakie to pasty?to j bym chetnie zakupil cos takiego...
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Awatar użytkownika
lukasz6oo
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: lukasz6oo »

Papier wodny 2000-2500+woda potem pasta do polerki naj lepiej mechanicznie i efekt jest jak wyzej u kolegi ,tylko trzeba pamietac ze po takiej polerce zdzireamy warstwe ochronną
RUMAK
Awatar użytkownika
jacol
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: jacol »

[quote=""lukasz6oo""]po takiej polerce zdzireamy warstwe ochronną[/quote]
... i po dwóch latach reflektory nadają się jedynie do wymiany...
a
arek1,4tdi
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: arek1,4tdi »

Bylem dzisiaj u mechanika- lakiernika i powiedzial mi ze ja mam zabrydzone lampy od srodka i nic sie nieda z ty zrobic tak wiec ja swoje bede musial wymienic na nowe a i próbowalem wypolerowac je sam ale to byl mizerny skutek pozdrawiam
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

niech nie gada glupot ten mechanikolakiernik, zdjecie lamp rozklejenie ich szczegolnie jezeli masz helle, wyczyszczenie ich i zlozenie wszystkiego to kwestia 3 godzin. zakladam ze na orginaly helli nie wymieniasz bo kosztuja z 500zl/szt. a nie warto sie pchac w zamienniki skoro wystarczy wyczyscic lampy. napisz skad jestes
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

odnośnie czyszczenia lamp z zewnątrz to tak jak koledzy tutaj napisali, niestety w 6n2 reflektory mają plastikowy klosz, który z czasem żółknie, jedyne wyjście to tak jak kolega lukasz600 napisał, przejechać papierem wodnym 2000-2500, w zależności od stopnia zniszczenia, a na koniec polerka środkiem do plastików klarownych, np. PlastX od Megsa, żadna pasta do szkła, no i tracimy warstwę ochronną, bo fabrycznie takie lampy pokryte są klarem...coś za coś :)
i tutaj pytanie do jacola bo jesteś lakiernikiem z tego co się orientuje, czy takie wyczyszczone lampy dałoby radę na nowo polakierować klarem dla zabezpieczenia go ponownie? po polerce klosza może być ciężko z trzymaniem się tego lakieru, ale chciałbym usłyszeć opinię osoby, która się tym zajmuje :)

a na przyszłość do autora tematu...opcja szukaj się kłania, bo temat czyszczenia lamp był już poruszany :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”