pasek alternatora

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

F
Foxtrod
Raczkujący
Raczkujący

pasek alternatora

Post autor: Foxtrod »

Witam założyłem nowy pasek do alternatora continental i strasznie skrzypi po rozgrzaniu silnika czym go nasmarować popsikałem plakiem ale to na chwile pomogło i od nowa skrzypi proszę o pomoc bo to strasznie wkurza.
Awatar użytkownika
shao
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: shao »

Skrzypi = piszczy? Jezeli tak, to moze masz za slabo napiety pasek.
Awatar użytkownika
JuStIcE
Redaktor Magazynu Klubowego

Post autor: JuStIcE »

Powiedziałbym raczej że coś nie tak z rolką napinającą.
Mój Białas Czerwona Perła

Jeżeli piszę bez polskich znaków
F
Foxtrod
Raczkujący
Raczkujący

pasek jest napięty wystarczająco po odpaleniu motoru jest idealnie skrzypi kiedy się nagrzeje a może jest jakieś specjalne smarowidło do takich spraw?
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

nie ma poprostu masz lipny pasek ;) albo druga opcja mniej optymistyczna czyli napinacz nie napina ci wlasciwie paska i jak sie rozgrzeje to skrzypi. Taniej jest zmienic pasek koszt 30 zł dayco (ja mam taki bo tez mi skrzypial) 2 opcja to wydatek ok 300 zł ;) aha ja na twoim miejscu bym nic nie smarował bo jak pasek dostanie poslizgu to roznie to moze byc.
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
a
adam
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: adam »

albo jest opcja nr3 wyryte czyt. zużyte kółko alternatora lub na wale i nie daje już rady
Obrazek
Awatar użytkownika
Mariusz01621
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Mariusz01621 »

rolka napinajaca kosztuje kolo 140 zl a kiedy miales rozrzad zmieniany i jaka pojemnosc?
Jedziemy! Galopujemy tak przez życie całe
Idziemy po swoje, dla nas bloki są za małe
Taką drogę wybrałem, choć tego nie planowałem
Ślę przekaz specjalnym kanałem, słyszałeś?
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

[quote=""Foxtrod""]a może jest jakieś specjalne smarowidło do takich spraw?[/quote]
tak zwykla smoła twarda albo kalafonia. Ja robie co jakis czas i jest super.
Awatar użytkownika
cormoran
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: cormoran »

Posyp bieżnię talkiem lub pudrem dziecięcym przy odpalonym silniku (ostrożnie - najlepiej jakąś łyżeczką plastikową). Jak przestanie piszczeć to na jakiś czas masz spokój. Jak przyjdą deszcze, to "zabieg" trzeba będzie powtórzyć.
Polo 6N 1.4   8V 97r.
Polo 9N 1.2 12V 05r.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

hmmm zeby nie byc niemiłym to napisze ze nowy pasek nie ma prawa piszczec ;) chyba ze jest to naprawde najtanszy pasek ale continentala raczej taki nie jest. Czy to oby na 100% pasek ci piszczy ? moze łozysko na rolce napinacza ?
Obrazek

F
Foxtrod
Raczkujący
Raczkujący

Pasek jest nowy continental i on nie piszczy tylko tak jakby skrzypi po nagrzaniu silnika zdemontowałem ten pasek i porównałem z innym nowym np.Bosch jest identyczny podejrzewam że podrobione jest koło pasowe na alternatorze

Ps. założyłem stary choć on ledwie pika dla przekonania się na starym jest ok. no ale wymiana była konieczna na nowy
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

rolke idzie rozebrac wiec zawsz emozesz tam dolozyc smaru albo poprostu troszke zaapikowac oleju i juz nie powinna piszczec.
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

skoro na starym jest ok to wina ewidentnie paska. Ostatnio slyszalem o podrobkach wlasnie paskow contitecha continetala i boscha. Dlatego kupiłem dayco i u mnie juz jest cichuuuuuutko. Koszt 30 zł ;)
Obrazek

Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

sorry bo zle zrozumialem myslalem ze podmieniles rolke na stara i bylo okej. Skoro pasek jest winny i piszczy na nowym to go smola potraktuj-na bank pomoze.

O podróbkach slyszalem a na wlasne oczy widzialem rolki i powiem wam ze przynajmniej rolki idzie praktycznie rozruznic z metra. Z tym podrabieniem to troszke przesada jest i ludziska cos tam krzykna i zaraz afera jest. Sa podrobki al enie podszywaja sie pod danego producenta tylko ogolnie. Z tym ze nr wybite na rolkach sa malowyrazne, nierowne itp. Nie ze widnieje napis INA a to wcale nie jest ta marka.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”