[6N] dziwny odglos od koła

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arnold1982
Raczkujący
Raczkujący

[6N] dziwny odglos od koła

Post autor: arnold1982 »

witam ! mam pytanie bo gdy jadac wolno slychac dziwne tłuczenie z lewej strony od kola tak jakbym mial kapcia. Im szybciej tym mniej slychac im wolnie bardziej. Co to moze byc od czego zaczac?
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Powiedz jeszcze, które koło - przód, tył?

1. Sprawdź czy felga jest prosta ... Do 80 bardzo wnerwiający odgłos (razem z drganiem) powyżej 120-130 km/h jest ok .. Pozbyłem się tego właśnie parę dni temu :mrgreen:
2. Sprawdź czy tarcza nie "bije" po klockach - może krzywa jest ...
3. No i najbardziej prawdopodobne to łożyzko ... Jeśli tył to kwestia dosłownie 15 - 20 min roboty ;) Jeśli przód to "trochę" dłużej ;P
G
Gaary
Swój
Swój

Post autor: Gaary »

Sprawdź czy masz dokręcone dobrze koło.
Łożysko nie stuka tylko huczy w czasie jazdy..... :mrgreen:
Nie pomagam na pw od tego jest forum.
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

[quote="Gaary"]Łożysko nie stuka [/quote]
Mówisz tak bo jeszcze Ci się nigdy nie posypały kulki w przednim kole :D (tak tylko mówię, że jest to możliwe żeby nie było, że to jakaś złośliwa odpowiedź ;) ;P )
a
arnold1982
Raczkujący
Raczkujący

jest to przednie od strony kierowcy kolo i naprawde mnie to wkurza i mam obawy,hmm mozliwe ze to lozysko do wymiany trzeba to zrobic.
Awatar użytkownika
Pavulon
Początkujący
Początkujący

Post autor: Pavulon »

Niedawno zakładałem podobny temat, zamieściłem odnośniki do nagrań. Posłuchaj, czy masz coś podobnego.

http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =19&t=2099

W moim przypadku odgłosy dochodziły z prawego przodu, a do wymiany było lewe przednie łożysko. Powodzenia.
Obrazek
Polo Steilheck Universal, 1992, 1043 ccm, sppi
a
arnold1982
Raczkujący
Raczkujący

powiem ze az tak glosno to u mnie nie huczy ale bardziej stlumiony odglos, a ile talie lozyska kosztuja
Awatar użytkownika
HOMER23
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: HOMER23 »

Witam, umnie nie dawno też zdarzył sie taki przypadek. Przez długi czas jeżdziłem nie wiedząc że w oponie poszły mi dwa druty na oponie był uskok 1 cm na płaszczyzinie bieżnika , z czasem głośniej chodziło moze i też przyda się sprawdzić oponke, drgania przeszły na łożysko które sie zwichrowało . Jak sie takie coś dzieje to trzeba brać wszystko pod uwagę , najczęściej to łożysko. umnie łożysko koszt 75,00 zł a w nowszych polówkach drozsze ale i tak tanie są bo do vw wszystko jest tanie . brubowałem sie sam dotego zabrać, do wymiany z tyłu to mały pikuś a z przodu inna bajka samemu mozna wybić ale trudniej wbić jedynie na prasie tak zabrałem sie jak pies do jarza latałem po mechanikach aby wbić samemu . Pozdro.
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

a sprawdź czy nie masz poluzowanego drążka. bo ostatnio miałem coś takiego przy zmianie kółek na letnie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „zawieszenie + hamulce”