Gdzie znajduje się czujnik ciśnienia oleju w AEF??

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Gdzie znajduje się czujnik ciśnienia oleju w AEF??

Post autor: cage009 »

Jak w temacie. Bo od kiedy kupiłem samochodzik to w ogóle mi się nie świeci i chce to jakoś zdiagnozować. Zaczynam od podstaw. Proszę o pomoc. Dzięki.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

jeden jest pod prawym króćcem cieczy chłodzocej koło bagnetu(ma na sobie gume i wychodzi jeden kabelek) czujnik wkęcony jest w głowice a drugi(i to zapewne ten o który ci chodzi) jest nad chłodniczką oleju też wkręcony w taką metalową część co w nia wkręcasz filtr oleju.widać go od góry patrząc miedzy silnik a chłodnice tak po środku silnika
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

No to właśnie jest problem. Bo tego co wchodzi w głowicę to nie mam w ogóle tylko zaślepione miejsce jest. Czy jest trudne go zamontować gdzie powinien być??

W miejsce czujnika mam to:

Obrazek

A ma ktoś może fotkę gdzie powinien być ten drugi czujnik??
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

W nowszych silnikach oba czujniki są w korpusie filtra oleju. Korpus jest nad chłodnicą oleju (przykręca się do niego filtr).
Obrazek
Awatar użytkownika
cage009
Mały interesant
Mały interesant

Czyli miejsce gdzie jest ta śruba i spod niej mi cieknie to nie tam powinien być czujnik?? czyli powinna być tam ta śruba??
Awatar użytkownika
vjarecki
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: vjarecki »

W starszych silnikach bodajże do 97r jest jeden czujnik właśnie w tym miejscu a drugi nad filtrem oleju. W silnikach od 97r oba czujniki są nad filtrem oleju.
Obrazek
Zobacz u siebie (z góry silnika) na korpus czy masz tam 2 czujniki. [quote="cage009"]czyli powinna być tam ta śruba??[/quote] Tak, jako zaślepka inaczej będzie gubił olej - to chyba logiczne :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”