[6N] Wymiana wkładki zamka tylnej klapy

Przewodniki, manuale, instrukcje, opisy prac - kopalnia wiedzy!

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
nigol_jom
Raczkujący
Raczkujący

[6N] Wymiana wkładki zamka tylnej klapy

Post autor: nigol_jom »

Jako w temacie. Zacięła mi się wkładka zamka więc postanowiłem go rozebrać.
Po zdjęciu tapicerki widzimy wkładkę zamka. Samą wkłądkę zamka można wyjąć bez wyciągania klamki. wystarczy wyjąć zawleczkę, odczepić 2 cięgna i wbić do środka wkładkę.

Obrazek

Aby wyjąć zawleczkę pomocne jest wysunięcie klamki żeby się dobrać do zawleczki z drugiej strony. Zamek może być zawalony solą i innym syfem więc żeby wyszedł trzeba "puknąć" młotkiem. aha i zamek "wpada" w stronę bagażnika a nie na zewnątrz :D

U mnie w zamku wystarczyło dobrze wszytko przeczyścić.
Montaż w odwrotnej kolejności :D
Awatar użytkownika
bartek_tychy
Swój
Swój

Post autor: bartek_tychy »

dodam tylko od siebie ze 3 miesiace temu przeprowadzilem taki zabieg i znow powoli wkładka zaczyna sie zacinac, wiec chyba jest to wyjscie chwilowe. a lepiej chyba odrazu wymienic i sie dwa razy z tym nie meczyc.

szkoda ze ten manual nie powstal wczesniej, bo wyciagniecie wkładki, dla mnie bylo nie lada wyczynem hehe :)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Jak większość i ja próbowałem wyjmować wkładkę zamka do przodu :) Teraz wiem że to był błąd. Napisz jeszcze w manualu czym najlepiej to zakonserwować.
Awatar użytkownika
nigol_jom
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: nigol_jom »

dodam że ja miałem pękniętą obudowę aluminiową wkładki tak że kluczyk obracał mi się dookoła więc musiałem nadpiłować rowek w pęknięciu, dogiąć odpowiednio i zakleić klejem dwuskładnikowym. Tak więc dla mnie jest to operacja raczej tymczasowa jednakże myślę że zimę wytrzyma :D

Zamek czyściłem WD40 ale później wypłukałem w rozpuszczalniku po wyschnięciu (w moim przypadku i klejeniu) "napsikałem" :D tam silikonu w spraju takiego do uszczelek :D

Jak się znów zepsuje to będę na bieżąco informował... szkoda że nie ma emotka MacGywer :D
Zablokowany

Wróć do „Manuale - instrukcje krok po kroku”