Kiedy powinno się wymienić wałek rozrządu ?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

L
Leniewiec
Newbie
Newbie

Kiedy powinno się wymienić wałek rozrządu ?

Post autor: Leniewiec »

Posiadam Polo rocznik 96-zakupione dwa tygodnie temu.Mam w nim parę rzeczy do zrobienia-no cóż ma już swoje lata.Najbardziej zastanawia mnie nalot pod pokrywą zaworów-taka czarna maź,jak smoła.Poprzedni własciciel zapewniał mnie,że wymieniał olej+ filtr jakiś miesiąc temu.Trudno mi to podważyć.Jedno jest pewne.Ten olej to Lotos mineralny-czyli ogólnie syf,więc postanowiłem to od razu wymienić.Poza tym martwi mnie kondycja wałka rozrządu-jest trochę powycierany.Polo ma przebieg 142000 km.Czy ktoś miał podobny przypadek? W ogóle kiedy się wymienia taki wałek,czy jest na to jakaś regóła jak np.w przypadku paska?
L
Leniewiec
Newbie
Newbie

Widzę,że chyba nik mi w tym nie pomoże................ :(
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Wiesz, a może najpierw użyłbyś opcji szukaj. Nie zastanawiałeś się czy może takie odpowiedzi są na forum?? (może stąd ten nick :rotfl: ).
Rozrząd wymienia się co około 60tys lub nie poźniej niż 5 lat (jak dobrze pamiętam).
Podstawa - jak dopiero kupiłeś auto to bez zbędnych rozważań wymień kompletny rozrząd.
T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

[quote="czaja"]Wiesz, a może najpierw użyłbyś opcji szukaj. Nie zastanawiałeś się czy może takie odpowiedzi są na forum?? (może stąd ten nick :rotfl: ).
Rozrząd wymienia się co około 60tys lub nie poźniej niż 5 lat (jak dobrze pamiętam).
Podstawa - jak dopiero kupiłeś auto to bez zbędnych rozważań wymień kompletny rozrząd.[/quote]
koledze chodziło o wałek rozrządu, a nie o sam rozrząd :) ja niestety nie znam odpowiedzi na to pytanie, najlepiej jakbyś podjechał do jakiegoś sprawdzonego mechanika i z nim pogadał, powiedział, że wałek jest już trochę pościerany, etc., ale wydaje mi się, że jeżeli silnik chodzi równiutko i nie czuć żeby coś było z nim nie tak to bym tego nie ruszał :)
olej mineralny przy 142 tys. km...masakra jakaś, nie wiem kto postanowił to tam wlać :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
wojtasek
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wojtasek »

Daj sobie spokój z tym wałkiem weż wymień olej filtry rozrząd i spokojnie sobie jeżć zapoznaj się ze swoim nowym nabytkiem
i nie stwarzaj sobie niepotrzebnych problemów a w ogóle to napisz co to za silnik
nigdy nie jest tak żeby gorzej być nie mogło
Awatar użytkownika
matii
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: matii »

Z tą mazią to może poprostu ktoś robił małe odcinki i stąd ten nalot. U kuzyna w Focusie robi się to samo, rocznie przejeżdza 8tysi. A ten przebieg to może 342 że już mineralny lany? Z tym wałkiem Panie to daj sobie spokój.
Była Cordoba Vario FL TDI
L
Leniewiec
Newbie
Newbie

Dziękuję bardzo za podłączenie się do tematu.Wreszcze ktoś "zaczaił" o co mi chodziło.. :-D Tak to już jest z używanymi samochodami-nigdy nie wiadomo na co się trafi..
Mam nadzieję ,że będzie ok.Wymienię ten olej na półsyntetyk,jednak wcześniej muszę uszczelnić miskę-mam delikatny wyciek.
Czy miał ktoś do czynienia z miską olejową?Czytałem,że przed demontażem trzeba odktęcić prawą półoś.Nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać-może mnie ktoś w tym uświadomić?Będę bardzo wdzięczny.. :geek:
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”