Co zalecacie zalać do Polo 6N2 przebieg 70tys silnik 1.4 16v, 2001r. Niestety nie mam informacji jaki olej lał poprzedni właściciel.
Czy lać syntetyk 5W40 czy bezpieczniej będzie pół-syntetyk 10W40 i jeżeli do następnej wymiany nie łyknie poza normę to przejść na syntetyk?
Ja już mogę oficjalnie potwierdzić zmieniłem z 10W40 na lekkobieżny 5W30 i nic złego się nie stało, najpierw spalił około pół litra po 1000 km (trochę odmuliłem na autostradzie) a później stan pozostał bez zmian, zmiana przy 165 tyś km.
Dodam że mam jeszcze bardzo dobrą wysoką kompresję każdy cylinder powyżej 14 atmosfer jeśli ma to jakieś znaczenie.
Konsultowałem się z bazim w tej sprawie i też miałem delikatnego stracha co do takiej zmiany.
Jeśli chodzi o olej 0W40 to bym się już bał bo to już na prawdę rzadki olej jest, ale eTech proponuje do twojego silnika i na nasz klima właśnie 5W30/5W40 z normą VW 501.01 i nie nadmienia użycia oleju 0W30/40 także osobiście nie wychodziłbym przed orkiestrę....
Wiadomo masz nalatane malutko także spokojnie lej syntetyk 5W30 turzol.
Co do samej operacji to nikogo nie przekonuję i nie zachęcam, takie operacje robimy zawsze na własną rękę i ryzyko.
pozdrawiam
rat4
[quote="turzol"]Co zalecacie zalać do Polo 6N2 przebieg 70tys silnik 1.4 16v, 2001r. Niestety nie mam informacji jaki olej lał poprzedni właściciel.[/quote]
ja bym tu wlal 5w40 pelny syntetyk np.: http://allegro.pl/item1161111574_najtan ... a_hit.html
po wymianie z polsyntetyku na syntetyk nic mi nie cieknie , silnik ladnie chodzi, zadnych problemow.