Podświetlenie wskaźników

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

A
Anonymous

Podświetlenie wskaźników

Post autor: Anonymous »

Witam . Jestem nowym użytkownikiem forum i z góry proszę o wyrozumiałość jeśli coś napiszę "niefachowo" .
Niedawno zostaliśmy (wraz z żoną) właścicielami VW Polo 6N1 r.95 . Po usunięciu drobnych "usterek" wszystko jest ok. Teraz kolej na rzeczy może mniej ważne acz dokuczliwe :
1. nie działa oświetlenie wskaźników ; sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - sprawne , wykręciłem całą "puszkę" ze wskaźnikami i sprawdziłem żarówki - sprawne , sprawdziłem miernikiem czy do żarówek podświetlających wskaźniki dochodzi 12 V - kicha , brak napięcia , rozkręciłem obudowę i dogiołem blaszki stykowe - zero efektu . Pozostałe żarówki świecą .
2. nie mam pewności , ale z tego co już na forum wyczytałem , to powinno być podświetlenie pod regulatorami nawiewu ( 3 szt. pod radiem ) , niestety u mnie są ciemne .

Proszę o poradę co trzeba zrobić - najlepiej taką "jak chłop krowie na rowie" :bow:
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

1. Podświetlanie zawsze idzie na szaro-niebieskim przewodzie. i jest regulowane pokrętłem przy włączniku świateł. Rozumiem że nie działa ci tylko podświetlanie zegarów, reszta podświetlenia działa normalnie ??

2. Padła żaróweczka (akurat stała przypadłość polówek) wymiana była opisana na forum kilkaset razy.
Awatar użytkownika
ghul177
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: ghul177 »

własnie a mi coś przerywa bo nie zawsze mam podswietlenie zegarów tylko tak róznie raz jest raz nie ma. czasem mam wrażenie że mam zainstalowany czujnik oświetlenia (ze jak dzien to nie świeci a jak noc to świeci hehe)
Awatar użytkownika
Matelko
Początkujący
Początkujący

Post autor: Matelko »

Warto by sprawdzić główny włącznik świateł. Proponuje podmiane na chwilkę.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

Żarówki są ok. Sprawdziłem i podmieniałem nawet w miejsce innych żarówek . Dokładnie chodzi o dwie żarówki które oświetlają od góry wskaźniki tzn. prędkościomierz i obrotomierz . Podświetlenie wyświetlaczy ( zegar , ilość przejechanych kilometrów ) działa ok. Stwierdziłem że do żarówek nie "dochodzi" 12 V .
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”