Zawór rozpręzny w klimatyzacji

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

ł
łyżka
Raczkujący
Raczkujący

Zawór rozpręzny w klimatyzacji

Post autor: łyżka »

Witam. Zespsuł mi się zawór klimatyzacji, Chcę kupić nowy i mam takie pytanie czy jest jeden typ, model takiego zaworu?
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

A jakie masz objawy tego uszkodzenia? Nigdy nie wiadomo czy to on w w 100%.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

wymienialem w sobote w golfie taki zawor. Jest taki sam jak w polo 6N bo nawet nr na to wskazuja. Zreszt apasuej do sporej liczby vagow a nawet i renaultów. klima moze chlodzic slabo albo jak zazwyczaj bywa chlodzi jedna mocą niewazne jak atemp jesna wenatrz czy na zwenatrz. Zawor taki to termostat ktory otwiera i przymyka powodujac ze gaz przelywa w wiekszej lub mniejszej ilosci do parownika a co za tym idzie wieksze lub mniejsze studzenie wnetrza.
ł
łyżka
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: łyżka »

Byłem u mechanika i stwierdził, że to zawór rozprężny. Podpinał klimę do do urządzenia patrzył na manometry i tak stwierdził. A objawy są takie że klima na początku chłodzi a po chwili przestaje.
Awatar użytkownika
wesol
Swój
Swój

Post autor: wesol »

no to do wymiany. Zamiennik kosztuje okolo 100 zl a ori jakies 170-180 zl. Roboty nie ma za duzo ale trzeba odpompowac gas i wtedy podmienic zawor no i ponownie nabic.
Awatar użytkownika
Michał88
Swój
Swój

Post autor: Michał88 »

[quote="łyżka"]A objawy są takie że klima na początku chłodzi a po chwili przestaje.[/quote]

Ja sprawdził bym jeszcze czy osuszacz a dokładnie rurka z niego wychodząca i idąca do zaworu nie jest zimna (oszroniała) klima kiedy przestaje chłodzić.
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”