spadek napięcia przy rozruchu

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

spadek napięcia przy rozruchu

Post autor: Odi »

Panowie, mam potworny problem z autem (Polo 2f 1,3 AAV). Nie mogę odpalić auta, ponieważ występuje taki objaw jak przy słabym akumulatorze - nie chce kręcić. Akumulator na 100% jest dobry (sprawdzone), z ładowaniem też nie ma problemów. Rozrusznik z 2 miesiące temu był wyjęty i przesmarowany po czym kręcił dużo lepiej, szybciej. Myśląc jednak, że to wina rozrusznika wymieniłem go, ale nic to nie dało. Podczas rozruchu napięcie spada do 3-4V. Dopiero po podłączeniu kablami drugiego akumulatora mogę odpalić auto :( Gdzie szukać przyczyny? Z góry dzięki za pomoc.
Awatar użytkownika
Ralph
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: Ralph »

Sprobuj podpiac inny akumulator zamiast tego swojego, a nie poprzez kable rozruchowe. Wykluczysz na 100% akumulator i bedziesz mogl szukac dalej.
No i wazna sprawa czyste klemy i kabel masow z dobrym połączeniem.
Opel Vectra C GTS 2.0 Turbo - 217,9 KM i 378,6 Nm
Obrazek
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Na innych aku niestety jest to samo.
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

A moze po prostu klemy masz beznadziejne. Ojciec kiedys wymienil same klemy zima koszt jednej to 15 pln, byly to klemy przystosowane do systemow car-audio. Wydatek nie wielki ale obylo sie bez kupowania nowego aku zima.

Pytanie kolejne... gdzie mierzyles ladowanie, na klemach od wiazki samochodowej czy od akumulatora? Jesli przylozyles miernik do klem to pewnie ladowanie masz wlasciwe. Ale zapewne mierzac na akumulatorze ladowanie masz pewnie beznadziejne.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Napięcie było mierzone w każdym możliwym miejscu. Ładowanie na pewno jest dobre bo inaczej aku by się rozładował, a po wstawieniu go do Punto znajomego kręcił jak należy. Poza tym do siebie też wstawiałem inne aku i też był problem z rozruchem. W aucie mam woltomierz więc gdyby zabrakło ładowania to bym to zauważył. Na innych forach znalazłem punkt zaczepienia - alternator. Wczoraj odkręciłem na chwilę kabel od alternatora i auto odpaliło bez zająknięcia. O dziwo po podpięciu go z powrotem też. Może przy odkręcaniu trochę zapieczonej śruby coś się tam ruszyło. W przyszłym tygodniu będzie trzeba dobrać się do alternatora.
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

moze masz cholerny spadek gdzies na kablu ,zawzyczaj wlasnie przez zapieczone nakretki badz skorodowane kabelki ciekwae czy altek daje te 14V na wyjsciu :P ?
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
m
marcin86
Swój
Swój

Post autor: marcin86 »

Sprawdz sobie dobrze mase na budzie i silniku. Moze napiecie mierzone masz prawidlowe. Ale podczas rozruchu z malego spadku napiecia na laczeniach w kablach robi sie duzy spadek (prawo Ohma) i tym samym rozrusznik moze dla przykladu dostawac 6V zamiast 12.8V.
Nie pomoże koni kupa, jak kierowca dupa...
Pogotowie komputerowe, alarmy samochodowe, centralne zamki... 664 183 673
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: BALON »

a spróbuj na kablach rozruchowych
z tego akuma co masz w aucie :arrow: oczywiście w tym momencie jak nie bendzie kręcił
dać tj dodatkowy kabel na mase albo dodatkowy kabel na śrube z rozrusznika"+"
wtedy wykluczysz czy masz spadek na kablach
a jak ci niekręci to robi :arrow: tyk tyk tyk tyk tyk tyk tyk :arrow: jak z karabinu maszynowego
czy tylko takie łuuuuuuuuu
Było 86c coupe 1985r <!-- s]
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

BALON dokładnie tak było sprawdzane. Robił łuuuuuu i zapada przerażająca cisza ;)
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

ten inny rozrusznik co podmieniałeś jest pewny :?:
może głupie pytanie :arrow: ale znam paru takich magików :arrow: jest olej w silniku :?:
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Niczego nie można być do końca pewnym. Mój rozrusznik był nasmarowany i ładnie kręcił do czasu tej usterki. Wymieniłem go i na drugim jest to samo więc rozrusznik wykluczam. Z olejem w silniku wszystko w porządku. Jakby nie patrzeć cień pada na alternator.
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

podlacz woltomierz na zaciski alternatora i sie dowiesz o ile napiecie na nim spada :)
Obrazek
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
Awatar użytkownika
BALON
Zainteresowany
Zainteresowany

[quote="Odi"]Jakby nie patrzeć cień pada na alternator.[/quote]
no chyba by musiał być chycony na łożyskach
rozrusznik jest na tyle mocny
że sie uciągnie na 1biegu :arrow: wiem bo baba mi zrobiła taki numer :evil: :evil: :evil:
ewntualnie popuść alternator tak żeby pasek ślizgał
[quote="Odi"]Mój rozrusznik był nasmarowany i ładnie kręcił do czasu tej usterki[/quote]
jeśłi to wykluczasz to ja bym brał tylko i wyłącznie tulejke w skrzyni biegów
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

BALON czytamy ze zrozumieniem
Wczoraj odkręciłem na chwilę kabel od alternatora i auto odpaliło bez zająknięcia. O dziwo po podpięciu go z powrotem też. Może przy odkręcaniu trochę zapieczonej śruby coś się tam ruszyło. W przyszłym tygodniu będzie trzeba dobrać się do alternatora.
:P niech ten altek sprawdzi ,pozniej rozrusznik a na koncu moze skrzynie rozbierac :P
Obrazek
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Dzięki panowie za wszelkie wskazówki, na pewno dam znać co było przyczyną jak zrobię.
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”