[quote=""elja""]9n jest ciezsze, moje 6n2 bez klimy nie ma takich problemow jak mowisz przy 120, przy 140 zaczyna sie czuc ze wolniej sie zbiera, ale samemu jak jade to do 170-175 da sie rozpedzic, to wsyztko bez chipa, co do halasu to rzeczywiscie troche przeszkadza tak zestopniowana skrzynia bo np przy 130-135 jest 3 tys obrotow, ale cos za cos, dzieki temu mamy dynamike i oszczednosc w miescie przy nizszych predkosciach[/quote]
Nie przesadzaj różnica co najwyżej 80kg ,a skrzynie biegów na 99% mamy taką samą co potwierdza V-max. Po chipie ten samochód dostaje prawie 1/3 mocy więcej ,a osiągi seryjne są bardzo mizerne szczególnie na szerszych oponach.
[quote=""damianese""]ostatnio zadawałem pytanie apropos 1,4tdi tylko ze skody fabii kombi...powiem tak tragicznie chodzi a jest z 2006r ma 140tys przejechane ale takiego klekota to nie slyszalem nawet w starych mercach, odradzalem kupna tego auta ale i tak mnie znajoma nie posluchala bo mechanik [/quote]
W 2006 r nie było już AMF-a powstało wiele nowych silników 1.4 TDI min: BNV BNM i BMS
BNM- 70 KM 155Nm ten silnik to porażka niby 5KM mniej od AMF-a ale brak 40Nm na pewno można odczuć w dodatku ma skrzynię biegów od benzyny z mniejszą wytrzymałością.
BNV- 80KM 195Nm ten silnik jest już bardzo dobry i ma lepszą charakterystykę od AMF-a
http://forum.skodaclub.pl/nasze-auta/ro ... t2239.html tu zrobiona Skoda Roomster na 105KM i 260Nm
BMS-80KM 195Nm dzięki zmiennej geometrii chipowanie jest jeszcze bardziej efektywne
[quote=""Wojciechu""]butuje auto na maxa i pali 5/100. CHŁOPIE mam skuter 50ccm i jak go butuje to mi pali >4 na 100... polo przy bucie potrafi nam zeżreć 12 wiec nie opowiadaj takich bredni.[/quote]
Zależy w jakim mieście się poruszamy w mniejszych miasteczkach mój na klimie potrafi łyknąć 9l/100km jak go trochę przycisnę ale po chipie wiadomo że można spalić więcej niż przed (spalanie średnie na kompie) natomiast we wrocku przy spokojnej jeździe bez klimy na 17" szer 205 spali 5,5l(średnie na kompie po 30min jazdy)