gdzie mogę sprawdzić sprawność amortyzatorów?
ile może taka usługa kosztować?
jak się nazywa urządzenie do sprawdzania sprawności amorków? szarpaki?
przy ilu % amortyzatory kwalfikują się do wymiany?
100 tys. km przebiegu przez 8 lat (od nowości) to chyba dużo jak dla amortyzatorów?
Sprawność amorków sprawdzisz na każdej stacji diagnostycznej. Usługa taka kosztuje w granicach 10-15 zł. Szarpaki służa raczej do sprawdzania luzów w układzie kierowniczym, ale mogę isę mylić A co do %, to lepiej żeby nie miały mniej niż jakieś 60% skuteczności. I jeżeli chodzi o przebieg, to dużo albo i nie, zależy kto i po jakich drogach jeździł.
U mnie na przeglądzie wyszło, że prawy tył ma 44%, reszta przeszło 70%. Diagnosta powiedział, że tragedii nie ma ale ten prawy to w przyszlym roku trzeba będzie wymienić. Jak wiadomo wymienia się parami, wiec trzeba szykować się na wymianę dwóch amortyzatorów.
michu sprawnośc amorów sprawdzisz na pierwszej lepszej stacji diagnostycznej o ile maja odpowiedni sprzęt.
Jesli nic sie nie zmieniło w przepisach, to na stacjach diagnostycznych amortyzatory sprawdzają optycznie czyli czy nie ma wycieków. Znaczy się nie ma obowiązku badania komputerowego.
Koszt badania komputerowego wraz z wydrukiem, to jakies 20-25 zł za jedną oś.
Aczkolwiek ja robiłem cała ścieżke diagnostyczną za 20 zł wraz z badaniem amortyzatorów.
Jak trafisz na odpowiedniego człowieka, to i za free będziesz miał taką usługę - przykład kolegi, ktory potrzebował wydruku dla ubezpieczalni, po tym jak wpadł w wyrwę w asfalcie. Diagnosta nie wział ani złotóweczki.
Ostatnio zmieniony 07 cze 2012, 10:47 przez ragiern, łącznie zmieniany 1 raz.
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km -->
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km -->
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km -->
byłem w tamtym tyg na przeglądzie volvo siostry i przedemną był koleś jakimś kombi i wyszło mu ze ma po 80 i 81 % sprawnosci z przodu, koleś był w szoku bo na poprzednim przegladzie rok temu był też w tej samej stacji i miał wydruk na około 70% no i bądz mądry :crazy: no a amorki nie były nowe z tego co słyszałem