Witam.
W autodacie piszą: sprawdzić po pierwszych 60 tys. mil czyli ~96 tys. km i co 20tys. mil czyli ~32tys. km, wymienić gdy potrzeba.

Producent pojazdu nie przewidział okresu wymiany paska. Tyle teorii. W praktyce można wymieniać co 90-100 tys. km pasek, a napinacz co drugą wymianę dla pewności w przeważającej większości silników tak jest. Ogólnie z wymianą pompy jest mały kłopot bo ciężko ją wyjąć z bloku silnika przynajmniej w 6kv2. Czasem wystarczy ocenić czy łożysko jest w dobrym stanie, nie ma luzów ani wycieków. Tak jak pisał kolega Marianoo łożysko na pompie jest solidne i potrafi wytrzymać wiele obrotów. Ja wymieniałem u siebie pasek i pompę przy 96tys. km bo przestała pompować wodę obluzowało się plastikowe koło z łopatkami. Teraz robią pompy z kołem aluminiowym bardziej niezawodnym, jednak ja założyłem ponownie z plastikowym póki co działa a mam 175tys przebiegu. Stuknie 180 wymieniam pasek z napinaczem (2 godz. roboty na parkingu

pompę zostawiam. Bardzo ważną kwestią jest naciąg paska, czasem zajmuje dłużej niż sama wymiana, przynajmniej tak było u mnie.