Nawigacja w telefonie - co myślicie?

Tutaj wymieniajcie doświadczenia i wiedzę o urządzeniach NAVI/CB a także punkty POI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Saymon
Mały interesant
Mały interesant

Nawigacja w telefonie - co myślicie?

Post autor: Saymon »

Cześć! :oki:
Tak jak w temacie...
Co myślicie o nawigacjach w telefonach komórkowych? :niewiem:
Jak dotąd słyszałem niezłe opinie o nawigacjach w SonyEricssonach...
Kilkanaście dni temu kupiłem "dodatkowy" telefon właśnie z nawigacją, i głównie ze względu na ten "bajer"... :crazy:
Mianowicie Nokie 5230 - duży dotykowy ekran, aparat 2mpx (w zupełności wystarczy), super bateria (jak na Nokie), kilka fajnych funkcji i najnowszy Symbian 9.4 (którego gorąco polecam!) :oki: Oraz wspomniana nawigacja (wbudowany odbiornik GPS i wspomaganie A-GPS wraz z mapami) i uchwyt do auta. :cool2:
Na początku nie wiedziałem jak działa wgl ta nawigacja... Instrukcja dość kiepsko tłumaczy co należy zrobić ;/
Nawigacja zaczyna poprawnie działać po zarejestrowaniu urządzenia na stronie Ovi.
Po włączeniu aplikacji musimy poczekać kilka sekund-minut aż satelita nas namierzy.
Same operowanie nawigacją nie należy do intuicyjnych, trzeba się trochę zapoznać z urządzeniem. Jest naładowane kilka głupot wcale nie przydatnych. W sumie kwestia przyzwyczajenia ;]
Porównywałem nawigację z Nokii z normalną nawigacją z dolnej półki cenowej (250-400 zł) i można powiedzieć że remisują ze sobą.
Na pewno zaletą nawigacji zwyczajnej jest mocna satelita, a w Nokii różnie bywa, niestety czasem zasięg zginie i urządzenie głupieje (głównie na terenie miejskim wśród wysokich budynków lub mocnych nadajników).
Zaletą nawigacji Nokii jest na pewno fakt że mamy ją przy sobie (np gdy idziemy na wycieczkę na nieznane nam tereny, miasta), czyli fajny gadżet na wakacje ;) A do tego bateria która naprawdę jest mocna (przy mocnym użytkowaniu - ok 2-3 dni) ;) Nokia posiada też na tyle szczegółowe mapy w bazie danych że bez problemu znajdziemy prywatne domy, a do tego firmy, stacje, hotele, restauracje i wiele innych punktów, na dokładkę informacje o natężeniu ruchu na głównych trasach i fotoradarach ;) Mapy można aktualizować (domyślam się że za darmo) ;)
Polecam nawigację w telefonie osobom które przemierzają świat rowerem lub na własnych nogach, a zawodowym kierowcom polecam kupno zwyczajnego urządzenia ;] Chyba że ktoś korzysta z nawigacji bardzo rzadko too Nokia też się sprawdzi ^^

Jak na moje potrzeby Nokia wystarczy w zupełności ;] I jestem zadowolony z tego zakupu :)

Czekam teraz na Wasze opinie drodzy Klubowicze :beach:
Pozdrawiam! :cool2:
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 16:27 przez Saymon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

nawigacje w Sony Ericssonie ? jakoś nie lubie płacić za coś co jest dostępne za darmo ;)
a czy ty przypadkiem tej oryginalnej navi nie masz płatnej ?
jeśli masz symbiana to możesz wgrać automape. Automapa wypuszcza swoje produkty na prawie wszystkie urządzenia... navi, telefony, palmtopy... no i do tego nie trzeba płacić :P sam używam w navi Lark'a i jestem zadowolony ;)
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Ja na krótkich trasach gdzie mniej więcej wiem jak jechać używam OVI maps na E71. Czasem gada pierdoły i kieruje dziwnymi drogami, ale przydaje się na szybkie sprawdzenie pozycji jak zapomnę navi z AM. Natomiast super sprawa to program Sports Tracker do zapisu tras np.rowerowych. Mam więc takie samo zdanie jak Ty ;)
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
A
Anonymous

Post autor: Anonymous »

jeśli chodzi nawigację w telefonie miałem okazję testować Nokię N93 mini
system operacyjny : Symbian
Testowane systemy : Garmin & Sygic

Byłem pod dużym wrażeniem , w domu gdzie mieszkam do tej pory żadne urządzenie nie chciało znaleźć satelit, ale nie NOKIA N93, ta znalazła 4..
niestety bateria jeśli chodzi o używanie z GPS nie powoduje zatrzymania akcji serca..około 6-8h ciągłej jazy.
Awatar użytkownika
Saymon
Mały interesant
Mały interesant

Kolego McGrady, nawigacja w Nokii (Ovi Maps) jest w zupełności darmowa ;) ...jak mówią reklamy "na zawsze" heh ;)
Telefon posiada symbiana, i myślałem o wgraniu innych map, np Garmina, ale na obecną chwilę oryginalne mapy sprawdzają się i nie narzekam ;) (jeżdżę głównie po Poznaniu) :)
Ostatnio zmieniony 14 lip 2010, 16:33 przez Saymon, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Swieżak
Początkujący
Początkujący

Post autor: Swieżak »

ja mam nawigację w swojej nokii n95 8gb. Wgrałem sobie Garmina najnowsze mapy i polecam kiedys nawet z lasu mnie wyprowadziła lesnymi trasami :)

Saymon Tobie tez polecam nawigacja spisuje sie bez zarzutu nawet na symbianie. pozdrawiam
Niech boi się ten, którego boją się wszyscy, niech boją się wszyscy,którego boi się ten.

Moje POLO - viewtopic.php?f=77&t=7321&start=40
Awatar użytkownika
Saymon
Mały interesant
Mały interesant

Swieżak czyli Garmin to jednak dobra decyzja? ;> :butcher: Hmm, może się skuszę jeszcze dzisiaj i wrzucę :) ...ale słyszałem że podobno są problemy z mapami etc ;/ Czy to prawda? :o
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
j
joe_zavala
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: joe_zavala »

mam sony ericssona xperia 1 a w nim automapa polska XL i jest rewelacyjna :-) pokazuje bardzo dokładnie i mam do tego darmowe aktualizacje (telefon kupiony w orange + automapa)
VW POLO 9N3
A
Anonymous

Saymon żadnego problemu z mapami nie miałem.
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""McGrady""]jeśli masz symbiana to możesz wgrać automape[/quote]
Tu się poważnie mylisz. Nie ma jak dotąd AutoMapy na symbiana.

[quote=""Saymon""] ...ale słyszałem że podobno są problemy z mapami etc ;/ Czy to prawda?[/quote]
A niby jakie to mają być problemy?? Wrzucasz odpowiednie mapy pod Garmin XT i jedziesz. Sygic też jest ponoć fajny (menu przypomina to z TomTom'a).

[quote=""wrotek_poz""]Byłem pod dużym wrażeniem , w domu gdzie mieszkam do tej pory żadne urządzenie nie chciało znaleźć satelit, ale nie NOKIA N93, ta znalazła 4..[/quote]
To gdzie ty mieszkasz :crazy:
Awatar użytkownika
Bruczyk
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: Bruczyk »

ja mam n5800 i nawigacje OVI i powiem ze nie raz mi nawigacja zglupiała. wynajduje drogi których nie ma. albo jeździ po polach. jak nie musze to nie korzystam
A
Anonymous

czaja na parterze "deski" no niestety..takie budownictwo ;)
Sygic też nie ma problemów z mapami :)
Awatar użytkownika
zany89
Początkujący
Początkujący

Post autor: zany89 »

Nokia e51 + Garmin Mobile XT 5.05 + mapy + Modul GPS Nokia LD-3

I powiem tak, ufajac tej nawigacji zawsze dotarlem na miejsce. Czy to morze, czy to gory nigdy nie mialem problemow z trafieniem do celu, nigdy tez navi nie wyprowadzila mnie na jakies zadupie. Ogolnie telefon z symbianem sluzacy jako navi moze byc ciekawa alternatywa dla tych ktorzy chca wyk tel na 100%, jednak ze wzgl na maly wyswietlacz nie polecam osobom ktore rzeczywiscie "duzo" jezdza
Hardstyle Is My Style

Obrazek
A
Anonymous

papierowa wersja przed wyjazdem <ćwiczenie pamieci> i zawsze dojade do celu ;) :cool2:
Awatar użytkownika
Saymon
Mały interesant
Mały interesant

zany89, ja też posiadam E51 ale bardziej jako telefon użytkowy, do dzwonienia, pisania itp... Jako nawigacja kiepsko się sprawdzał, pożyczyłem modół GPS od znajomego i nie spodobała mi się obsługa map w E51 ;/
5230 dużo lepiej sprawdza się w roli nawigacji ze względu np na wieeelki (w stosunku do swojej konkurencji) wyświetlacz i dotykowy ekran ;)
Z podobnych telefonów do E51, już jednak z wbudowanym GPS'em polecam...
Nokie C5-00 (Symbian 9.3, nowość ;))
Nokie 2710 navi (Series 40 6th Edition)
Nokie 5230/5530/5800 (każda z Symbianem, różnią się szczegółami) ;)
Noo, to chyba tyle odemnie na temat telefonów z Navi :)

A czy ktoś miał może styczność z GPS'em w Samsungach? ;>
Wiem że GPS wbudowany jest miedzy innymi w Samsunga Avile G, oraz w Samsunga Monte...
Jak tam to działa? :crazy:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Nawigacja / CB Radio”