[9n] Czy da się sprawdzić oryginalny przebieg?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

h
harvard
Newbie
Newbie

[9n] Czy da się sprawdzić oryginalny przebieg?

Post autor: harvard »

Chciałbym się zapytać czy i jakim oprogramowaniem da się sprawdzić oryginalnym przebieg polo IV rok 2003. Obiło mi się o uszy że gdy ktoś nieudolnie cofnął licznik da się za pomocą softu (jaki?) sprawdzić oryginalny przebieg polóweczki.
dzięki
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

znam kolesia co cofa liczniki na granicy germańców nie ma czegoś takiego nieudolnie cofnięcie licznika jak cofnęty to już koniec nie sprawdzisz

możesz jedynie pojechać do dobrego mechańca co się zna i obczai to po stanie auta :hello:
to jeszcze zależy ile myślisz auto zostało cofnięte jak dużo to obczai :buba:

ile czasu auto jest w kraju teraz już się tak nie bawią w takie sprawy tak jak kiedyś chociaż sztuka nie jest z tym cofaniem :jester:

Pozdro
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

no niestety większość autek z niemcowni jest w super stanie, ale przebiegi rzędu 130-160 tyś dla auta 6-10 letniego jak dla mnie to śmieszne żeby autko miało tak mały przebieg choć są i wyjątki. Ale w większości przypadków to Polak czy Niemiec też potrafi i cofanie przebiegu to już niestety pospolity zabieg przed sprzedażą...
Dla mnie to tylko oględziny dobrego mechanika badanie kompresji i takie rzeczy mogą coś powiedzieć na temat zużycia silnika bo na przykład auta w niemczech jeżdżą po świetnej zazwyczaj nawierzchni gdy trafiają do polski to amory dopiero dostają po du** i są przypadki, że zaraz po pół roku użytkowania w polsce siada zawiecha.
Co do softu to vagtacho tylko przychodzi mi na myśl, żeby podglądnąć jakiekolwiek zmiany to nie wiem czy to coś da,
zazwyczaj korekta czegokolwiek to zapis właściciela licencji programu którym korekta została przeprowadzona.
Sam nie zajmuję się tym bo uważam, że jest to praktyka karygodna choć w prawie jest napisane, że wolno cofać tyle że trzeba poinformować nowego właściciela o tym fakcie.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

[quote=""Czołg GT""]nie ma czegoś takiego nieudolnie cofnięcie licznika jak cofnęty to już koniec nie sprawdzisz[/quote]
Znaczy się ekspertem jesteś od korekcji liczników?? Czy tylko od kolegi tak słyszałeś. Oczywiście mówimy tu o modelu 9N gdzie przebieg jest już zapisaywany w 2 miejscach - ECU i liczniku. I uwierz mi nieudolny magik może zapomnieć zmienić w jednym miejscu (aczkolwiek takich partaczy jest coraz mniej).
Awatar użytkownika
Czołg GT
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: Czołg GT »

Expertem nie jestem :geek: znajomy siedzi w tym już parę lat :butcher: powiedział zazwyczaj wszyscy o tym wiedzą ze ilość przelotu zapisywany jest w nowych samochodach w pary miejscach i cofają trwale :assasin:
[size=12px]viewtopic.php?f=28&t=19591[/url]
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

Post autor: McGrady »

tak ale na przykład wyjeżdżonych motogodzin z ABS się nie cofnie ;] a o takich rzeczach się nie mówi...
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""McGrady""] wyjeżdżonych motogodzin z ABS się nie cofnie [/quote]
ciekawe, ciekawe - rozwiń ten wątek jeśli możesz :grin: Gdzie to sprawdzić?
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Moze takich nieudolnych cofających jest coraz mniej, ale jak na razie to na 10 aut, które sprawdzalem, to aby w jednym zgadzal sie stan licznika z danymi z ecu. ABS tak w bmw cekawie o tym pomysleli.
[size=12px][/size]
M
McGrady
Początkujący
Początkujący

owszem bardzo ciekawie :) chociaż niestety niewiele nam to daje, tylko wyjeżdżone godziny nic więcej ;)
a skoro jesteśmy przy BMW to sądzę że mają bardzo marnie zabezpieczony przebieg ;) dwa punkty można cofać fejsem za 100zł... jedynie co to CAS programatorem.

a swoją drogą rozmawiałem ostatnio z gościem który tworzy oprogramowanie do VCP (niewiem czy fejsy też) i twierdzi że pracują nad tym aby dało się odczytać prawidłowy przebieg z grupy VW bo ponoć oprócz licznika i ECU jest gdzieś jeszcze zapisywany... ciekawi mnie gdzie
Awatar użytkownika
elja
Swój
Swój

Post autor: elja »

czaja
a nie wiesz jak jest w 6n2? przebieg zapiwywany jest w liczniku i ecu czy tylko w liczniku?
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

[quote=""elja""]przebieg zapiwywany jest w liczniku i ecu czy tylko w liczniku?[/quote]
Z moich info wynika że TYLKO w liczniku. Ale proszę szanownych kolegów o zweryfikowanie mojej wiedzy :)
Awatar użytkownika
Marianoo

Post autor: Marianoo »

W ECU tez jest w 6N2 zapisany. Napewno w 1.4TDI jest bo na 3 szt ktore sprawdzalem, wszystkie mialy inny przebieg w ecu, a inny na liczniku.
McGrady pierwsze slysze ze jeszcze grupa vag ma gdzies zapisany przebieg oprocz ecu no i licznika. Chyba ze nowsze fury po 2007roku, bo tu juz nie orientuję się dokładnie
[size=12px][/size]
m
mario666
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: mario666 »

w ecu w epronie ?
M
McGrady
Początkujący
Początkujący