[6n2]przeróbka elektrycznych szyb z cinkich na szerokie piny

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

[6n2]przeróbka elektrycznych szyb z cinkich na szerokie piny

Post autor: KnightRider »

Witam,
Mam problem. Nie działaja mi przyciski elektryczne szyby od strony kierowcy (oba) :angry: Jest tylko jeden problem, moje przełaczniki są na cieniutkie piny a nie te szerokie spłaszczone. Nigdzie pasujących do mojego Polo nie mogę dostać. Na szrocie podpowiedzieli mi żeby kupić przełączniki z plaskimi pinami i kostki i przełażyc kable.
Czy ktoś już to robił?? Będzie to działało??
Tam gdzie zaczyna się Pruszków, kończą się Reguły.
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

przełączniki lecą po magistrali CAN-BUS dlatego są na cienkich pinach - co akurat jest ich zaletą w stosunku do przełączników starego typu opartych na przekaźniku. Poza tym są 2 stopniowe (funkcja comfort) stąd też nie wiem czemu chcesz kombinować i przerabiać .

Jezeli zależy ci na sprawnych przełącznikach to podzwoń po handlarzach z allegro, którzy wystawiają cześci do 6N2. Ja w ciągu kilku minut znalazłem jak potrzebowałem.
Jak chcesz nowe to wizyta w salonie załatwi sprawę - koszt nowego przeł. ok 70zł/szt
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Nie kombinuje tylko jestem niestety zmuszony bo oba padły od strony kierowcy, a takich nie mogę dostać.
Dzwoniłem już kilkakrotnie po polówkach na części z allegro, ale odpowiedzi się powtarzały "sprzedane" lub "tylko na grube piny" :angry:
Jeśli możesz to sprawdź od kogo kupowałeś w historii na allegro i podeślij mi link albo nazwę użytkownika.
Będę zobowiązany :grin:
Awatar użytkownika
Marianoo
Konkretnie zainteresowany

Post autor: Marianoo »

Daj foto tych przycisków lub jakiś link. Po canie w 6n2 to on e nie leca, a sa takie cienkie te piny bo wlasnie maja funkcje komfort. Jesli to sa te o których musle to wystarczy je rozerac, przeciscic blaszke i beda zyc jeszcze dluuuuugo. W seacie częsty problem z tymi przyciskami, po czyszczeniu juz jest ok. W polo raz tak mialem i przyciski byly idento jak w seacie i tez poszly do czyszczenia i smigaja
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Z moimi już nie da się niestety nic zrobić. Jeden nie ma w ogóle już dwóch blaszek, a drugi działa tylko w jedna stronę i to odwrotnie (przyciskając do dołu zamyka się okno). Tak więc jestem zmuszony kupić nowe.
Oto foto:
Obrazek

Dziwi mnie tylko jedna sprawa. Dlaczego po stronie pasażera mam na grube piny?? :/
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

[quote=""KnightRider""]Dziwi mnie tylko jedna sprawa. Dlaczego po stronie pasażera mam na grube piny??[/quote]

Tak ma być. On jest jednostopniowy, bez domykania szyby.
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

A powiedzcie mi... czy da rade przełożyć przełączniki na grube piny (które łatwiej kupić) wraz z kostkami i będzie to działało w mojej sytuacji :?:
Awatar użytkownika
Marianoo

Bedzie dzialalo, ale domykania nie bedzie z przycisku. Trzeba bedzie kombinowac w przewodach. W ibizie przerobilem te 12pinowe na szerokie piny + szyba pasazera jest sterowana nawet gdy wyjmie sie kluczyki ze stacyjki. Wlascicielka tak chciala, bo czasem ktos zostaje w aucie i nawet pasazer szyby otworzyc nie moze jak ona wyjdzie.
[size=12px][/size]
Awatar użytkownika
Olo
Wielebny

Post autor: Olo »

Marianoo wytłumacz mi proszę na jakiej zasadzie działają te nowsze przyciski, tzn w 6N2 i 9N w górę. Z tego co mierzyłem to różnica między opuszczaniem a podnoszeniem szyby polega na zmiennej rezystancji na dwóch tych samych pinach. Kiedyś widziałem instrukcję przerabiania przycisków 9N pod niefabryczną instalację i koleś ciął ścieżki żeby przerobić przełącznik na wzór 6N.
It\'s like a death in the family.

W klubie od 22.03.2005.
Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raving-TM »

No dobra a teraz pytanie troche z innej beczki. Czym się różnią przełaczniki szyb elektrycznych z audi a4 od przełacznika od strony pasażera w polo 6n2 ? ostatnio na szrocie znalazłem dwa takie przełaczniki. Kupiłem za grosze bo w sumie mnie wyniosło może z 6 zł. Zakupu dokonałem tylko i wyłacznie dlatego że wizualnie poza napisem audi wygladały jak te z polówki. a za takie pieniadze to niech sobie leżą jako zapas w garażu. Po podłaczeniu pod instalacje polówki przy opuszczaniu jak i podnoszeniu szyb zapalało się podswietlenie deski rozdzielczej. Pytanie jakie mnie gryzie to czym one się różnią że jedne działaja normalnie a drugie właczaja podświetlenie deski ?
Obrazek
Awatar użytkownika
Raving-TM
Początkujący
Początkujący

Post autor: Raving-TM »

KnightRider a co do Twojego problemu to po pierwsze w salonie masz dostepne te przełączniki coś koło 70 zł za sztuke a po drugie to tu na forum ktos ostatnio chwalił się ze kupił zamienniki za połowe ceny oryginału ale nie pamietam kto to był. Może tkos ma namiary na goscia i Ci poda. Na szrotach jest to towar deficytowy. Wiem bo szukałem przez ponad pół roku az w końcu jednej z wizyt u szkopów zakupiłem w salonie oryginał za koszmarne pieniadze ale to tylko dlatego że byłem już tak podk.... że nigdzie tego nie ma i wolałem zapłacić więcej i miec już z tym spokój. Pozdrawiam
Obrazek
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Raving-TM właśnie o to chodzi ze w moim przypadku musiałbym kupić 2 sztuki a to już koszt ok 140-150 zl w ASO. Tak wiec nadal czekam na odpowiedz na nurtujące mnie pytanie. Czy jak kupie przełączniki na grube piny wraz z kostkami i przełożę to czy będzie działało???? Koszt dwóch przełączników z kostkami to 70 zł wiec w kieszeni kasa zostaje i kłopot z szukaniem z głowy.
Jeśli ktoś się orientuje będę wdzięczny za jednoznaczna odpowiedz :)
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Przestańcie się wygłupiać z tymi przyciskami...
Jak komuś naprawdę zależy to znajdzie właściwe. Na allegro wala się masę 6N2 na części i nie wierze, że żaden handlarz nie posiada takowych przycisków. Ja jak szukałem do siebie chwyciłem za tel podzwoniłem po handlarzach i co drugi miał na sprzedaż kompletne przyciski z ramką i przełącznikiem centrala za godziwe pieniądze.

Mały hint -> przyciski z Lupo są te same więc poszukiwania nie ograniczają się tylko do jednego modelu

Dam kilka namiarów na handlarzy - dodam, że wyszukałem te kontakty w kilka chwil. Ręke dam sobie uciąć, że któryś z nich ma na pewno

0519 763 410
502-07-99-69
721067451
607764029
502-07-99-69
606935783
+48 600 053 382
+48 606 640 998
+48 668 665 124
Awatar użytkownika
KnightRider
Raczkujący
Raczkujący

Dzięki turzol. Ja tez dzwoniłem i to nie raz po lupo na części, 6n2 oraz ibizach i cordobach i wszyscy mieli na szerokie piny.
Obdzwonię te nr w poniedziałek.

Moje pytanie jednak nadal aktualne, czy da się przerobić przełączniki z cienkich na szerokie piny przekładając je razem z kostkami??
Awatar użytkownika
Marianoo

Wszystko można o ile ma się schemat elektryki szyb. W ibizie z lat99-02 bardzo czesto siadaja nie tylko przyciski ale i silowniki szyb. Majac schemat zaden problem przerobic na szerokie piny, w polo tez mozna przerobic. Co do audi t otrzeba by sprawdzic miernikiem czy przejscia pomiedzy pinami sa identyczne, bo widocznie audi gdgzie indziej dostaje napiecie niz polo i dlatego takie hopki sa
[size=12px][/size]
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”