Przetestuj halla tak jak ci opisze poniżej.
1.Wyłącz silnik. Zdemontuj kopułke. Włącz zapłon
2.Podłącz masę woltomierz do pinu "-" halla (wtyczka ci w pomoże, tzn. "-" na wtyczce), a "+" woltomierza do pinu "+" (zasilanie halla). Powinno być ok 12V. Może być więcej. Zależy jak naładowany aku. Jeśli jest 12V gitara, jak nie ma to gdzies na kablach przerwa lub sterownik do wymiany. Odłącz woltomierz.
3.Podłącz masę woltomierz do pinu "-" halla (wtyczka ci w tym pomoże, tzn. "-" na wtyczce), a "+" woltomierza do pinu "O" (przewód sygnałowy).
4.Powoli obróć wał silnika (grzechotka z nasadką bodajże 24 lub zwykły klucz, na śrubę przy kole zębatym rozrządu z lewej strony i kręcisz powoli). Gdy wycięcie w skrzydełku czujnika hallotronowego przesuwa się w tej szczelinie powietrznej napięcie na woltomierzu powinno wachać się między 11-12V a 0V. Jeśli tak jest lecim dalej ;-)
5.Wyłącz zapłon, zamontuj kopułke, woltomierz zostaw podłączony na pinach "-" i "O".
6.Uruchom silnik. Zostawić na jałowym. Jak nie chce trzymać obrotów to kumpel/kumpela do auta i niech trzyma na najniższych obrotach, na których stabilnie pracuje.
7.Napięcie średnie na woltomierzu powinno mieć wartość ok. 6...7,5V. Jeśli obroty wyższe to to napięcie też może być wyższe (im wyższe obroty tym większy współczynnik wypełnienia. Jeśli tak jest to hall sprawny.
W przypadku uszkodzenia halla diagnostyka nic nie daje...Błąd 2113, czyli uszkodzony hall lub jego obwód będzie występował zawsze przy wyłączonym silniku.
vwkas18 zawsze wywala halla na diagnostyce w 2f jak silnik zgaszony bo sterownikowi się wydaje że silnik jednak pracuje (mimo, że tylko zapłon jest załączony), a hall nie daje mu sygnałów i wyrzuca błąd. On się automatycznie kasuje po uruchomieniu, więc diagnostyka wogule nie pomaga przy uszkodzonym hallu.
Dzis sprawdzałem halla jak jeden z kolegów pisał wszystko było okej zgodnie z instrukcją. Napięcia na jałowych 7,5
Wracam od mechanika i chciałem pojechać na stację przy okazji. zabrakło mi wachy tyż przed sama stacją zalałem 10 l
kręcę odpalał ale po naciśnięciu lekko gazu zdycha tak jeszcze z 5 razy i patrze świece nie zalane, pompa nalewa
Ale sprawdzam i nie ma iskry :/
co tym razem to jednak Hall czy cewka lub palec ??
A to nie powinno się odpiąć kabla z aparatu napięcia i przedłurzyć go o 7 mm i zobaczyć czy iskra pyknie ?? tylko czy jak do budy zewre to nie spale kompa
Na pin 'O' czujnik podaje impulsy masy, które trafiają do sterownika i ten steruje wtedy pracą wtrysku oraz wytwarza impulsy do cewki. Jak tak sprawdzałem i od tego najlepiej zaczynać, gdy brakuje nam iskry.
dziś zacholowałem auto pod warsztat i nic
wpadłem na pomysł wymiany cewki (tylko 50 zł) zmieniłem ale dalej klops zostałem przy starej zasiadam pali nie gaśnie wszystko stabilnie.
czyjnik halla jest tak porzeźbiony ze nie ma wtyczki jest na stałe przylutowany kabelek i jak auto chodzi widać ten wiatraczek jak się kreci czy mozeliwe ze jakas minimalna wilgoć i juz moze cos odbijać mu ?? sucho było i dzis i wczoraj....
grandprix, tu nawet nie chodzi o wilgoć a o syf jaki dostaje się na "okładziny" samego czujnika hallotronowego. To jest to "gówienko" ze szczeliną wewnątrz której przesuwa się "wiatraczek" (sporo przenośni ale wiadomo o co kaman ;-) ) Proponowałbym żebyś zrobił foto całego czujnika, dokładne, ze zdjętą kopułką, potem palcem, i najlepiej jakbyś go potem do ostatniej śrubki rozebrał...pewnie będzie cię czekać wymiana halla (a bardziej opłacalna jest wymiana całego aparatu zapłonowego) więc nic nie stoi na przeszkodzie go rozebrać.
A ile dałeś za tego halla można wiedzieć? Bo wybić ten trzpień nie tak łatwo i wg mnie lepiej kupić cały aparat - można już od 40 zł na allegro kupić. Aha ze zdjęć z linku wychodzi na to że są dwa typy czujników: taki z kabelkami w środku i taki, który od razu jest montowany na tym czarnym złączu (taki miałem w AAU).
Jaro kupiłem aparat cały sprawny no i wtyk od strony instalacji z szrotu przytargałem po przeszukaniu chyba 50 vw albo lepiej juz miałem wracać a między dislami ktos postawił golfika jeszcze z nie wyjętym motorem itd to rach ciach i mam komplet.
Problemem było zamontowanie bo 3 kabelki od wtyczki muszę dopasować ładunkami do instalacji ale lukas pomógł jutro montuje
Niestety kicha nie działa na tym aparacie z forum czy aparat Z415 o numerach 030 905 205 AA i ( 0 237 521 050 ) pasuje do silnika w którym jest zamontowany Z415 o numerach 030 905 205 T i ( 0 237 521 048 )