Jak w temacie - czy trzeba i jest jakaś możliwość kalibracji obrotka. Nadmieniam że dotychczas miałem zwykły licznik z zegarkiem analogowym i dodatkowy obrotomierz. Pokazywał obroty zdaje mi się właściwie ponieważ odcięcie paliwa następowało zaraz po prekroczeniu 6000 obrotów - tak ok 6200. Gdy założyłem licznik z obrotkiem okazało się że pokazuje jakieś 500 obr/min więcej niż ten dodatkowy a odcina dopływ benzyny prawie przy 7000 obr/min. Co może być przyczyną i ewentualnie co dałoby się zrobić, czy jakaś kalibracja ewentualnie wchodzi w rachubę?
Siemka hmm.. nie wiem czy kalibruję się jakoś obrotek ale chyba nie ja u siebie też nie miałem obrotka założyłem licznk z obrotkiem nic tam nie kombinowalem a obroty pokazuję dobrze, co do odcinki to nie wykręcałem auta aż tak drastycznie
Ale niech inni się wypowiedzą
Pozdro.
ja do odcięcia nie jeżdżę, ale czasami zdarza mi się że obrotomierz podchodzi pod 7tys.
na wolnych gdy silnik jest ciepły to ok. 9,5tys, więc uważam że kalibracja obrotka jest właściwa
[quote="sebatec"]na wolnych gdy silnik jest ciepły to ok. 9,5tys[/quote]
raczej 0,95 tyś ;-) Z tego co mi wiadomo to polo ma odcięcie (zapłonem) przy ok.6600 obr/min. Licznika fabrycznego nie trzeba z reguły kalibrować, bo przecież został przystosowany do montażu w polo (choć po tylu latach pewnie się rozregulował). Inaczej ma się sprawa z dodatkowymi obrotomierzami. Spotkałem się już z kilkoma, które z tyłu obudowy miały gumowy kapturek, a po jego zdjęciu była szczelina potencjometru do kalibracji (nie wszystkie samochody mają jednakowy sygnał na obrotomierz-jedne dostają szpilki, inne prostokąt o zmieniającym wypełnieniu). Fabrycznego obrotka nie rozbierałem, ale możliwe że coś takiego też tam występuje.
PS. Uściśle może to odcięcie:
-PY-6600
-3F, NZ-6800
-AAU,AAV-6500
[quote="lukas2305"]Z tego co mi wiadomo to polo ma odcięcie (zapłonem) przy ok.6600 obr/min[/quote]
odcina paliwem, a iskra nontoper jest, bo by kata uszkodziło