wydech obciera o tylną belkę

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

d
dalmashin
Newbie
Newbie

wydech obciera o tylną belkę

Post autor: dalmashin »

co może być przyczyną obcierania rury wydechowej oraz gumy mocującej wydech o tylną belkę? gdy jadę po większych nierównościach słyszę dość głośny dźwięk, jakby metal tarł o gume. trwa to ułamek sekundy. mój pomysł to padnięte sprężyny albo wygięty wydech ale czekam na wasze opinie.
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Ja to mam ale z powodu obniżonego auta :blush2:
Możesz spróbować przekręcić kawałek wydech (końcowy tłumik) bo możliwe, że się poluźnił na opasce, przekręcił przez co w wyniku końcowym się obniżył :acute: mógł też się trochę zsunąć co też owocuje stukaniem w belkę :roll:
d
dalmashin
Newbie
Newbie

wydech wydaje mi się ok. wymieniłem sprężyny na nowe firmy d&d co poskutkowało znaczną poprawą ale jednak nie do końca. następnie wymieniłem stare już i popękane zderzaki/odboje amortyzatora. teraz już prawie nic nie obciera. tylko na większych dziurach coś słychać. zmieniać amory, które na przeglądzie niby były dobre, czy już sobie odpuścić?
J
JarekF
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: JarekF »

Zmieniać dobre amory tylko z powodu stukającego wydechu? :roll: - taniej wyszłoby wymienić końcowy tłumik :grin:
[quote=""dalmashin""]wydech wydaje mi się ok[/quote]
sprawdzałeś to na kanale? To jest czasem kwestia 1 cm w prawo, lewo lub w przód czy w tył i tłumik tłucze w belkę :P
d
dalmashin
Newbie
Newbie

skoro 1cm może robić różnice to będę musiał jeszcze raz spojrzeć. generalnie szarpałem wydech ręką i siedział dość mocno oraz stabilnie, tak mi się wydaje.
J
JANEK25
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: JANEK25 »

Witam a może tłumik końcowy przesunięty za bardzo albo na gumach w przód albo do tyłu (do kierunku jazdy) a może jest porostu nie na gumach tylko na łączniku ze środkowym tłumikiem przesunięty musisz zobaczyć czy gumy nie ciągną w jedna lub 2 stronę tłumika
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

zazwyczaj jedna z gum tłumika końcowego lubi sobie wypaść lub też jest na tyle zużyta i rozciągnięta, że zbyt luźno trzyma, obadaj te gumy na których jest zawieszony to je bym obwiniał przy takim zjawisku.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Jote$
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Jote$ »

albo po prostu ktoś kiedyś kiepsko ten tłumik poskładał i pospawał. Jedz do jakiegos konkretnego tłumikarza i nie kombinuj z wymiana wszystkiego innego naraz w samochodzie tylko sprawdz najpierw o co dokładnie chodzi, moze jest gdzies przesunięty, a na pierwszy rzut oka tego nie widac, albo moze jakiegos mocowania brakuj, lub jak kiedys juz w jednym samochodzie zdazylo mi sie spotkac ze tłumik jakis magik zamontował Ci w aucie ale nie od polo a od czegoś innego - byle dla sztuki.
PozdraVWiam

Japanese Domestic Market
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ dolotowy + wydechowy”