[9n] Rozrząd 1,4 TDI

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Kulon
Raczkujący
Raczkujący
Kontakt:

Post autor: Kulon »

[quote=""raval""]napiszcie tylko czy pompę wody trzeba też wymienić?[/quote]
wymień - będziesz spokojniej spał - a koszt niewielki
r
raval
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: raval »

ok, wielkie dzięki za pomoc.
r
raval
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: raval »

napiszcie jak oceniacie ten komplet rozrządu bo już na dniach muszę coś kupić bo oddaje auto do mechanika:

http://moto.allegro.pl/item970792224_ro ... edzin.html

gościu pisze, że to oryginał (poza pompą). jak na oryginał to chyba dobra cena??
j
jabko
Newbie
Newbie

Post autor: jabko »

witam
mam małe pytanko
mianowicie zakupiłem polo 9n data produkcji listopad 2004 pierwsza rejestracja styczen 2005
ma on przejechane 54000 km zastanawiam się nad wymianą rozrządu filtrów olejów itp
auto zostało przywiezione z niemiec i sprawdzone przez znajomego mechanika na komputerze który nie wykryl nic niewłaściwego
olej powinienem gdzieś wymienic w lipcu i wtedy chciałbym dokonać wyżej wymienionej wymiany
wymieniać czy poczekać do 70 tys km?
Awatar użytkownika
Damian91
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Damian91 »

Przede wszystkim napisz co to za silnik ! :)

Kwestia dokumentacji - jeśli masz książke serwisową i ASO w Polsce potwierdzi Ci wszystkie wpisy to nie ma chyba sensu wymieniać rozrządu przed terminem. Jeśli jednak nie masz książki to pierwsza rzecz co bym wymienił to właśnie rozrząd. :)

Oleje + filtry to jak dla mnie standard przy zakupie każdego auta - zawsze wymieniam na początku swojej eksploatacji.. ;)

Reasumując - z rozrządem w zależności od dokumentacji się wstrzymaj, ale oleje i filtry - nie zaszkodzi ich zmiana. :)
j
jabko
Newbie
Newbie

Post autor: jabko »

aaaaaa silniczek ;P
1.4 16v ;D
r
rondelek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rondelek2000 »

Witam,
mam pytanie, bo za niedługo będę właścicielem takowego samochodu czy właśnie w tej wersji silnikowej jest łańcuch rozrządu czy pasek? Samochód ma przejechane 50 tys. km i z tego co się orientowałem to pierwsza wymiana jest po 90 tys. km, jeśli chodzi o gumowy pasek. A jeśli łańcuch to się wogóle go nie wymienia. Wiem, że w wersji 1.2 12V jest łańcuch, a jak to wygląda przy 6V.

Pozdrawiam
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

6V ma też łańcuch, ale radzę ci jeszcze się zastanowić nad kupnem tego najbardziej nieudanego dziecka VW.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
b
brum
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brum »

„tego najbardziej nieudanego dziecka VW „ Dlaczego nieudany ja mam taki model w skromnej wersji wyposażenia ale żadnych problemów obecnie ma 98 000 przejechane jeżdżę nim ponad rok przeszłość znam nigdy nie było z nim problemów rocznik 25.11.2005 FL. Na miasto rewelacja w korkach stoisz nic się nie przegrzewa (nawet wentylator się nie załączy) na trasie depniesz powyżej 2500 obrotów to już ładnie ciągnie (nie rakieta ale nie zostajesz z tyłu). Ja poleca ale wiesz ile ludzi tyle gustów ja za dieslami nie przepadam i nigdy nie kupię ( jest łańcuszek nic nie kombinuj).
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""Stanley""]Dlaczego nieudany ja mam taki model [/quote]
że Ty nie masz problemów to nie znaczy że w ogóle z tym motorem nie ma problemów. już było kilka osób na forum które miały ogromne problemy z tym silnikiem ;-) o ile dobrze pamięta to z silniki z początków produkcji miały wady, Ty masz 2005 więc inna sprawa.
[quote=""brum""]Na miasto rewelacja [/quote]

jak lubisz "długo" ruszać spod świateł to może i rewelacja :)

[quote=""brum""](nie rakieta ale nie zostajesz z tyłu).[/quote]
dobrze że napisałeś że "nie rakieta" bo nie wiem jak Tobie w 1.2; ale mi w moim 1.4 75 kucy brakuje mocy :-D
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
b
brum
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: brum »

"obrze że napisałeś że "nie rakieta" bo nie wiem jak Tobie w 1.2; ale mi w moim 1.4 75 kucy brakuje mocy :-D"

O motorku 1,4 też jest naście niepochlebnych tematów, a w ruszaniu spod świateł nie jest tak źle twoje 75 kucy musi pociągnąć cięższy silnik i całe jego oprzyrządowanie więc prawie to samo.
Ja mam też V6 BMD czy BDM aaa jeździłem przez swoją 15 letnią karierę (3-latka zawodowo) kierowcy wieloma naprawdę wieloma autami, a to toczydełko jeździ całkiem przyzwoicie pozdrawiam :hello:
m
misiek89
Zainteresowany
Zainteresowany

Post autor: misiek89 »

[quote=""brum""]O motorku 1,4 też jest naście niepochlebnych tematów[/quote]
pierwsze co słyszę o kłopotach z tym motorem ;)
sprzedam oryginalna lampę tylną, lewa strona (od kierowcy) do [9N] oraz surowe groty kluczyka do VW.
Obrazek
r
rondelek2000
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: rondelek2000 »

sprawa przesądzona, bo kupuję samochód od ojca. Model z 2003 r., kupiony w 2004 r. - ma przejechane 50 tys., nigdy w nic nie uderzony i tylko z tego względu przesiadam się z mojej 6n2. Minusem jest to, że samochód jest słabo wyposażony, bo nie ma nawet wspomagania kierownicy (jest tylko blokada skrzyni biegów, elektryczne szyby i lusterka, centralny zamek). Ale samochód będzie służył tylko do jazdy praktycznie po mieście i przede wszystkim zależy mi na nieawaryjności samochodu. Myślę, że przy tym przebieg nie powinno się nic poważnego stac.
"Pragnienie, motywacja i stawianie sobie celów..."
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

Post autor: Witek6935 »

[quote=""rondelek2000""]Minusem jest to, że samochód jest słabo wyposażony, bo nie ma nawet wspomagania kierownicy.[/quote]
Przynajmniej masz pewność, że nigdy nie będziesz miał awarii pompy wspomagania :) :lol: Im więcej bajeranckich udogodnień tym więcej rzeczy do naprawiania. Kiedyś nic nie było i młotek i przecinak starczył do wszystkiego :)
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote=""Witek6935""][quote=""rondelek2000""]Minusem jest to, że samochód jest słabo wyposażony, bo nie ma nawet wspomagania kierownicy.[/quote]
Przynajmniej masz pewność, że nigdy nie będziesz miał awarii pompy wspomagania :) :lol: Im więcej bajeranckich udogodnień tym więcej rzeczy do naprawiania. Kiedyś nic nie było i młotek i przecinak starczył do wszystkiego :)[/quote]

Jeżeli to był żart to słaby, idąc tym tropem rozwój technologiczny psu w du... :)
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”