Montaż Climatronic'a.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Hemig
Newbie
Newbie

Montaż Climatronic'a.

Post autor: Hemig »

Witam. Mam takie pytanko do znawców tematu. Otóż mam możliwość okazyjnie zakupić nagrzewnice climatronic + panel. Czy wymieniając tylko nagrzewnice i montując panel będzie to działało?? Czy muszę jeszcze coś wymienić?? Pozdrawiam

Ps. mam już klimatyzacje manualną.:]
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Musisz dołożyć jeszcze czujnik nasłonecznienia, który swoje miejsce powinien mieć przy przedniej szybie.
Poza tym czeka cię zabawa z kabelkami
Awatar użytkownika
Hemig
Newbie
Newbie

Czyli nagrzewnica climatronic + panel + czujnik nasłonecznienia + kabelki i będzie prądzić:] ??
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

Post autor: _Maniek_ »

Jak uda Ci się Kolego to zrobić to napisz co,gdzie i za ile bo też o tym myślałem.
Teraz 2,0 TDCI bliżej ziemi i tylko 136kM i 340Nm
b
booster29
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: booster29 »

Jeżeli już o ogrzewaniu i schładzaniu mowa, to ja mam takie pytanko. Mianowicie dzisiaj okazało się, że nie działa mi pokrętło wentylatora (dmuchawa się nie włącza w zakresie od 1 do 3, pracuje tylko w pozycji 4). Dziwna sprawa, bo jak kupowałem autko, to sprawdzałem nadmuch i działał bez zastrzeżeń.
Czy może to być wina pokrętła? A może ma to jakiś związek z tym, że wymieniłem akumulator?
Jezeli ktoś sie orientuje w tych sprawach, to prosze o help.
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

co do montażu climatronica to sprawa nie jest do końca tak prosta nawet firmy które zajmują się tematem nie dają gwarancji że będzie wszystko działało tak jak powinno (interesowałem się kiedyś tematem , do golfera chciałem dołożyć) , dokładka samego panelu nie rozwiązuje sytuacji - jest on sprzęgnięty z resztą sterowników w autku także potrzebna jest masa kabelków , a nie tylko czujnik , adaptacja z modułem komfortu , ecu i resztą elektroniki , nie mam pojęcia po co jest to popodpinane do tych bzdetów ale jest poczytaj trochę o opcjach serwisowych climatronika o ile dobrze pamiętam można nawet odczytać prędkość samochodu czyli że przez szynę można się połączyć nawet z sterem abs
Obrazek
Awatar użytkownika
Hemig
Newbie
Newbie

Savic masz rację sprawa jednak nie do końca jest taka prosta. Mam to szczęście że narzeczona pracuje w salonie volkswagena i tam mi powiedzieli że to wymaga głębszej ingerencji aniżeli tylko dołożenia i zamiany tych części o których pisałem wyżej. Oczywiście powiedzieli że jest to do zrobienia ale czy warto. Mam zamiar jeszcze trochę pobuszować w tym temacie i zobaczę. Jeśli będę pewien że na 100% będzie to działać i da rade to zrobić to może utoczę jakiegoś manuala. Puki co zbieram informacje. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
ThundeR
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany

Post autor: ThundeR »

[quote=""savic""]adaptacja z modułem komfortu [/quote]

w 6N przecież nie ma modułu komfortu. i w 6N nie ma jeszcze CANa
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Hemig, przeczytaj od początku do końca temat, który podlinkowałem. Rozwieje to twoje wątpliwości w kwestii montażu. Ludzie wrzucają klimatronic do Golfów MKII a jak wiadomo tam nigdy nie było sterowania tego typu. Tym bardziej da sie do Polo 6N, wiem to po sobie :)

Wrzucam filmik z odpalenia klimatronica w moim aucie
http://www.youtube.com/watch?v=PS-5_kt0kUE

Temat do poczytania:
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=92702&start=0

@savic - klimatronic bierze sygnał z ECU, ale to kwestia pociągnięcia 1 przewodu, wiec nie widzę problemu. Poza tym co ma moduł komfortu i sterownik ABS do klimatronic?
s
savic
Swój
Swój

Post autor: savic »

[quote=""turzol""]Poza tym co ma moduł komfortu i sterownik ABS do klimatronic?[/quote]
tak jak pisałem niewiem po co , możliwe iż komunikuje się przez ecu ale w jakiś sposób musi skoro w opcjach climatronika można odczytać różne wartości tematem interesowałem się kilka lat temu i zrezygnowałem głownie z przyczyny kosztów (taniej było zakupić furę z klimą niż ją potem dokładać) ale widzę że teraz wszystko da się łatwiej zrobić
Obrazek
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

[quote=""booster29""]Jeżeli już o ogrzewaniu i schładzaniu mowa, to ja mam takie pytanko. Mianowicie dzisiaj okazało się, że nie działa mi pokrętło wentylatora (dmuchawa się nie włącza w zakresie od 1 do 3, pracuje tylko w pozycji 4). Dziwna sprawa, bo jak kupowałem autko, to sprawdzałem nadmuch i działał bez zastrzeżeń.
Czy może to być wina pokrętła? A może ma to jakiś związek z tym, że wymieniłem akumulator?
Jezeli ktoś sie orientuje w tych sprawach, to prosze o help.[/quote]

kup coś takiego i po problemie http://moto.allegro.pl/item576798400_re ... 6_rok.html
b
booster29
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: booster29 »

[quote=""_Maniek_""]kup coś takiego i po problemie http://moto.allegro.pl/item576798400_re ... 6_rok.html[/quote]

Mam rozumieć, że to wina tego rezystorka. To znajduje się na kablach pomiędzy pokrętłem (włącznikiem), a wentylatorem dmuchawy. Czy tak?
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
Awatar użytkownika
_Maniek_
Początkujący
Początkujący

[quote=""booster29""][quote=""_Maniek_""]kup coś takiego i po problemie http://moto.allegro.pl/item576798400_re ... 6_rok.html[/quote]

Mam rozumieć, że to wina tego rezystorka. To znajduje się na kablach pomiędzy pokrętłem (włącznikiem), a wentylatorem dmuchawy. Czy tak?[/quote]

Tak wina tego rezystorka. znajduje się on w górnej częsci dmuchawy
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”