Witam. Mam takie pytanko do znawców tematu. Otóż mam możliwość okazyjnie zakupić nagrzewnice climatronic + panel. Czy wymieniając tylko nagrzewnice i montując panel będzie to działało?? Czy muszę jeszcze coś wymienić?? Pozdrawiam
Jeżeli już o ogrzewaniu i schładzaniu mowa, to ja mam takie pytanko. Mianowicie dzisiaj okazało się, że nie działa mi pokrętło wentylatora (dmuchawa się nie włącza w zakresie od 1 do 3, pracuje tylko w pozycji 4). Dziwna sprawa, bo jak kupowałem autko, to sprawdzałem nadmuch i działał bez zastrzeżeń.
Czy może to być wina pokrętła? A może ma to jakiś związek z tym, że wymieniłem akumulator?
Jezeli ktoś sie orientuje w tych sprawach, to prosze o help.
Ein Volk, Ein Wagen, Chwila, chwila ale to jest PoLo z Hiszpańskim temperamentem
co do montażu climatronica to sprawa nie jest do końca tak prosta nawet firmy które zajmują się tematem nie dają gwarancji że będzie wszystko działało tak jak powinno (interesowałem się kiedyś tematem , do golfera chciałem dołożyć) , dokładka samego panelu nie rozwiązuje sytuacji - jest on sprzęgnięty z resztą sterowników w autku także potrzebna jest masa kabelków , a nie tylko czujnik , adaptacja z modułem komfortu , ecu i resztą elektroniki , nie mam pojęcia po co jest to popodpinane do tych bzdetów ale jest poczytaj trochę o opcjach serwisowych climatronika o ile dobrze pamiętam można nawet odczytać prędkość samochodu czyli że przez szynę można się połączyć nawet z sterem abs
Savic masz rację sprawa jednak nie do końca jest taka prosta. Mam to szczęście że narzeczona pracuje w salonie volkswagena i tam mi powiedzieli że to wymaga głębszej ingerencji aniżeli tylko dołożenia i zamiany tych części o których pisałem wyżej. Oczywiście powiedzieli że jest to do zrobienia ale czy warto. Mam zamiar jeszcze trochę pobuszować w tym temacie i zobaczę. Jeśli będę pewien że na 100% będzie to działać i da rade to zrobić to może utoczę jakiegoś manuala. Puki co zbieram informacje. Pozdrawiam
Hemig, przeczytaj od początku do końca temat, który podlinkowałem. Rozwieje to twoje wątpliwości w kwestii montażu. Ludzie wrzucają klimatronic do Golfów MKII a jak wiadomo tam nigdy nie było sterowania tego typu. Tym bardziej da sie do Polo 6N, wiem to po sobie
@savic - klimatronic bierze sygnał z ECU, ale to kwestia pociągnięcia 1 przewodu, wiec nie widzę problemu. Poza tym co ma moduł komfortu i sterownik ABS do klimatronic?
[quote=""turzol""]Poza tym co ma moduł komfortu i sterownik ABS do klimatronic?[/quote]
tak jak pisałem niewiem po co , możliwe iż komunikuje się przez ecu ale w jakiś sposób musi skoro w opcjach climatronika można odczytać różne wartości tematem interesowałem się kilka lat temu i zrezygnowałem głownie z przyczyny kosztów (taniej było zakupić furę z klimą niż ją potem dokładać) ale widzę że teraz wszystko da się łatwiej zrobić
[quote=""booster29""]Jeżeli już o ogrzewaniu i schładzaniu mowa, to ja mam takie pytanko. Mianowicie dzisiaj okazało się, że nie działa mi pokrętło wentylatora (dmuchawa się nie włącza w zakresie od 1 do 3, pracuje tylko w pozycji 4). Dziwna sprawa, bo jak kupowałem autko, to sprawdzałem nadmuch i działał bez zastrzeżeń.
Czy może to być wina pokrętła? A może ma to jakiś związek z tym, że wymieniłem akumulator?
Jezeli ktoś sie orientuje w tych sprawach, to prosze o help.[/quote]