[9n] czujnik temperatury? co to jest?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

[9n] czujnik temperatury? co to jest?

Post autor: Witek6935 »

Witam.
Dzisiaj tak ogólnie z ciekawości oglądałem autko w najmniej oczywistych miejscach i zauważyłem pewną rzecz... po lewej stronie zderzaka za "kratką" zauważyłem coś takiego:
Obrazek
po jej zdjęciu i wypięciu tego czegoś wygląda to tak:
Obrazek
Obrazek

Sporo już czytałem tutaj na forum i pomyślałem, że jest to czujnik temperatury zewnętrznej.. Nie byłoby dla mnie w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że moje auto nie ma funkcji pokazywania temperatury zewnętrznej... w zegarach nie mam wyświetlacza z tymi bajerami jak i również nie mogę nic przełączyć (albo coś nie działa?) żeby odczytać temperaturę na wyświetlaczu zegarka pod obrotomierzem (jechałem kiedyś Fabią, w której tak się dało). ZATEM:
Co to jest? Jeśli czujnik, dlaczego nie mogę odczytywać nigdzie temperatury, ewentualnie co mogło nawalić?

PS. Sorry za jakość zdjęć, ale nie miałem pod ręką aparatu i strzelałem fotki telefonem.
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

no wygląda to na czujnik temp zewn. tak samo montowane są w oplach corsa c, ale więcej nie wiem.
civic r18a2/407 1,6 HDi
t
the_cure
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: the_cure »

jeśli masz klimę to jest to czujnik temperatury od klimatyzacji
Awatar użytkownika
Słodki
Początkujący
Początkujący

Post autor: Słodki »

[quote="the_cure"]jeśli masz klimę to jest to czujnik temperatury od klimatyzacji[/quote]
No ale wtedy chyba byłaby przekazywana ta informacja na zegary :niewiem:

Może po prostu w którymś miejscu się wypiął lub wiązka jest uszkodzona i wyświetlacz pomija tę funkcję. Chociaż skoro twierdzisz, że nie masz takiej funkcji to nie wiem...
Moja Polówka :) ==> viewtopic.php?f=31&t=11179
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

ja nawet nie mam wyświetlacza... mam tylko panel z kontrolkami.. :)
b
borys_wrocek
Swój
Swój

Post autor: borys_wrocek »

to jest czujnik temperatury do climatornica, lub zegarów ( jeżeli mają taką funkcję)
W
Wolga85
Swój
Swój

Post autor: Wolga85 »

Jeżeli jest klimatyzacja (obojetnie czy clima tic czy tronic) montowany jest ten czujnik. Jeśli nie ma komputera to temperature można zobaczyć na wyświetlaczu climatronica albo w climaticu po podpięcu się kablem servisowym z bloków danych.
Lenistwo drogą do postępu
Awatar użytkownika
Witek6935
Trochę już znaczę
Trochę już znaczę

ok. dzięki za wszystkie odpowiedzi. Mam Climatic, zatem to będzie to... Tylko trochę głupio, że jest czujnik co sczytuje temperaturę a ja nie moge jej nigdzie zobaczyć... W takim przypadku, jezeli nie ma komputera, wg mnie w standardzie powinno dać się to odczytać na wyświetlaczu zegarka pod obrotomierzem.
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”