Jak wyciagnąć wkładke ze stacyjki?

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

p
patryk84
Newbie
Newbie

Jak wyciagnąć wkładke ze stacyjki?

Post autor: patryk84 »

Witam. Na allegro znalazłem samą wkładkę do stacyjki z kluczykiem, moja troszkę się przycina więc postanowiłem ją wymienić. Pytanie tylko jak wyciągnąć samą wkładkę z obudowy stacyjki?

Jednak chyba nie będę zamawiał tej z allegro. Dostałem dzisiaj od znajomego całą stacyjkę wraz z klamkami i dwoma kluczykami do tego. Stacyjka jest podobno z 86C, klamki pasują ale stacyjka troszkę się różni, tzn ta wystająca część wkładki jest troszkę grubsza, inna średnica łożyska osi kierownicy czy jak to się tam nazywa i inaczej ułożone otwory do przykręcenia przełączników kierunkowskazów i wycieraczek. Myślałem że będzie łatwo, ale jednak i tak będę musiał wyjąć jakoś tę wkładkę, pytanie tylko czy będzie pasowała z 86C do 86C2F? No i oczywiście jak wyciągnąć je? Coś wyczytałem że trzeba wywiercić jakiś otwór ale gdzie dokładnie w jakim modelu stacyjki? Ta z 86C ma symbol VW 171905851.
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Post autor: Odi »

Nie wiem jak to dokładnie wytłumaczyć bo mi to ojciec robił, ale z jego opisu - musisz mieć nową stacyjkę i starą z całym korpusem. Przykładasz to do siebie i podobno od razu widać gdzie wywiercić otwór. W nowej stacyjce będzie jakiś wystający dzyndzel, który to blokuje stacyjkę w korpusie i w tym miejscu wystarczy nawiercić otwór, aby stara stacyjka wyszła. Mam nadzieję, że w miarę jasno opisałem. Dotyczy to modelu 2f.
J
Jarekk1813
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jarekk1813 »

nic nie kupuj z allegro moj szwagier kupil zamki z allegro to jeden byl zepsuty a do drugiego kluczyk nie pasowal a to sa groszowe sprawy.
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Jarekk1813 to jakaś antyreklama Allegro? Idąc tym tokiem myślenia nic nie możnaby było kupić na aukcjach bo może być zepsute. Kupować też trzeba umieć. Stacyjka nowa nieoryginalna fakt że kosztuje grosze, ale jakość pozostawia wiele do życzenia. Moją mam 6-9 miesięcy, a kluczyk się tak wyrobił, że teraz mogę go wyjąć w dowolnej pozycji, nawet jak auto jest odpalone. Na drugim, nieużywanym kluczyku nie ma tego problemu.
p
patryk84
Newbie
Newbie

Wyciagnołem wkładkę ze starej stacyjki siła. Trochę brzeszczotem, trochę śrubokrętem i jest na wierzchu. We wkładce była blaszka która nie pozwalala na wyjęcie wkładki. Wystarczylo wywiercić otworek na wprost tej blaszki i jakimś szpikulcem wcisnąć blaszkę, ale trzeba najpierw wiedzieć w którym miejscu ta blaszka jest. W stacyjce od 86c byla ona jakies 12mm od czoła korpusu stacyjki po szwie odlewu na wewnętrznej stronie i jakies 5mm w bok (przy zamontowanej stacyjce bylo by to 5mm w górę). Ciekawe jak będzie z 2f.
Awatar użytkownika
DonRogu
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: DonRogu »

To ja teraz tak zapytam....
Bo nie działa mi w 2F blokada kierownicy przy stacyjce, mam stacyjkę z 86c razem z mechanizmem blokady. Pytanie brzmi podejdą? Bo 86c znam na wylot a 2f jeszcze za bardzo nie rozkręcałem.

Pozdro Odi!
Moderatorzy na tym forum to ludzie z kompleksami, nie ma jak tworzyć sobie wyższą samoocenę klikaniem :D
JEŻELI SZUKASZ GUZA, POWIEDZ MI TO W TWARZ
Awatar użytkownika
Odi
Początkujący
Początkujący

Kurcze tego nie wiem. U mnie sporo rzeczy tam wymieniałem, ale nie pamiętam co dokładnie z jakiego modelu :? Maglownicę mam na pewno z 86c i jest to samo, reszty nie pamiętam niestety.
p
patryk84
Newbie
Newbie

Jeśli stacyjka którą masz w 86C ma symbol VW 171905851 to z 2f nie podejdzie. Ma inaczej rozłożone otwory do przykręcenia przełączników kierunkowskazów i wycieraczek.
J
Jarekk1813
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Jarekk1813 »

To nie reklama anty allegro, chodzilo mi o to ze trzeba uwazac u kogo sie kupuje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „elektryka + centralny zamek”