odgrzybianie klimy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

l
leoxx
Raczkujący
Raczkujący

odgrzybianie klimy

Post autor: leoxx »

W związku ze wzorsotem temperatury i grzejącym słońcem czas pomyśleć o przygotowaniu klimy do użytku. Czy ktoś może podzielić się doświadczeniami z czyszczeniem klimy? czy warto zainwestowac w serwis czy samemu próbowac czyscicdostępnymi piankami ?
Obrazek

Polo Variant 1.9TDI 90KM AHU;
CB Uniden 510xl + Hustler IC-100
Awatar użytkownika
alienek
Swój
Swój
Kontakt:

Post autor: alienek »

wszystko zalezy od Ciebie .. mozesz kupic pare srodkow i liczyc ze grzybuś sie nie zrobi ..badz dac to na servis i oni to przeczyszcza i odgrzybia .. preparat niema takiego dojscia jak urzadzenia w serwisie .. zreszta to nie jest jak odkurzanie tapicerki
Obrazek
=> KarawaN <= D-Lader <!-- s] I jest Fajnie !!
[url=http://vwpolo-klub.pl/forum/viewtopic.p ... =2929//url]info o wersjach i wy
l
leoxx
Raczkujący
Raczkujący

tak właśnie myśle zeby oddac do serwisu... zawsze to zrobią profesjonalniej i przy okazji moga dobic czynnika chłodzącego... Moze ktos może polecić serwis w okolicach Tarnowa?
Obrazek

Awatar użytkownika
Shaggy32
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Shaggy32 »

Witam.
Prawdę mówiąc sprzedaję środki do odgrzybiania klimatyzacji ale nie o tym chciałem napisać.Ponieważ uważam,że powinniśmy zajechać do serwisu, który specjalizuje się w serwisie klimatyzacji. Mam na półce w sklepie kilka produktów i wcale z nich nie korzystam bo raz spróbowałem no i... nie działa. Absurd można by powiedzieć (antyreklama :evil: ). .Po nieudanej próbie odgrzybienia klimy (środkiem z półki) pojechałem do serwisu no i ozon maker urządzenie 21Wieku 25min. no i wymiana filtra przeciwpyłowego(koniecznie) zaskoczył mnie efekt 70pln i dalej nie działa!!! Pojechałem na reklamację kolejne 25min. i co? NIE DZIAŁA dalej wali jak cholera!! Proponuję zabierać się do tego na przełomie Marca a Kwietnia gdy wilgotność jest mniejsza poza tym sugeruję aby przez cały rok używać klimy bo nie tylko chłodzi ale grzeje i to suchszym powietrzem co pomaga w odparowaniu przedniej szyby.Przynajmniej raz w tygodniu w okresie jesienno-wiosennym proponuję ją włączyć na 10 min. Tego roku byłem w serwisie gdzie używają płynu,specjalnego pistoletu i sondy,którym pod ciśnieniem wstrzykują płyn pod parownik.W każdym samochodzie z klimą jest rurka odprowadzająca skropliny.Przez ten właśnie otwór doszczelniony taśmą izolacyjną lub plasteliną wprowadza się produkt pod sam parownik i tylko tam (nie przez otwory wentylacyjne bo można narobić kuku elektryce!). Jeżeli mogę jeszcze dodać to proszę zwróćcie uwagę ile płynu jest w pojemniku bo na auto klasy Yaris itp. potrzebne jest ok 120-150ml. płynu auta większe 200 a nawet 300ml. Poza tym płyn wstrzyknięty pod ciśnieniem myje również parownik a nie tylko go odświeża.Jeżdżę już któryś dzień no i dopiero ta operacja pomogła 8-) .
Awatar użytkownika
turzol
Mały Spamer
Mały Spamer

Post autor: turzol »

Manual napisany na podstawie golfa MKIII, podobnie bedzie w Polo
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=166489
l
leoxx
Raczkujący
Raczkujący

Dzieki za pomoc :) Bede cos kombinowac jak czas pozwoli...
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzechu
Fotomaniak
Kontakt:

Post autor: Grzechu »

Mnie też to czeka. Ale chyba uderzę w jakiś serwis, od razu z nawanianiem auta ;-)
Obrazek

Ślesin 09 ]I Miejsce[/color]-Naj bodykit 6n2 -> Ibiza look
III Miejsce-Rzut felgą (10 kija długości)[/colo
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Witam,
choć klimy nie mam to powiem wam, że wielu znajomych używa ogólnodostępnych środków do czyszczenia klimy
takie dobrej jakości środki zaczynają się od 50 zł w górę.
Jeśli klima działa i dobrze jeszcze chłodzi to nie ma co jeździć do serwisów które za nabicie skasują ~200 zł
za czyszczenie pewnie trochę mniej, a samemu zrobicie to za max 70 zł
na tym tutku jest wszystko fajnie opisane, kumpel ostatnio kupował ten środek CRC i chwali sobie.
Kolega mechanik który obsługuje maszynę do klimy sam mi takie coś zasugerował.
Shaggy32
(nie przez otwory wentylacyjne bo można narobić kuku elektryce!).
W jakim samochodzie? i jakie KUKU? :scratch:
nie zgadzam się, że można zrobić krzywdę elektryce przez takie czyszczenie przez otwory wentylacyjne,
zresztą na każdym z takich środków do klimy jest czarno na białym napisane w instrukcji obsługi
i właśnie jest tam informacja, że m.in. przez te szczeliny trzeba wprowadzić rurkę i czyścić :shock:
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Shaggy32
Raczkujący
Raczkujący

Proponuję, pierwsze sprawdź a jak nie zrobisz KUKU elektronice to twoje szczęście :piwo: . Poza tym cały syf i grzybki zbierają się przy parowniku a nie w przewodach wentylacyjnych :rules2: więc ich czyszczenie jest zbyteczne ale jak kto chce to nie ma sprawy. Piszesz że nie posiadasz auta z klimą, więc jak już będziesz szczęśliwym użytkownikiem to się przekonasz.

Zachorowania wywołane przez pałeczki Legionella określane są jako legionelozy, a najczęściej występujące typy zachorowań to: choroba legionistów (ciężkie zapalenie płuc) i gorączka Pontiac. Postać płucna stanowi od 3 do 8% wszystkich zachorowań wywołanych przez pałeczki Legionella. Towarzyszy jej suchy kaszel, zaburzenia w oddychaniu, temperatura powyżej 40°C, zaburzenia świadomości.Śmiertelność pacjentów z postacią płucną legionelozy jest bardzo duża, wynosi od 15 do 20%, przy czym szacuje się, że postać ta występuje jedynie u ok. 2% osób narażonych na zakażenie.

Pozdrawiam :umnik:
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

Zachorowania (...) ok. 2% osób narażonych na zakażenie.
Shaggy32 zmotywowałeś w tym momencie wielu ludzi, co by odkazili swoją ukochaną klimatyzację. :victory:
Jesteś lekarzem? czy wycisnąłeś ten tekst z netu? :o
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Pimpek
Mały interesant
Mały interesant
Kontakt:

Post autor: Pimpek »

Jak ktoś jest z Lodzi i okolic, niech da mi znać 668-824-227. Mam maszynę i środki do odgrzybiania. Za niewielką cenę zrobię serwis dla klubowiczów PKP. :grin:
Potrzebujesz pomocy w doborze opon lub felg? Pisz na PW lub na gadu.

Ślesin \'09 Najstarsze Polo Zlotu

Obrazek

"Mam zawieszenie za które ten samochód lubi mój dentysta i silnik za który u
Awatar użytkownika
Shaggy32
Raczkujący
Raczkujący

Zajmuję się tym od 6 lat i coś na ten temat wiedzy może posiadam. Nie schodzę na łatwiznę lecz na jakość. A trochę tekstu żeby było jasne zaczerpnąłem z Wikipedii co by nie było :bow:
P
Przemas
Newbie
Newbie

Post autor: Przemas »

ja sam odgrzybialem klime i jestem zadowolony ze swojej pracy...i co najwazniejsze jest efekt...kwestia to porzadna robota i porzadny sprzet do pracy :buba: ... Pozdrawiam
Awatar użytkownika
qwertypol
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: qwertypol »

witam, zamierzam odgrzybić klimatyzację i mam do wyboru metodę ultradźwięków i ozonową która z nich jest lepsza?
p
ponxie19
Newbie
Newbie

Post autor: ponxie19 »

Panowie powiedzcie mi w którym momencie należy odgrzybić klime ? niechce wywalać pienążków niepotrzebie
Wszystkie części do coupe 1,3
ODPOWIEDZ

Wróć do „układ chłodzenia + klimatyzacja/ogrzewanie”