przkręcona śruba w misce olejowej

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

t
tomkil78
Newbie
Newbie

przkręcona śruba w misce olejowej

Post autor: tomkil78 »

Zabralem sie dzis za wymiane oleju a ze mam jak sie okazalo duzo pary w rekach, wiec urwalem srube spustowa. Nie moge jaj ani odkrecic ani zakrecic. Postanowilem odkrecic cala miske ale po odkreceniu pólośki i odkreceniu wszystkich srob miska nadal nie chce zejsc - jak by byla przyklejona. Jakies sugestie jak ja zdjac i co zrobic ewentualnie ze sruba? Moj plan byl taki-zdjac miske i na szrot po nowa-uzywana.
Pozdrawiam
s
seba
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: seba »

do wykrecania urwanych srub sluza wykretaki. wiec mozesz sprubowac ja wykrecic za pomaca wykretaka. ale wczesniej obstukaj ja pozadnie. A nowa srube dostaniesz w sklepie
Awatar użytkownika
kln
Początkujący
Początkujący

Post autor: kln »

jeah ostatnio to samo zrobiłem ze śrubą od koła.
Wystaje trochę z miski ta Twoja śruba?
k
konrad.futera
Newbie
Newbie

Post autor: konrad.futera »

WItam

1. Kupić wiertło lewe, lub "wykrętak" czyli lewe wiertło z 4-rema ścinami ( krawędziami skrawania ). ( robimy dziurę- pogłębienie na 5 mm zwykłym wiertłem i potem jazda lewym "wykrętakiem" - koszt jakies 7 zł )
2. Wiertarka z lewymi obrotami + pkt. 1 i powinno pomóc.

Jeśli nie to :
3. szlifierką modelarską nacinamy "Szparę"-kanałek pod płaski śrubokręt i odkręcamy ( uwaga: na gorącym silniku-śrubie)

Jeśli te metody zwiodą to trzeba rozebrać silnik i wypalić ( elektrodrążarką dziurę pod torksa lub 6-kąt ) i wykręcić śrubę.

w moim przypadku zadziałał sposób 3. ale na goroącym silniku! ( odkręcanie )
t
tomkil78
Newbie
Newbie

Chyba zle napisalem-sruba jest z łbem-nie jest urwana tylko jest prawdopodobnie gwint zjechany.Powiem tak, sruba wyglada normalnie czyli wystaje z miski ale kreci sie w obie strony z jakims tam oporem ale nie wychodzi, poza tym nie wiem czy jest ukrecona sruba czy tez gwint w misce zerwany a moze jeszcze cos innego czyli w misce prawdopodobnie jest naspawane albo zgrzewane zgrubienie z gwintem i moze poprostu ten spaw puscil i sie kreci razem ze sruba co jest powodem ze nie moge jej wykrecic. Wsumnie to juz pewnie cala miske bym zdjal i zobaczyl ja od srodka bo wszystkie sruby sa poluzowane ale ta nie chce zejsc jak by przyklejona byla. Jakies sugestie jak ja sciagnac (podwazac srubokretem?) nie chce jej tez pogiac.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Goozik
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Goozik »

[quote=""tomkil78""]i odkreceniu wszystkich srob miska nadal nie chce zejsc[/quote]

dwie sruby pod kolem zamachowym tez odkreciłes (we wnece sa) ?
jezeli tak to powina zejsc bez problemu
napisz jaki masz silnik moze miske dobra znajde i nic nie bedziesz musial wiercic pilowac i ciac ;)
t
tomkil78
Newbie
Newbie

dzieki za pomoc, srubw znalazlem, miska zdjeta i sruba odkrecona-poszedl gwint ale na szczescie w misce jest ok, jutro biore sie do roboty, silikon juz mam i bede to wszystko skladal do kupy, nowa sruba ze szrotu tez jest wiec powinno byc ok
pozdrawiam i dzieki za wszelka pomoc
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”