Samochód nabiera wody.

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

C
Chromium
Newbie
Newbie

Samochód nabiera wody.

Post autor: Chromium »

Chciałbym poruszyć wątek, który spotkał moją Polówkę, kilkanaście dni temu, gdy przez Polskę przechodziły nawałnice odkryłem wodę w samochodzie, po rozebraniu samochodu odkryłem korozję oraz przemakające okolice szyberdachu, wszystko zostało uszczelnione i zabezpieczone. Miałem nadzieje że już po wszystkim. Jednak nie. :( Burza która przeszła nad moim miastem wczoraj dała do zrozumienia że auto nie jest jeszcze dobrze zabezpieczone przed wodą. Co prawda okolice szyberdachu w samochodzie są suche, lecz problem tkwi pod poduszką powietrzną i fotelem pasażera. Kilkanaście dni temu uważałem że woda prawdopodobnie wlewała się przez bardzo zużyty (przed poprzedniego właściciela) Filtr powietrza. Wymiana jego - można było się domyślić - nic nie poskutkowała.
Istnieje także możliwość że woda nie wdziera się przez okolice filtru powietrza, a przez drzwi. - W 2 miejscach przy okolicach klamki uszczelka jest pęknięta, jednak wg mnie nie powinno być to powodem wpływu aż takiej ilości wody do samochodu.

Na ten moment znów w aucie wszystko jest namoknięte i musi schnąc, a woda nie wiadomo skąd przy opadach deszczu nadal się będzie wdzierać.

A oto aktualne fotki miejsca dostawania się wody do samochodu. oraz jej skutki.

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Jakie czynności należałoby wykonać?
Z góry dziękuje za okazałą pomoc.
Ostatnio zmieniony 29 wrz 2010, 18:55 przez Chromium, łącznie zmieniany 1 raz.
g
gilles
Początkujący
Początkujący

Post autor: gilles »

Weź patyk i przetkaj kanały odprowadzające wodę z podszybia.
Bo sam filtr kabinowy raczej nie może być problemem (napisałeś filtr powietrza, ale pewnie chodzilo Ci o kabinowy).
Awatar użytkownika
czaja
Global Moderator
Global Moderator

Post autor: czaja »

Poprzednik ma rację. Tam potrafi zebrac się tyle syfu że aż ciężko sie nadziwić. Nie dość że woda nie odpływa to jeszcze te śmieci gniją i śmierdzi w aucie.
R
Rafałbb
Początkujący
Początkujący

Post autor: Rafałbb »

miałem ten sam problem, po wymianie filtra pyłkowego ciekło i ciekło. uszczelniłem obudowę filtra ale nadal ciekło. pomiędzy obudową filtra a kanałem zasysającym powietrze (czyli pomiędzy filtrem a wiatraczkiem) jest taka gąbka i przez nią mi ciekło, a co jak i gdzie woda tam się dostawała to nie wiem. usunąłem gąbkę i uszczelniłem szczelinkę po niej (ok3mm) tubką sylikonu. i teraz jest OK!!
195/50 R15 - 5.5 ON
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”