Chce sie dowiedziec coś na temat 1.4 16V 101km

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zibenio
Mały interesant
Mały interesant

Chce sie dowiedziec coś na temat 1.4 16V 101km

Post autor: zibenio »

Czy możecie powiedziec mi coś na temat tego silnika 1.4 16V 101km ?? Czy warto czy nie ile to pali itp.
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

Post autor: marcinnn »

Spalanie 7 do....no nie wiem ilu szczerze mowiac :grin: zalezy jak bedziesz :butcher: pewne jest ze mniej niz te 7 raczej nie spali. Jesli silniczek w dobrym stanie to ok, np u mnie oleju nie bierze prawie wogole, od wymiany do wymiany z mala dolewka ale to norma. Jesli zacznie sie sypac to raczej kaplica..sam filtr powietrza placilem 58 zeta(z filtrona moze taniej..), ceny pozostalych czesci na szczescie nie poznalem jeszcze...
Kolejna sprawa, sprawa osiagow i tu powiem warto :grin:
Awatar użytkownika
dumle
Namiętny pisarz
Namiętny pisarz

Post autor: dumle »

mój potrafi zejść do 6L w trasie ale przy jeździe 90km/h także rzadko kiedy to osiągam :P części tanie są (niewiele droższe od zwykłego) kompletny rozrząd (INA, ruville, dayco) wyszedł około ~450pln,
jeśli chodzi o awaryjność to przez rok czasu i 20.000km tylko cewka odmówiła posłuszeństwa :)
większość mówi że zwykły 1.4 jest dynamiczny, więc z tym silnikiem auto lata jak rakieta (jeśli jest oczywiście w dobrym stanie i nie zamulone) :)
poza tym dużo już się pisało o tym silniku na forum więc poszukaj a wszystkiego się dowiesz
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

[quote="dumle"]mój potrafi zejść do 6L w trasie ale przy jeździe 90km/h także rzadko kiedy to osiągam [/quote] wlasnie dlatego napisalem ze od 7 L trzeba liczyc :grin: co do czesci to bardzo mozliwe ze dumle ma racje, ja z wlasnego doswiadczenia zbyt wiele nie moge powiedziec bo za wiele do naprawy nie bylo wiec sie cenami nie interesowalem bardzo, jedynie gdzies tam o uszy mi sie obilo ze 16V sa drogie w eksploatacji. Niedlugo czeka mnie wymiana sprzegla wiec bede mogl cos wiecej powiedziec na ten temat..Rozrzadu nie wymienialem bo mial niewiele "przejechane" w momencie zakupu a ze bylo to pewne info wiec nie bylo sensu.
pozdro
w
wojjttek22
Newbie
Newbie

Post autor: wojjttek22 »

Witam, jesli chodzi o spalanie to licz sie ze jak bedziesz cisnal to moze dojść do ok. 9.5 litra. Czesci do slinika sa droższe od innych wersji silnika, no bo w koncu 16v, np sprzeglo ponad 300 zl jakis slaby zamiennik, z lepszym trzeba sie liczyc z cena ponad 500 zł. Ale autko jezdzi super w koncu 100km z masa lekko ponad tone < moje 3-drzwiowe > . Polecam, ale jak to z autem musisz trafic naprawde dobrze. Pozdrawiam ;)
Awatar użytkownika
marcinnn
Początkujący
Początkujący

wojjttek22
witamy kolejne podkarpackie AFH :grin:
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”