Hamowanie silnikiem 1.9D

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

s
szwedu
Newbie
Newbie

Hamowanie silnikiem 1.9D

Post autor: szwedu »

Czy 1.9D AEY będąc silnikiem nie sterowanym elektronicznie posiada odcięcie dopływu paliwa np. podczas redukcji(hamowanie silnikiem) lub podczas puszenia pedału gazu w trakcie jazdy ?
Jest to dosyć istotne dla mnie pytanie bo często wykorzystuje hamowanie silnikiem w celach oszczędzania paliwa , badz w przemieszczaniu sie w terenie górzystym .
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

szwedu nie wiem czy to posiada ale ja zawsze hamuje swoim silnikiem i nie dosc ze klocki hamulcowe oszczedzam to paliwo tez ;)
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
w
wodzu.janovia
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: wodzu.janovia »

Nie odcina całkowicie paliwa. Dawka jest taka jak na biegu jałowym :)
Czerwone jest szybsze ;-)
S
Stanley
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Stanley »

[quote="szwedu"]Czy 1.9D AEY będąc silnikiem nie sterowanym elektronicznie posiada odcięcie dopływu paliwa np. podczas redukcji(hamowanie silnikiem) lub podczas puszenia pedału gazu w trakcie jazdy ?[/quote]Czy napewno podałeś prawidłowy kod silnika?, bo AEY, to SDI, sterowany elektronicznie, 1,9D, to AEF.
Bez przecinaka i młota, to ch** nie robota.
s
szwedu
Newbie
Newbie

[quote="Stanley"][quote="szwedu"]Czy 1.9D AEY będąc silnikiem nie sterowanym elektronicznie posiada odcięcie dopływu paliwa np. podczas redukcji(hamowanie silnikiem) lub podczas puszenia pedału gazu w trakcie jazdy ?[/quote]Czy napewno podałeś prawidłowy kod silnika?, bo AEY, to SDI, sterowany elektronicznie, 1,9D, to AEF.[/quote]
Tak przepraszam za pomyłkę jest to AEF.
Dzięki wszystkim za wypowiedz !
C
Ciapek01
Konkretnie zainteresowany
Konkretnie zainteresowany
Kontakt:

Post autor: Ciapek01 »

kolego jak masz dobrze obczajony swoj samochod to mozesz spokojnie hamowac silnikiem i jak koledzy napisali.. klocki hamulcowe maja wieksza zywotnosc iraz w baku zostaje wiecej... ogolnie co do eko jazdy bylo kilka tematow wiec poszukaj :)
Plawniowice09 / Klucze09 / Rajcza09 / Klucze10 / Kozienice10 / Pławniowice10 / Ślesin11 / Ślesin12 / Ślesin13 / ...

było: Polo 1.7 SDI AKU - http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... 29&t=16028
jest: Golf IV Variant 1.9 TDI AHF
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Post autor: kolo »

[quote="wodzu.janovia"]Nie odcina całkowicie paliwa. Dawka jest taka jak na biegu jałowym :)[/quote]

Nawet przy spuszczeniu z gazu nogi i nie wysprzęglania ? :) W moim SDI chyba odcina całkowicie paliwo ( chyba na pewno ) nie wiem jak w AEF'ie ale...
Kedy ?

viewtopic.php?f=89&t=21116 - GreenLine Edition
Awatar użytkownika
suhhar
Swój
Swój

Post autor: suhhar »

jakby ci calkowicie odcielo paliwo to by ci chyba silnik zgasł nie ?
Obrazek

Zawsze szukam dziury w całym więc proszę się nie denerwować !!!
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

hmm to czemu ecodriving uczy że hamowanie silnikiem odcina paliwo i że to jest bardzo ekonomiczne, poza tym jeżdżąc samochodami które są wyposażone w chwilowy wskaźnik zużycia paliwo podczas puszczenia nogi z gazu bez klimy pokazuje 0.00 ?
Kedy ?

L
Lynn
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: Lynn »

Nowoczesne silniki są tak skonstruowane, ze przy hamowaniu silnikiem wykorzystują obroty i nie zużywają paliwa.
Obrazek
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

to rozumiem ze AEF nie jest nowoczesnym tak? ok, a SDI? jak miałem zepsuty układ elektroniczny pompy to przy dodawaniu gazu było brrrrrrr - pompa pracowała, bez gazu cisza....- pompa nie pracowała.
Kedy ?

T
Toto
Fanatyk
Fanatyk

Post autor: Toto »

kolosensei tak jak koledzy napisali, AEF nie jest sterowany elektronicznie i w nim nie występuję takie coś jak całkowite odcięcie paliwa, w Twoim SDI już tak jest, tak samo jak w innych benzynówkach z wtryskiem, i dobrze prawisz, że jest całkowicie odcięty dopływ paliwa i spalanie wtedy wynosi 0l, po prostu silnik nie gaśnie dlatego, że to koła samochodu napędzają go w tym momencie, wał się kręci, tłoki pracują i wszystkie inne podzespoły silnika :)
Prawdziwego mężczyznę poznasz po tym jak dba o swoje auto.

Obrazek

[url=http://www.vwpolo-klub.pl/forum/viewtop ... =56&t=6865]Toto -
Awatar użytkownika
kolo
Wtajemniczony
Wtajemniczony

Toto
Bóg zapłać Ci dobry człowieku :) Tak z ciekawości to drążyłem :crazy: ;)
Kedy ?

s
szwedu
Newbie
Newbie

Przynajmniej sie temat wyjaśnił, ja parę wakacji wstecz innym autem przejechalem 4k km po europie i znaczna część w alpach samymi przeleczami , pod górkę auta nie mialy lekko, ze znajomymi bawiliśmy sie i obroty cały czas wahały się w okolicach 4-6tys , za to z górki zero gazu , samo hamowanie silnikiem . Morał z tego taki ze choćby spalanie pod górkę było i 15l to z górki praktycznie 0 i dzięki temu po tych 4k km średnie spalanie wyszło mi 7l czyli minimalne dla mojego auta .

Po prostu nie wiedziałem jak jest z tym silnikiem. :grin:
b
bogi007
Początkujący
Początkujący

Post autor: bogi007 »

[quote="szwedu"]obroty cały czas wahały się w okolicach 4-6tys[/quote]
i na pewno masz 1.9D AEF?:)
ODPOWIEDZ

Wróć do „pozostałe”