zamek tylniej klapy

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

a
arnold1982
Raczkujący
Raczkujący

zamek tylniej klapy

Post autor: arnold1982 »

witam moje pyatnie :
dlaczego nie moge przekrecic w zadna strone kluczyka w zamku od tylniej klapy vw polo 96 1,4, prosze o pomoc co i jak po kolei sie robi. mam centralny zamek rowniez .
Awatar użytkownika
kobzuch
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: kobzuch »

Pewnie nie używałeś go zbyt często. Nawet przy centralnym trzeba czasami otworzyć zamek z kluczyka bo inaczej zaczyna się zacinać (chyba częsta dolegliwość polówek). Ja nie mam centralnego, ale też miałem ten problem np. po umyciu samochodu. Nie wiem czy to do końca dobry pomysł, ale ja tam wpóściłem WD-40 i od tamtej pory wszystko działa. Czytałem jednak (oczywiście po tym jak wykonałem całą operację), że WD-40 może uszkodzić zamek, np. w zimę, bo wiąże wodę. Podobno po takim zabiegu można go otworzyć śrubokrętem :D Ale, jak pisałem - u mnie to zadziałało i mam już spokój 2 lata.
"Wszystko co po nas, przyjdzie niechybnie,
Napewno będzie dobre, ale... brzydkie"
P. Rogucki
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: misiek07 »

miałem to samo, zalałem WD-40, później jak wysechł potraktowałem olejem silikonowym w sprayu, teraz już nie mam problemu
Obrazek
a
arnold1982
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: arnold1982 »

zrobilem wd 40 i ani drgnie co dalej z tym fantem zrobic?
Awatar użytkownika
misiek07
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: misiek07 »

ciężka sprawa, a porządnie zalałeś tym WD-40, ja to zrobiłem przed myciem, dużo go zalałem od zewnątrz (rurka od końcówki sprayu wsadzona w dziurkę) i po zdjęciu obicia, od wewnątrz (tam gdzie się dało), poruszałem kluczykiem, jeszcze raz zalałem, dałem mu czas aby w miarę się rozprowadził i wysechł, w końcu zaczął działać, następne zalałem olejem silikonowym w sprayu aby nasmarować. Jeżeli to nie pomoże, to chyba trzeba będzie rozebrać zamek.
Obrazek
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

[quote=""arnold1982""]co dalej z tym fantem zrobic?[/quote]
Odkręcić plastikową osłonę pokrywy bagażnika (1 lub 2 śrubki) i obejrzeć dokładnie cały mechanizm zamka.
Niestety zamki sa bardzo słaba stroną Polówek i lubią się rozsypać na części. :(
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Groszek »

Witam Koleżanki i Kolegów,

mam podobny problem, a mianowicie strasznie ciężko obraca się bębenek tylnej klapy.
Postanowiłem się dziś za to zabrać. Udało mi się zdemontować pokrywę plastikową bagażnika - wykręcając jeden wkręt krzyżowy w rączce która znajduje się na pokrywie wewnętrznej bagażnika. Następnie trzeba bardzo powoli i z czuciem odginać obudowę. Jako kliny za pomocą których podważyłem obudowę użyłem drewnianych elementów takich jakie można spotkać przy zestawie montażowym paneli. Jest tam około 8 zatrzasków znajdujących się bliżej linii szyby. Ja zacząłem odpinać obudowę od prawej strony. Po zdjęciu obudowy, można zobaczyć zamek wraz z całym, przynajmniej u mnie, syfem tam zgromadzonym. Według zeszytów serwisowych, żeby wymontować bębenek zamka trzeba odłączyć cięgno od klamki - to udało mi się zrobić, a także wymontować spinkę (odhaczyć) ją - i za cho... nie wiem jak tego dokonać. Ta spinka znajduje się przy samej blasze - praktycznie najgłębiej jak tylko się da. Próbowałem wkrętakiem i kombinerkami, za diabła nie idzie tego ruszyć. Bez tego dalej nie chce iść nic bo ani bębenek nie udaje się wymontować, ani po odkręceniu 3śrub TORXów nie da się wyjąć całej klamki - co było by najlepszym rozwiązaniem. Dodam, że wszystkie inne elementy takie jak sprężynka, przewód od centralnego czy złącze elektryczne od oświetlenia bagażnika odłączyłem. W którą stronę i od jakiej strony wyczepić tą spinkę/sprężynę bo nie daje już z nią rady - dziś chyba ze 2-3h się z tym tylko męczyłem. Poradźcie coś.
p
premier
Newbie
Newbie

Post autor: premier »

dołączam się do prośby o wskazanie jak wyciągnąć wkładkę z klapy bo mam identyczny problem w moim 6n. Myślałem że to kwestia zamka ale po rozmontowaniu okazało się że jest sprawny, dodatkowo zamek ma doprowadzoną instalację elektryczną - jest opcja żeby była to instalacja z centralnego?
Obrazek
G
Groszek
Raczkujący
Raczkujący

Post autor: Groszek »

[quote=""premier""]jest opcja żeby była to instalacja z centralnego[/quote]
Udało mi się wychaczyć tę spinkę w kształcie litery U, trzeba wziąć płaskie szczypce i jakoś wyczepić ciągnąc od lewej do prawej za prawą stronę spinki. Reszta spinki wychodzi łatwo. Niestety nadal nie mogę wyjąć uchwytu. Wszystkie cięgna, złącza, plastiki, śrubki poodpinane, pozdejmowane, powykręcane i cała rączka z obudowa podnosi się do góry na około 1cm, ale dalej blokuje się o bębenek zamka - probowałem go wyjąć - nie idzie, spikałem WD żeby poluzować i nic, nie idzie tego cholerstwa przekręcić, wykrecić itd. Jakieś pomysły?
nie wiem czy dobrze podpowiem, ale takie same przewody idą u mnie do "zamka" - chodzi o to, że wskazują one czy klapa bagażnika jest otwarta czy zamknięta, a co za tym idzie - zgaszone lub zapalone światełko w bagażniku. Do centralnego idzie jakby mały siłowniczek pneumatyczny - mam nadzieję, że to widać na zdjęciu.

Obrazek
s
simplypainting
Newbie
Newbie

Post autor: simplypainting »

mi się zaciął bagażnik, jest centralny, kluczyka niestety nie mam (chyba był wymieniany).

Jest jakiś sposób żeby otworzyć bagażnik np od środka???

Pozdarwiam
Awatar użytkownika
ragiern
Swój
Swój

Post autor: ragiern »

Odkręcić plastikową osłonę pokrywy bagażnika trzymającą się na 1 śrubce i spróbować manulanie pokombinować z otwarciem. U mnie tak zadziałało. ;)
MOJE SAMOCHODY:
1. Volkswagen Polo III (2006-2012) --> 20.013 km --> Obrazek
2. Peugeot 207 (2012-2021) --> ponad 66.417 km --> Obrazek
3. Dacia Duster I (2020-...) --> ponad 24.400 km --> Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „nadwozie + wnętrze”