Co to może by ? Auto się dławi

Moderatorzy: Global Moderator, Moderator

Awatar użytkownika
zibenio
Mały interesant
Mały interesant

Co to może by ? Auto się dławi

Post autor: zibenio »

Mam Polo 1.6 75km czasami podczas jazdy odczuwam nagle jak auto się dławi , jakby nie dopływało paliwo, nie jest to uzależnione od tego czy auto jest nagrzane czy tez nie , po prostu raz to występuje a raz nie . Dodam że mam wymienione wszystkie filtry razem z filtrem paliwa , co to może być?Najgorsze jest to że nie mogę tego pokazać mechanikowi gdyż objaw ten występuje tylko czasami ...

Co robić?
Awatar użytkownika
rat4
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post autor: rat4 »

cały układ zapłonowy obadaj, u mnie było szarpnięcie nagłe podczas 1800 rpm, okazało się że jeden zaczep z kopułki spadł i kopułka była niedociśnięta, cały układ zapłonowy obadaj poczyść, a na pierwszy rzut to weź podmień cewkę, często ona powoduje takie jaja.
civic r18a2/407 1,6 HDi
Awatar użytkownika
Artpolo
Uzależniony
Uzależniony

Post autor: Artpolo »

[quote="zibenio"]Mam Polo 1.6 75km[/quote]
To co mi szybko przychodzi do głowy z mojego dławienia to 2 rzeczy. Okresowy brak iskry lub silnik pracuje np na 3 cylindry. Trzeba by sprawdzić czy jest iskra na wszystkich świecach.
Druga sprawa to nieszczelny układ dolotowy lub pęknięte uszczelki na wtrysku, podstawa monowtrysku (jeżeli masz mono).
Jeżeli z góry zakładasz, że czemuś nie podołasz - nie uda Ci się to nigdy..... Bruce Lee :)
Awatar użytkownika
ql89
Początkujący
Początkujący

Post autor: ql89 »

[quote="rat4"]cały układ zapłonowy obadaj, u mnie było szarpnięcie nagłe podczas 1800 rpm, okazało się że jeden zaczep z kopułki spadł i kopułka była niedociśnięta, cały układ zapłonowy obadaj poczyść, a na pierwszy rzut to weź podmień cewkę, często ona powoduje takie jaja.[/quote]
popieram kolege ;) u mnie to właśnie cewka powodowała takie zachowania auta- potem przestał odpalać ;) Wymieniona cewka i ok :oki:
Awatar użytkownika
zibenio
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: zibenio »

dziś postaram się to ogarnąć:]
Awatar użytkownika
bialas313
Mały interesant
Mały interesant

Post autor: bialas313 »

[quote="zibenio"]auto się dławi , jakby nie dopływało paliwo[/quote]

dokładnie ten sam silnik mam i przez to przechodziłem. Po wielu zabiegach, które zresztą dawały mało słaby efekt, padła mi cewka. Po wymianie na nową jak ręką odjął. Można już taką wyrwać na allegro za 50 zł, koledzy na forum polecali z własnego doświadczenia. Koszt nie wielki a jaka frajda, jak autko poprawnie śmiga :grin: :grin:
Obrazek
Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „silnik”