[quote=""Messiash""]1. wyszło mi spalanie w trasie ponad 7...[/quote]
To normalne dla tego silnika. Niby mniejszy niż 1.4 i w teorii powinien być oszczędniejszy, ale w praktyce to norma że weźmie 7. No a dynamika daleko w tyle za 1.4
[quote=""Messiash""]1. wyszło mi spalanie w trasie ponad 7...[/quote]
Licz się z tym, że w tym silniku spalanie w trasie może być większe niż w np. 1.4, bo żeby jechać te 90km/h trzeba litrówkę pożyłować.
[quote=""Messiash""]2. takiego vaga można kupić?[/quote]
Poszukaj na allegro - jest tego od cholery, a jak nie chcesz kupować to napewno u mechanika mają - niech Ci sprawdzi.
[quote=""Messiash""]3. chcę założyć oponki 185/60 r 14[/quote]
Zakładaj śmiało, bo są sporo tańsze od 185/55/14, ale raz że będzie małe przekłamanie na liczniku (imho tak małe, że nie warto tym sobie dupy zawracać), dwa że niestety nie wygląda to zbut dobrze
[quote=""damian10222""][quote=""zuza86zuza""]Pytanko.
witam. mam w moim autku(polo z 2001 roku) opony nisko profilowe 195/15' firmy kuomho z przodu i champiro z tyłu. swietnie wygladają ale niestety szumią w czasie jazdy :roll: . i moje pytanie jest tego typu czy mogę do tych felg 15' kupić opony o wyższym bieżniku? czy nie będą ocierały? czy zmieszczą się w nadkolu? pytałam u człowieka który robi przeglądy i pow że się zmieszczą, ale wolę zapytać użytkowników gdyż jak chciałam kupić felgi na zimę to powiedziano mi iż mogę założyć 13' i okazało się że 13' nie pasują . z góry dzięki za odp i pozdrowienia
post przenoszę/Bruczyk[/quote]
podałeś tylko szerokość opon ale niepodałeś profilu[/quote]
przy seryjnym zawieszeniu 195/50 R15 możesz śmiało zakładać, Barum Bravuris są bardzo cichymi oponami wysokością opona będzie wyższa o ok 1,3 cm od bieżnika 195/45
[quote=""arturwyrwich""]A w polo 6N jaka szerokosc felgi 15 calowej i jaki profil oponki zeby bylo jak napisal edi "po Bozemu" ??
seryjne zawieszenie
[/quote]
witam
z tego co zdążyłem przeczytać powyżej to mogę spokojnie zakładać alufelgi 15" do nie obniżonej polówki i opony 195/45
mam jeszcze kilka pytań
1. Jak duże spalanie jest na tych oponach przy silniku 1.4 8v
2. Jaka musi być szerokość felg do tych opon?
3. Kupował ktoś może alufelgi na allegro? (chodzi mi o te z pierwszych stron)
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie pokazać/wyjaśnić jaka będzie różnica pomiędzy felgą 15/7J ET38, a 15/6J ET45 ?
Chodzi mi dokładnie jaka może być różnica w "chowaniu się" w nadkolu jednej felgi względem drugiej.
Wychodzi mi, że 6J będzie o ok 2cm bardziej schowana w nadkolu. Mimo tego proszę o jakieś potwierdzenie mojej teorii :niewiem:
[quote=""krzysiektoudi""]dokładnie o te chińskie mi chodzi [/quote]
Odpuść sobie - w cenie nowych chinoli znajdziesz już jakieś konkretne używki.
[quote=""krzysiektoudi""]1. Jak duże spalanie jest na tych oponach przy silniku 1.4 8v[/quote]
Zależy od kierowcy - ciężko jednoznacznie określić jakie spalanie wyjdzie. Ja na 195/45/15 z tyłu mam spalanie mniejsze niż na ori 13'', bo teraz na laciu i szerokiej feldze jeżdżę max 100km/h (szybciej nie nadążam z wypatrywaniem dziur); ciężko jednoznacznie określić ile podniesie Ci się spalanie, ale nie jest to jakaś masakryczna różnica.
[quote=""kozik""]
Czy ktoś mógłby mi łopatologicznie pokazać/wyjaśnić jaka będzie różnica pomiędzy felgą 15/7J ET38, a 15/6J ET45 ?
Chodzi mi dokładnie jaka może być różnica w "chowaniu się" w nadkolu jednej felgi względem drugiej.
Wychodzi mi, że 6J będzie o ok 2cm bardziej schowana w nadkolu. Mimo tego proszę o jakieś potwierdzenie mojej teorii :niewiem:[/quote]
Felga 6J nędzie napewno bardziej wewnątrz, ale mimo tej różnicy et tak czy siak to szersze koło siądzię głębiej, bo offset liczony jest od środka felgi. Zaraz to policzę:
Felga 7J et38 będzie odstawać od piasty na 50,9mm, zaś do środka wejdzie na 126,9mm głębokości.
Felga 6J et45 będzie odstawać od piasty na 31,2mm, zaś od środka wejdzie na 121,2mm głębokości.
[quote=""krzysiektoudi""]chciałbym się dowiedzieć czy są one coś warte czy po pierwszym krawężniku pójdą na złom?[/quote]
Dokładnie jak _edi ci napisał - odpuść sobie, w przypadku chinoli to jedna wielka loteria jest, nie liczyłbym jednak na super jakość ani wytrzymałość, jak dla mnie wzory w większości kupiaste mocno są
czyli chińskie odpadają ale nie chciałbym mieć felg w stylu retro
interesują mnie tylko pięcioramienne felgi moglibyście polecić jakieś modele lub firmy?
(poza bbs i oz)